24 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Vratio se iz Irske, prošao obuku i zaposlio u struci

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Nakon više od sedam godina rada u inozemstvu, Vinkovčanin Roland Baliban odlučio se vratiti u svoj grad i krenuti jednim potpuno novim stopama. Edukacija u Centru za svjetlovodne tehnologije pokazala se kao pun pogodak, ovaj 34-godišnjak za kruh sada zarađuje u struci, u renomiranoj domaćoj tvrtki s 30-godišnjim iskustvom na polju telekomunikacije i optike.

U prvom i jedinom Edukacijskom centru za svjetlovodne tehnologije, koji je prije tri godine pokrenuo Tehnološki park Vinkovci, Roland je kroz predavanja i praktične vježbe na najmodernijoj opremi u pet dana stekao znanje potrebno za instaliranje svjetlovoda, FTTH mreže i kućne instalacije poslovnih i stambenih objekata, spajanje svjetlovodnih niti u svjetlovodnim spojnicama, kabinetima, ODF-ima, završnim svjetlovodnim kutijama, mjerenja na svjetlovodima, dijagnostiku kvarova i održavanje svjetlovodnih mreža.

„Prvi mi je to susret bio s ovom vrstom znanosti, no zahvaljujući edukaciji brzo sam shvatio cijeli proces. Fokus je na novom, brzom internetu i plan je u sljedećih pet godina na području Hrvatske provesti milijun i pol kilometra optičkog kabla“, pojašnjava nam Roland koji se u Vinkovce vratio prije dvije godine, ponajviše jer se, kako kaže, znatno promijenila poslovna klima u odnosu na 2014. godinu kada je otišao.

U Irskoj i Austriji radio je u ugostiteljstvu i auto industriji, a pri povratku je, dodaje, htio nešto skroz drugačije. „Vrhunski tim stručnjaka pobrinuo se da dobijemo zanimljivo, dinamično i kvalitetno predavanje koje bi uistinu preporučio svakome“, podvlači.

Za ovakvom vrstom edukacije vlada veliki interes ne samo polaznika iz cijele Hrvatske, već i iz okolnih zemalja, a Roland Baliban jedan je od ukupno 80 koliko ih je u tri godine osposobljeno za rad na svjetlovodima. Za nekoliko godina će, smatraju u Tehnološkom parku, biti ogromna potražnja za radnicima za rad na optičkim mrežama za optički Internet.

Između ostalih, to prepoznaje i Tehnička škola Ruđera Boškovića koja redovito na edukacije šalje svoje nastavnike i učenike. Belinda Lugarić, nastavnica strojarske grupe predmeta, kaže kako joj je obuka puno značila, budući da će u području industrijske automatizacije takvo znanje biti od velike koristi.

„Naučila sam sve što treba kako bih shvatila kako funkcionira infrastruktura i tko sve treba surađivati u cijeloj realizaciji. Važno nam je to i u strojarstvu i u građevini i u elektro smjeru, u kućama svi imamo Internet pa bi svakako trebalo više na tome poraditi i uvesti novo zanimanje“, smatra Belinda. Napominje kako je uvođenje novog zanimanja u kurikulum zahtjevan proces za koji je potrebno vrijeme, ulaganje, oprema i educiranje ljudi kako bi svoje znanje mogli prenijeti učenicima, a upravo to i je bio cilj njezina odlaska na edukaciju.

„Već sad kasnimo za Europom, za koju godinu ćemo morati imati provedenu optiku u cijeloj državi i zato je važno misliti o budućnosti“, rekla nam je Lugarić.U planu višemilijunski projekti

Kako podsjeća direktor Tehnološkog parka, Josip Gilja, Centar ima vanjski i unutarnji laboratorij za obuku tehničara za rad na svjetlovodnim tehnologijama, a zanimljiv je podatak i kako oni polaznici koji nisu bili zaposleni, nakon obuke su uspjeli pronaći posao u vinkovačkim tvrtkama.

„Prošli tjedan potpisali smo i ugovor sa švedskom tvrtkom Hexatronic o međusobnoj suradnji. Ova tvrtka dijelom je opremila edukacijski centar s opremom za rad tehničara i s nešto materijala, a kroz tu suradnju smo se i mi obvezali da ćemo njihove usluge i proizvode promovirati u ovom dijelu Europe“, ističe Gilja i koristi priliku pozvati tvrtke i sve ostale zainteresirane priključiti se novoj edukaciji koja je na rasporedu od 10. do 14. lipnja. Kapacitet je 16 polaznika po jednom treningu, traje pet dana, 40 sati, osigurava sva potrebna znanja potrebna za početak rada na svjetlovodu, a svaki polaznik na kraju dobije certifikat o položenom ispitu, uz koji je apsolutno spreman za tržište rada.

Josip Romić, zamjenik gradonačelnika Grada Vinkovaca uz čiju je suradnju pokrenut Edukacijski centar, kaže kako je do projekta došlo nakon saznanja da na hrvatskom tržištu rada ne postoji specijalizirana ustanova koja može ponuditi specifična znanja o svjetlovodima.

„Pred nama se nalaze višemilijunski projekti, jedan od najvažnijih i najvećih je izgradnja agregacijske širokopojasne infrastrukture na nacionalnoj razini, a tu je i mnogo širokopojasnih projekata koje provode gradovi i općine zajedno s davateljima internetskih usluga. Konačni cilj je da svako domaćinstvo dobije brzi Internet i bolju povezanost sa svijetom“, pojasnio nam je Romić.

Dugoročno gledajući, želja je postati nacionalno prepoznatljivi, baš kao što je, navodi primjere, Novska postala gaming centar ili Osijek grad programera. „Vinkovci bi se mogli razviti U edukacijski centar za svjetlovodne tehnologije i na taj način bi Slavoniju povezali u jednu cjelinu. Spojili bi suradnju realnog sektora s edukacijom, poduzetnici bi mogli otvarati pogone za proizvodnju svjetlovodnih kabela ili određenih uređaja za splajsanje i upuhivanje svjetlovodnih vlakana“, napomenuo je uz zaključak kako posla ima, kao i zainteresiranih za ovu vrstu tehnologije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno