16 C
Vinkovci
Nedjelja, 25. rujna 2022.

Vrijeme je za suzbijanje ambrozije

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Alergijska je bolest prisutna tijekom cijele godine ovisno o tome na što je neka osoba alergična, ali kako su peludi jedan od najčešćih alergena, upravo sada mnogi se alergičari bore sa svojim tegobama. Alergije se danas nazivaju modernom bolešću jer su u primjetnom porastu, a i zbog toga što značajno narušavaju kvalitetu života oboljelih. Tako je kvaliteta života ljudi alergičnih na peludi najviše narušena u vrijeme kada je koncentracija peludi biljaka na koje su alergični najveća, a upravo sada kreće to vrijeme. Uz alergije se vežu tri velike skupine: stabla, trave i korovi, a može se pridodati i cvijeće. Iako postoje biljke, naročito stabla, koja cvjetaju tijekom cijele godine, ipak većina počinje cvatnju u ovo vrijeme. Tako sada započinje ili je već započelo cvjetanje jasena, breze, hrasta, platane, graba…, a kreće i cvatnja obične trave kao i koprive, čije cvjetanje traje do listopada.

Ozloglašena ambrozija, pak, počet će cvjetati u srpnju i cvjetanje traje do studenoga, ali sada počinje rasti i to je vrijeme kada ju treba suzbijati. “Na svima nama je odgovornost suzbijanja ambrozije u svome okolišu čupanjem te redovitom košnjom, a sve kako bi smanjili količinu ambrozije do vremena njezine cvatnje u srpnju. Tako štitimo sebe ako smo alergični, a ako nismo, štitimo one koji jesu uz pretpostavku da i mi jednoga dana možemo također postati alergični”, ističe Kata Krešić, dr.med., spec. epidemiolog, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije. “Jako brzo doći će vrijeme cvjetanja ambrozije, a onda su sve mjere koje poduzimamo prekasne. Znači sada treba krenuti sa suzbijanjem ambrozije ako želimo polučiti rezultat”, poručuje dr. Kata Krešić. Tome, pak, moraju pridonijeti svi, i lokalna uprava i građani, kako bi sve površine u naseljenim mjestima i izvan njih postale čiste od ambrozije. Nažalost, aktivnosti u tom pravcu još uvijek su daleko od zadovoljavajućih i to je nužno mijenjati.

Kod alergije, inače, osnovna je prevencija izbjegavati kontakt s alergenima, a to je jako teško kod peludi, za razliku od hrane i nekih drugih tvari. Ipak, uz uzimanje odgovarajućih lijekova, trebalo bi u vrijeme najveće koncentracije peludi, a to su ranojutarnji sati, izbjegavati šetnje i boravak vani. Treba izbjegavati i šetnje za sunčanih i vjetrovitih dana, a preferirati nakon kiše, kada je najmanja koncentracija peludi. Po povratku kući treba oprati ruke, promijeniti odjeću, kosu iščetkati ili oprati, iščetkati kućne ljubimce. Prostorije treba provjetravati u doba dana kada je niska koncentracija peludi, prozore otvoriti kasnije navečer, te boraviti u klimatiziranim prostorima ako je moguće. 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno