10 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. travnja 2024.

VSŽ izdvojila 35 tisuća eura za 38 društava koja prenose tradicijsku kulturu na djecu

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam VSŽ Tamara Kalistović i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić podijelili su ugovore korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu na Javnom pozivu za sufinanciranje organiziranja dječje škole folklora i tambure s ciljem očuvanja tradicijske kulture Vukovarsko-srijemske županije.

Ukupno je podijeljeno 38 ugovora vrijednih 35 tisuća eura.

„Ovo je nešto čime čuvamo našu tradiciju i kulturnu baštinu, a namijenjeno je najmlađima u predškolskoj i školskoj dobi. Zadovoljni smo s velikim odazivom pogotovo manjih KUD-ova i sredina koji su pokazali izuzetan interes i mislim da će im ova potpora biti od velike pomoći”, rekao je župan Damir Dekanić.

Prošle godine ovo je bio pilot projekt koji se pokazao izuzetno dobrim i učinkovitim, a u VSŽ prepoznali su da tko jednom zavoli u djetinjstvu folklor i tamburu, toj ljubavi se vraća uvijek.

Bilo je tri kriterija po kojem su rangirali projekte, a to su: stručne reference voditelja programa poduke tradicijski znanja i umijeća, broj polaznika koje planiraju imati u svojim školama i planirani broj sati na razini jedne godine, poručuje pročelnica Kalistović.„Time smo se vodili kad smo rangirali prijave. Zaista će biti obuhvaćen veliki brojh djece, radi se o stotinama djece iz raznih općina i gradova naše županije gdje se ti programi sad već provode drugu godinu zaredom. Ovo je zalog za budućnost i veliko olakšanje onima koji su nositelji i baštinici tradicijske kulture, a to su KUD-ovi i kulturni centri koji mogu sustavno, organizirano i nesmetano provoditi edukaciju na najmlađim uzrastima u segmentu i glazbenog i folklornog izričaja”, ističe pročelnica.

Dobivena sredstva u daljnjem radu pomoći će i KUD „Šokadija” iz Starih Mikanovaca koji djeluje od 1967. godine i ima stotinjak članova, od čega je veći broj dječjeg uzrasta.

„Sredstva ćemo utrošiti u školu tambure jer ne možemo raditi ako nemamo potporu tamburaša. U školu tambure uključeno je 12 polaznika, a uči ih naš član koji je završio glazbenu školu i vrsni je tamburaš. Probe se redovno održavaju i djeca su pomalo spremna odsvirati neke laganije pjesme na svojim nastupima”, naglasila je Anica Lekić, predsjednica KUD-a „Šokadija”.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno