Vikend slobode i rock glazbe, proslava ljubavi i utopijskih ideala. Mladež željna zabave i dobre glazbe pretvorila je farmu u državi New York u manji grad. Woodstock je bio mnogo toga, ali jedno je sigurno – mnogi ga doživljavaju najvažnijim kulturnim događajem generacije.

Festival mira, ljubavi i glazbe u četvrtak će obilježiti 50. godišnjicu i time ponovno potaknuti nostalgiju za vremenima kad je rock bio mlad, boje psihodelične, a duga kosa je bila izjava.

Procjenjuje se da se u četiri dana, od 15. do 18. kolovoza 1969. na farmu Maxa Yasgura slilo između 400 tisuća i pola milijuna ljudi kako bi sudjelovali na ‘partyju’ na kojem su svirale buduće ikone poput Janis Joplin, Jimija Hendrixa i Carlosa Santane, a publika umrljana blatom plesala na kiši, često bez odjeće i pod utjecajem opijata.

Organizatori su ulaznicu za festival, na kojem su svirali i danas legendarni bendovi poput Creedence Clearwater Revivala, britanskog The Whoa te kvarteta Crosby, Stills, Nash & Young, isprva planirali naplaćivati 18 dolara.

Financirali su ga ambiciozni mladi poduzetnici John Roberts i Joel Rosenman, udruživši se s Michaelom Langom i Artijem Kornfeldom i vidjevši u tome odličnu prigodu za promociju budućeg glazbenog studija u New Yorku. Svi su bili u dvadesetim godinama.

Vijest tom o festivalu, međutim, neslućeno se proširila i prema farmi je krenulo na tisuće mladih, stvorivši gužve na seoskim cestama prema White Lakeu, zaseoku u blizini gradića Bethela koji se nalazi oko 100 kilometara jugozapadno od Woodstocka, grada po kojem je festival dobio ime.

Pokretači festivala nisu imali izbora nego proglasiti da će Woodstock, kao i ljubav, biti besplatan. S glazbom je krenula i kiša, ubrzo je nestalo i hrane, a iznad lokacije su letjeli helikopteri, nekad dovozeći glazbenike, nekad zalihe. Usprkos blatu i upozorenjima o lošem LSD-ju, mit o Woodstocku živi i dalje. Festival se slavi kao svjetionik nade u turbulentnim 60-im godinama obilježenima atentatima, nemirima i Vijetnamskim ratom.

Glasine postoje, no ne i dokazi, da su se Woodstocku rađale bebe. Potraga i dalje traje, a zasad nitko nije priznao da je rođen na festivalu, iako je vrlo vjerojatno da su mnogi tamo začeti. Tadašnji izvještaji prenosili su kako je traktor koji je čistio otpad nakon festivala pregazio jednu osobu u vreći za spavanje i da je najmanje jedna osoba preminula zbog predoziranja.


Donosimo vam nekoliko zanimljivosti o festivalu koje možda niste znali. 

1. Nije se održao u Woodstocku. Mjesto je bilo Behtel, država New York. Premda se prvotno trebao održati u Woodstocku, organizatori nisu mogli pronaći prikladnu lokaciju.

2. Nije bilo službenog merchandisea. Suveniri s festivala danas su uobičajena stvar, no tada se nije moglo kupiti službene majice, zastave ili bilo što s otisnutim logom festivala.

3. 1970. dokumentarac o Woodstocku osvojio je nagradu Oscar. Ukupno tri sata materijala s nastupima grupe The Who, Jimija Hendrixa, Santane, Joea Cockera i Crosbyja te Stillsa i Nasha. Poznati redatelj Martin Scorsese na njemu je surađivao kao asistent redatelja.

4. Dva benda su otkazala nastup. Bili su to Jeff Beck Group i Iron Butterfly. Jeff Beck Group se raspao nedugo prije festivala dok je Iron Butterfly zapeo na aerodromu.

5. Richie Havens je otvorio festival, premda to nije bilo planirano. Premda je premijerno izveo pjesmu “Freedom”, svoj je set trebao odraditi nešto kasnije, a satnica je pomaknuta jer su članovi drugih bendova zapeli u prometu.

6. Festival je bio besplatan. Danas prilično nezamisliva situacija, no u početku je planirano naplatiti šest dolara za dnevnu i osamnaest dolara za trodnevnu ulaznicu. Kako je interes premašio sva očekivanja, organizatori su odlučili da neće naplaćivati ulaznicu.

7. Kiša je odgodila nastupe. Treći dan, 17. kolovoza, nevrijeme je pogodilo područje, stoga je Joe Cocker trebao pričekati s početkom nastupa zakazanim u 14:00 te je započeo tek u 19:30. Tako je koncert trajao do jutra.

8. Posjetitelji nisu zatvorili autocestu kako su tadašnji mediji pisali. Policija je zatvorila nekoliko izlaza, no autocesta je bila zatvorena jer je kolona vozila prelazila sedamnaest milja.

9. Jimi Hendrix je zatvorio festival. I za to je trebao čekati do 8:30 ujutro zbog stalnih odgoda. Kada se popeo na binu ispred njega je, umjesto dosadašnjih 400 000 bilo samo 30 000 ljudi. Svirao je hitove kao “Purple Haze” i “Voodoo Child”, no najviše će biti zapamćena “The Star Spangled Banner”.

10. Nije bilo nastavka. Mnogi su očekivali da će se sljedeće izdanje održati 1970. godine, no vlasnik farme na kojoj se festival održavao je odbio sve zahtjeve.