33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Vukovarska tržnica proglašena najboljom poslovnom zgradom u Europi

Više od autora

- vl promo-

Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Na institutu za naprednu arhitekturu u Barceloni osječki su arhitekti osvojili prvu nagradu 2A architectural award 2018. za osmišljavanje i realizaciju projekta vukovarske tržnice kao najbolje poslovne zgrade u cijeloj Europi. Ovakva nagrada koja promovira arhitektonska djela, kulturološku raznolikost i različitost ideja značajna za arhitekte ali i za Grad Vukovar. Drugo mjesto osvojila je Austrija, a treće Španjolska. 2A Architectural Award internacionalna je arhitektonska nagrada koja promovira uspješna arhitektonska djela i njihov doprinos suvremenoj arhitekturi u kontekstu različitosti kultura, identiteta, ideja i iskustava.

“Presretni smo što je nakon brojnih nominacija stigla i nagrada koja je priznanje struke za vrijedan i uporan rad. Ovakvi trenuci raduju i motiviraju za daljnji rad u svakodnevnom stvaranju dobre arhitekture u prostoru i vremenu u kojem živimo i radimo. Posebno smo sretni što se radi o realizaciji u Vukovaru, kojem smo na ovaj način dali svoj skromni doprinos ljepšem i ugodnijem životu u tom herojskom gradu”, izjavio je arhitekt Bruno Rechner.

U arhitektonskom smislu, radi se o velikom natkrivenom prostoru koji treba funkcionirati 12 mjeseci, 7 dana u tjednu, neovisno o vremenskim uvjetima. Ispod velikog krova smješteni su štandovi za prodaju svježeg voća i povrća. U tri velika zatvorena box-a nalaze se prostori koji se temperiraju. U prvom box-u smješteno je ugostiteljstvo, u drugom prostori mesnica, ribarnica, svježeg sira i jaja, a u trećem uredi i servisni prostori tržnice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno