17 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Vukovar ostaje bez dijela nastave na ćirilici?

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Rijetko viđeno javno negodovanje i poruke: “Ovo je, blago rečeno, tužno i jadno!” iskazuju nastavnici i ravnatelji pojedinih srednjih škola zbog prijedloga strukture upisa učenika kakav je pripremilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i uputilo u javnu raspravu, piše danas Jutarnji.hr.

Ministarstvo je ove godine odlučilo presjeći i odlukom o upisima u prve razrede srednjih škola ukinuti upis u pojedine programe, iako je u nekim slučajevima riječ o deficitarnim zanimanjima za koja poslodavci iskazuju interes, stipendiraju učenike, a potom ih i zapošljavaju, piše Jutarnji.

Potpuno neopravdano, tvrde iz zakinutih škola koje su već dobile suglasnost svojih osnivača (županija) za upis učenika u te programe.

Negoduju i u Vukovaru. Nije im jasno zašto u nastavi na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu nisu predloženi smjerovi – konobar, mesar, turističko-hotelijerski komercijalist, fitofarmaceut.

Stefan Teofilović iz Srednje strukovne škole “Marko Babić” u Vukovaru pita u javnoj raspravi – krši li se ovim prijedlogom pravo na obrazovanje na jeziku i pismu nacionalne manjine?

Inače, u nadolazećoj školskoj godini ima mjesta za 44.800 novih srednjoškolaca u 2043 razredna odjela, a prijave kreću 23. svibnja, predviđeno je Odlukom o upisu koju je Ministarstvo znanosti i obrazovanja uputilo u javno savjetovanje

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno