10 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Vrsni pijanisti zaokružili program 14. dana Matice hrvatske u VSŽ

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U programu 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji sinoć je u dvorani Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima koncert održao klavirski duo Vladimir Mlinarić i Jakša Zlatar. Bilo je to ujedno i posljednje događanje u vinkovačkom programu ovogodišnjih Dana MH u VSŽ, tijekom kojih je Ogranak MH u Vinkovcima od 15. listopada do 9. studenoga organizirao niz predavanja, promocija knjiga, izložbi, projekcija, glazbenih i drugih događanja.

Vladimir Mlinarić i Jakša Zlatar za vinkovačku publiku izveli su sljedeći program:
Maurice Ravel / Ma mère l’oye/Moja majka guska (5 pièces enfantines pour piano à 4 mains): 1. Pavane de la belle au bois dormant (Pavana za ljepoticu u zaspanoj šumi), 2. Petit poucet (Palčić), 3. Laideronnette, impèratrice des pagodes (Laideronnette, kraljica pagoda), 4. Les entretiens de la belle et de la bête (Susret ljepotice i zvijeri), 5. Le jardin féerique (Začarani vrt)
Claude Debussy / Petite Suite: 1. En Bateau (Na brodu), 2. Cortège (Svečana povorka), 3. Menuet, 4. Ballet
Sergej Rahmanjinov / Six pieces Op. 11: 1. Barcarolle, 2 .Scherzo, 3. Thème Russe, 4. Waltz, 5. Romance, 6. Slava


Vladimir Mlinarić studirao je u Ljubljani, u klasi prof. Zdenke Novak, koja mu je prenijela umijeća škole L. Godowskoga (Godowski: Geiger-Eichhorn: Novak). Usavršavao se u Beču kod L. Brumberga (učenika H. Neuhausa), te na ljetnim seminarima kod A. Valdme, K. Bogina, L. Hallmann-Russell9 Veliki utjecaj na njegov umjetnički razvoj imala je i prof. B. Zakotnik, sa kojom je studirao interpretaciju Lieda. Dobitnik je studentske “Prešernove nagrade”, te 1. nagrade na državnom natjecanju. Bio je nagrađen i na međunarodnim natjecanjima (Zemono, Lucca, Ragusa-Ibla). Koncertirati je počeo u rodnoj Puli 1981. Kao solist ili u raznim komornim ansamblima svirao je u većini europskih središta, SAD-u, Kanadi i Chileu. Redovito nastupa na međunarodnim festivalima (Santander, Ljubljanski festival, Ohrid, Europamusicale, Al Bustan9). Sudjelovao je u raznim sastavima s poznatim umjetnicima (Pierre Amoyal, Igor Gavriš, Kurt Widmer, Marcos i Bernarda Fink, Mirjam Kalin, Jasminka Stančul9), a od osnivanja (1994.) član je Tria Luwigana (dobitnici Betettove i Župančičeve nagrade). Izvodi i modernu glazbu, pa je praizveo djela I. Petrića, B. Leskovica, P. Ramovša i drugih. Stručna kritika ocjenjuje ga kao profinjenog interpreta, koji u sebi udružuje akademizam i slobodnu fantaziju te ljubav za glazbu. O njegovim izvedbama piše se da su precizne i pregledne, a o njegovom stilu da je jasan, diskretan i nenametljiv. Od 2002. profesor je klavira na “Akademiji za glasbo” u Ljubljani.

Jakša Zlatar je diplomirao i magistrirao klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ladislava Šabana, a na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je psihologiju i sociologiju. Usavršavao je klavir na konzervatoriju S. Cecilia u Rimu. Profesor je klavira i metodike klavira na muzičkim akademijama u Zagrebu i Ljubljani (od 1996. do 2016.). Izabran je za pročelnika klavirskog odsjeka u Zagrebu u trećem mandatu. Osim što koncertira, prof. Zlatar održava seminare, te je član žirija na domaćim i međunarodnim pijanističkim natjecanjima. Autor je više knjiga iz metodike klavira i povijesti pijanizma. Također je i jedan od osnivača Epte Hrvatske i umjetnički direktor Hrvatske glazbene scene mladih.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno