Kontaktirajte nas

Aktualno

Za domaćinstva ogrjevno je drvo osigurano u dovoljnim količinama

Objavljeno

-

Iako je ljeto, oni koji se griju na drva svoj su ogrjev za novu zimsku sezonu već nabavili ili ga nabavljaju ovih dana pa se pred mnogim kućama mogu vidjeti uredno naslagane metrice, koje se, prije rezanja, cijepanja i slaganja u drvarnice, još malo suše na zraku kako bi drvo izgubilo što više vlage. Ogrjevno drvo kupuje se na različitim stranama, a jedna od povoljnijih opcija svakako su Hrvatske šume i zbog toga je svake godine veliko zanimanje građana za ponudu ogrjevnog drveta i u šumarijama Uprave šuma Podružnica Vinkovci. Poznato je kako je jedno vrijeme, ako niste bili njihov radnik ili umirovljenik, bilo gotovo nemoguće nabaviti drva u šumarijama. Kakva je situacija sada raspitali smo se u u Šumariji Vinkovci. “Prije nekih pet, šest godina, tadašnja Uprava društva potpisala je ugovore s velikim energanama o isporuci energetskog drveta, prostornog drveta. Ti ugovori potpisani su na više godina pa i danas postoje ugovorne obveze isporuke drvnog materijala, a ono što su ti ugovori donijeli bila je i promjena namjene potrošnje prostornog drveta. Došli smo u situaciju da je za domaćinstva ogrjevnog drveta bilo manje u odnosu na potrebe, a na sve to došla je i odluka da isporuka ide preko natječaja što je neminovno dovelo i do povećanja cijene ogrjeva”, ističe Branko Trifunović, upravitelj Šumarije Vinkovci.
Međutim, srećom po građane, unazad dvije godine situacija se promijenila. Ugovorene količine moraju se i dalje isporučivati, ali se sada ponovno osigurava dovoljna količina ogrjevnog drveta i za domaćinstva, a zahvaljujući tome došlo je i do novog zapošljavanja sjekača što je također veliki benefit za ovo područje. Inače, potrebe domaćinstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji su oko 100.000 m3 ogrjevnog drveta po sezoni, a četiri su osnovne vrste ogrjeva: izrađeni ogrjev na cesti, izrađeni ogrjev u šumi, samoizrada te višemetarski ogrjev na pomoćnom stovarištu koji u pravilu ide za podmirenje ugovornih obveza. “Tako da se potrebe pučanstva naše županije nastoje zadovoljiti kroz prve tri kategorije, a u dogovoru s našom Upravom posebno su gradske šumarije, pa tako i Šumarija Vinkovci, usmjerene na to da se resursi koji su nam na raspolaganju maksimalno kanaliziraju prema pučanstvu. Tako je Šumarija Vinkovci u prvoj polovini ove godine realizirala oko 5.000 m3 ogrjeva kroz samoizradu i oko 1.300 m3 izrađenog ogrjeva na cesti, a sada je u tijeku proizvodnja izrađenog ogrjeva u šumi”, ističe Trifunović.

Važno je i to što kupovanje ogrjevnog drveta za domaćinstva direktno od šumarija znači i povoljniju cijenu. Iznosi ovise o vrstama drveta, a u Šumariji Vinkovci to su hrast, jasen ili grab. Prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva na cesti bila je oko 220 kuna s PDV-om dok je prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva u šumi, koji se sada proizvodi, 186 kuna. A što znače ove cijene, i kada se doda trošak dovoza odnosno izvlačenja i dovoza kod izrađenog ogrjeva u šumi, dovoljno govori veliki interes građana budući da su ova drva još uvijek jeftinija u odnosu na ostalu ponudu metrica gdje se cijene kreću i do 350 kuna s dovozom kući. “Htio bih naglasiti kako je ove godine došlo do povećanja cijena gotovih proizvoda Hrvatskih šuma pa tako i ogrjevnog drveta. Međutim, Uprava Društva donijela je odluku kojom je uveden popust za domaćinstva tako da su cijene za građane praktički ostale iste kao i lani”, ističe Branko Trifunović te zaključuje: “Dakle pokušali smo zatvoriti jedan ciklus: da osiguramo ogrjevno drvo za pučanstvo, da zaposlimo ljude koji će ga proizvoditi i da ta proizvedena drva budu jeftinija nego što je ostala ponuda na tržištu te tako i dostupnija domaćinstvima.

Aktualno

Hrvatska obala i dalje u narančastom

Objavljeno

-

Napisao/la

    47 pregleda

Kod Hrvatske na najnovijoj karti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) koja bilježi 14-dnevnu incidenciju zaraze koronavirusom nema promjena u odnosu na prošlotjednu – cijela obala je i dalje narančasta, a ostatak države zelen, prenosi Večernji list.

Najveća promjena na karti koju izdaje ECDC, i koju države članice koriste kao orijentir i jedan od kriterija za uvođenje mjera za putovanja, jest ta da je sada i gotovo cijela Italija prešla u narančasto, dok je sigurno područje samo jugoistok države. Druge mediteranske države koje su važne za turizam, poput Španjolske, Grčke i Portugala, i dalje su crvene, s time da se epidemiološka situacija u Portugalu još pogoršala. Osim toga, južni dio Francuske, koji je do sada bio narančast, također je prešao u crveno, kao i gotovo cijela Grčka.

Nastavi čitati

Aktualno

Oglašavanje igara na sreću i energetskih pića s porukom rizika ovisnosti

Objavljeno

-

Napisao/la

    174 pregleda

U saborsku će proceduru konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima kojim se, u odnosu na prvo čitanje, propisuje da pružatelj elektroničke publikacije odgovara i za sadržaj koji je generirao korisnik, odnosno komentare.

U suradnji s Hrvatskim novinarskim društvom i Udrugom novinskih izdavača pri HUP-u preformuliran je, naime, članak zakona kojim je regulirano to pitanje te je pružatelju elektroničke publikacije jasno propisana obveza da odgovara za cjelokupni objavljeni sadržaj, piše Večernji.hr,  ako je pružatelj elektroničke publikacije propustio registrirati korisnika i ako ga nije na jasan i lako uočljiv način upozorio na pravila komentiranja i na kršenje propisanih odredbi.

Zakonom se dodatno definiraju mehanizmi utvrđivanja nadležnosti nad pružateljima medijskih usluga te se uvodi veća transparentnost u objavi podataka vezanih uz njihovu vlasničku strukturu.

“Taj ćemo dio financirati i kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti”, istaknula je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Novost je da je zbog zaštite prvenstveno djece i mladih dodana nova obaveza da oglasi vezani uz igre na sreću moraju sadržavati poruku o postojanju rizika razvijanja ovisnosti o igrama na sreću i morat će biti označavani vizualnim simbolom, a iz istog su razloga propisani i kriteriji za oglašavanje energetskih pića.

Propisano je i da se, ako su sredstva za proizvodnju i objavljivanje programa regionalnih i lokalnih nakladnika televizije i/ili radija te elektroničkih publikacija osigurana iz državnog ili lokalnog proračunima, ta sredstva dodjeljuju putem javnog poziva, a na temelju javno objavljenih kriterija, prenosi Večernji.hr.

Nastavi čitati

Aktualno

Upoznajte judo kroz zabavu i igru

Objavljeno

-

Napisao/la

    196 pregleda

Nakon uspješno završene pandemijske sezone, Judo klub „Vinkovci” poziva sve zainteresirane na ljetni program pod nazivom „Upoznaj judo” koji je namijenjen djeci u dobi od 6 do 8 godina s područja Grada Vinkovaca. Program će se provoditi u prostoru Sokolskog doma u Vinkovcima, a sudjelovanje u programu je besplatno.

Rok za prijavu je do 30. srpnja do 10 sati, a informacije i obrasce za prijavu možete pronaći na web stranici www.judo-vinkovci.hr ili preko mobilnog telefona 098 949 0776, a isto možete napraviti i preko mail adrese judo.judoklubvinkovci@gmail.com.

Potporu provedbi ovog projekta dali su Zajednica športskih udruga grada Vinkovaca i Županijski savez sportova Vukovarsko-srijemske županije. „Klub u svrhu upotpunjavanja športskog sadržaja u ljetnim mjesecima i popularizacije juda provodi ovaj program koji osim pripremnih i završnih aktivnosti sadrži 10 sati športske pripreme u kojima će sudionici biti podvrgnuti prilagođenim opterećenjima u odnosu na svoju dob. Sve aktivnosti provodit će se kroz igru i zabavu, a svaki trening trajat će 60 minuta”, poručili su iz Judo kluba „Vinkovci”.

Prilikom polaska na sportske pripreme koje će se održavati na otvorenom sudionici trebaju biti obuveni u tenisice, a potrebno je ponijeti i rezervnu majicu kratkih rukava, donji dio trenerke, bocu s vodom, papuče, zaštitnu masku te eventualno rezervne čarape. Za svakog sudionika klub je osigurao majicu koja će se nositi prilikom zadnjeg okupljanja i podjele diploma. Iskoristite priliku i upoznajte judo kroz igru i zabavu.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 14 minuta

Hrvatska obala i dalje u narančastom

Kod Hrvatske na najnovijoj karti Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) koja bilježi 14-dnevnu incidenciju zaraze koronavirusom nema promjena...

Aktualnoprije 2 sata

Oglašavanje igara na sreću i energetskih pića s porukom rizika ovisnosti

U saborsku će proceduru konačni prijedlog Zakona o elektroničkim medijima kojim se, u odnosu na prvo čitanje, propisuje da pružatelj...

Aktualnoprije 3 sata

Upoznajte judo kroz zabavu i igru

Nakon uspješno završene pandemijske sezone, Judo klub „Vinkovci” poziva sve zainteresirane na ljetni program pod nazivom „Upoznaj judo” koji je...

Aktualnoprije 4 sata

Beroš: Rast novozaraženih i dalje poziva na oprez; danas 188 novih slučajeva koronavirusa

Ministar zdravstva Vili Beroš upozorio je danas, na posljednjoj sjednici Vlade uoči ljetne stanke, da je u Hrvatskoj zabilježeno 188...

Aktualnoprije 5 sati

3 novooboljelih od koronavirusa u županiji

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, od testiranih 168, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19,...

Aktualnoprije 5 sati

“Proizvod hrvatskog seljaka“ certifikat 17 proizvođača na vukovarskoj tržnici

Grad Vukovar četvrtu godinu za redom uključio se u provedbu projekta Certificiranje seljačkih tržnica te je povjerenstvo za nadzor i...

Aktualnoprije 6 sati

Vukovar, Graničar i Otok uz Dilj na ovogodišnjem Memorijalnom turniru Tomislav Mihin i Tomislav Bartulović

Predstojećeg vikenda, 31. srpnja i 1. kolovoza na stadionu NK Dilj odigrat će se osmi po redu Memorijalni turnir „Tomislav...

Aktualnoprije 7 sati

Vinkovčanin budućnost hrvatskog rukometa

Svaki početak je težak, a da je stvarno tako, dokaz je i 17-godišnji Franko Krstić iz Vinkovaca koji se sportom...

Najčitanije