I danas u podne sindikati u prosvjeti održali su konferenciju za novinare na kojoj su izvijestili o tijeku štrajka u hrvatskim školama.

Podaci s terena kažu da je isti, ako ne i većeg intenziteta štrajk u školama danas. U štrajku je, kaže Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, 89,01% članova sindikata u srednjoškolskom obrazovanju i to su očekivani rezultati.

”Čujemo da će Vlada osnovati novu skupinu Borg koja bi trebala razumjeti ova dva grafa koje razumiju svi koji su u štrajku. ‘Zapanjuje nas i to da ministar rada obrazlaže što će te konzultantske kuće raditi, pa će pokušati sve podatke svesti na isti koeficijent. To je nezamislivo”, rekao je Mihalinec pokazujući grafikone koje je objasnio prošlog tjedna na konferenciji za medije.

Danas štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama, uključujući Grad Zagreb, a cirkularni štrajk po županijama nastavlja se sutra. Tako je na konferenciji objavljeno gdje u utorak neće biti nastave, a to su Vukovarsko- srijemska, Karlovačka i Zagrebačka županija. Sindikalisti su najavili i kako će se medijima sutra obratiti s Trga sv. Marka.

Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja nakon današnjeg pokušaja mirenja najavio je štrajk na fakultetima koji počinje u četvrtak.

“Nisu nam ponudili ništa, doslovno ništa. Svaki tjedan najmanje ćemo jedan dan biti u štrajku. Pozivamo nenastavno i nastavno osoblje, pozivamo sve zaposlene da se pridruže štrajku. Očekujemo da će cijeli sustav biti u štrajku“, rekao je Igor Radeka.

Podsjećamo, roditelji ne moraju brinuti što će biti s njihovim školarcima i nastavom jer su škole dužne organizirati primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima, posebice onima od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te onima uključenima u produženi boravak