1 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

Vrijedna povijest Vinkovaca

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Povodom obilježavanja Dana grada Vinkovaca i nadolazeće obljetnice 30. godišnjice postojanja i rada Arhvskog sabirnog centra u našem gradu, danas je u Vinkovcima predstavljena knjiga “Brodska imovna općina-2″. Predstavljanje su organizirali Državni arhiv u Vukovaru i Hrvatski institut za povijest-Podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu.

“Riječ je o drugoj knjizi, koja sadrži zapisnike zastupstva od 1889. do 1894. godine i zapisnike gospodarstvenog odbora, od 1890. do 1894. godine. Zapisnici Brodske imovne općine jedan su od najreprezentativnijih fondova našeg arhiva, a koji se čuvaju u Sabirnom centru u Vinkovcima, te svjedoče o poslovanju, djelovanju i samoj povijesti Brodske imovne općine koja je u drugoj polovici 19. stoljeća, odnosno nakon ukinuća Vojne krajine pa do pred kraj Drugog svjetskog rata, bila jedan veliki kompleks koji je u vlasništvu imao ogromne šumske površine. Na taj način ostvarivali su i značajne prihode, a koje su onda ulagali u infrastrukturu Vinkovaca, ali i cijelog vinkovačkog kraja, pa i šire”, ističe ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez.


Posebno napominje i da je ovo gradivo vrijedno, ne samo zbog podataka koji govore o poslovanju u šumama na ovom području, nego kroz te zapise možemo pratiti društvena i kulturna događanja u Vinkovcima iz tog doba. Uz Petra Eleza knjigu su predstavili urednik mr. Zlatko Virc i dr. Stanko Andrić koji je govorio ispred Instituta za povijest-Podružnica Slavonski Brod. Sam projekt nastanka ove knjige financijski su pomogli Grad Vinkovci, Hrvatske šume-Uprava šuma Vinkovci i Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno