Ministarstvo znanosti i obrazovanja izradilo je Pravilnik o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova.

Sukladno Pravilniku, svake godine bit će odabrani najuspješniji odgojno-obrazovni radnici, ove godine njih 500, a svaki od njih će na Dan učitelja za svoja postignuća biti nagrađen novčanim iznosom od 10.000 kn bruto. Ovisno o visini poreza u različitim dijelovima Hrvatske neto iznos nagrade je oko 6.500 kuna. Ove godine u proračunu je za najbolje osigurano pet milijuna kuna.

“Prvi put u Hrvatskoj uvodimo sustavno nagrađivanje učitelja i to dvjema mjerama. Ove godine na temelju Pravilnika o nagrađivanju osiguravamo 10.000 kuna bruto za 500 najboljih učitelja. Druga mjera, koja je već u tijeku, provodi se u obliku Javnog natječaja za prijavu inovativnih metodičkih preporuka, a za najbolje autore koji sukreiraju kurikularnu reformu osigurano je 20 milijuna kuna iz ESF-a. Prvi takav javni natječaj zaključujemo za tri dana, a novi će se raspisivati sve dok se ne iskoriste predviđena sredstva, odnosno najkasnije do 31. prosinca ove godine. Vjerujem da je ovo sjajna prilika za izvrsne i motivirane učitelje koji više neće biti puki entuzijasti jer nagrađujemo one najbolje koji iskaču iz prosjeka i svojom motivacijom, inovativnošću i znanjem grade reformu”, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

Kriteriji izvrsnosti za koje će se one najbolje nagraditi uključuju: prenošenje iskustava i primjera kolegama u obliku radionica, predavanja i edukacija; objavljivanje stručnih članaka, stručnih priručnika, računalnih programa; izradu i objavljivanje otvorenih obrazovnih sadržaja; rad na projektima u odgoju i obrazovanju, rad s djecom s teškoćama i darovitom djecom; rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja.

Najbolje će odabrati Povjerenstvo za nagrađivanje najuspješnijih odgojno-obrazovnih radnika čiji se članovi biraju iz redova učitelja, nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja i ravnatelja ili osoba izabranih u znanstveno-nastavno, umjetničko-nastavno, znanstveno ili nastavno zvanje.

Prijave za nagrađivanje bit će otvorene do 30. lipnja, a uključivat će aktivnosti odgojno-obrazovnih djelatnika u proteklih godinu dana. Svečana dodjela nagrada održava se na svjetski Dan učitelja.