Kontaktirajte nas

Aktualno

Za domaćinstva ogrjevno je drvo osigurano u dovoljnim količinama

Objavljeno

-

Iako je ljeto, oni koji se griju na drva svoj su ogrjev za novu zimsku sezonu već nabavili ili ga nabavljaju ovih dana pa se pred mnogim kućama mogu vidjeti uredno naslagane metrice, koje se, prije rezanja, cijepanja i slaganja u drvarnice, još malo suše na zraku kako bi drvo izgubilo što više vlage. Ogrjevno drvo kupuje se na različitim stranama, a jedna od povoljnijih opcija svakako su Hrvatske šume i zbog toga je svake godine veliko zanimanje građana za ponudu ogrjevnog drveta i u šumarijama Uprave šuma Podružnica Vinkovci. Poznato je kako je jedno vrijeme, ako niste bili njihov radnik ili umirovljenik, bilo gotovo nemoguće nabaviti drva u šumarijama. Kakva je situacija sada raspitali smo se u u Šumariji Vinkovci. “Prije nekih pet, šest godina, tadašnja Uprava društva potpisala je ugovore s velikim energanama o isporuci energetskog drveta, prostornog drveta. Ti ugovori potpisani su na više godina pa i danas postoje ugovorne obveze isporuke drvnog materijala, a ono što su ti ugovori donijeli bila je i promjena namjene potrošnje prostornog drveta. Došli smo u situaciju da je za domaćinstva ogrjevnog drveta bilo manje u odnosu na potrebe, a na sve to došla je i odluka da isporuka ide preko natječaja što je neminovno dovelo i do povećanja cijene ogrjeva”, ističe Branko Trifunović, upravitelj Šumarije Vinkovci.
Međutim, srećom po građane, unazad dvije godine situacija se promijenila. Ugovorene količine moraju se i dalje isporučivati, ali se sada ponovno osigurava dovoljna količina ogrjevnog drveta i za domaćinstva, a zahvaljujući tome došlo je i do novog zapošljavanja sjekača što je također veliki benefit za ovo područje. Inače, potrebe domaćinstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji su oko 100.000 m3 ogrjevnog drveta po sezoni, a četiri su osnovne vrste ogrjeva: izrađeni ogrjev na cesti, izrađeni ogrjev u šumi, samoizrada te višemetarski ogrjev na pomoćnom stovarištu koji u pravilu ide za podmirenje ugovornih obveza. “Tako da se potrebe pučanstva naše županije nastoje zadovoljiti kroz prve tri kategorije, a u dogovoru s našom Upravom posebno su gradske šumarije, pa tako i Šumarija Vinkovci, usmjerene na to da se resursi koji su nam na raspolaganju maksimalno kanaliziraju prema pučanstvu. Tako je Šumarija Vinkovci u prvoj polovini ove godine realizirala oko 5.000 m3 ogrjeva kroz samoizradu i oko 1.300 m3 izrađenog ogrjeva na cesti, a sada je u tijeku proizvodnja izrađenog ogrjeva u šumi”, ističe Trifunović.

Važno je i to što kupovanje ogrjevnog drveta za domaćinstva direktno od šumarija znači i povoljniju cijenu. Iznosi ovise o vrstama drveta, a u Šumariji Vinkovci to su hrast, jasen ili grab. Prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva na cesti bila je oko 220 kuna s PDV-om dok je prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva u šumi, koji se sada proizvodi, 186 kuna. A što znače ove cijene, i kada se doda trošak dovoza odnosno izvlačenja i dovoza kod izrađenog ogrjeva u šumi, dovoljno govori veliki interes građana budući da su ova drva još uvijek jeftinija u odnosu na ostalu ponudu metrica gdje se cijene kreću i do 350 kuna s dovozom kući. “Htio bih naglasiti kako je ove godine došlo do povećanja cijena gotovih proizvoda Hrvatskih šuma pa tako i ogrjevnog drveta. Međutim, Uprava Društva donijela je odluku kojom je uveden popust za domaćinstva tako da su cijene za građane praktički ostale iste kao i lani”, ističe Branko Trifunović te zaključuje: “Dakle pokušali smo zatvoriti jedan ciklus: da osiguramo ogrjevno drvo za pučanstvo, da zaposlimo ljude koji će ga proizvoditi i da ta proizvedena drva budu jeftinija nego što je ostala ponuda na tržištu te tako i dostupnija domaćinstvima.

Aktualno

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Objavljeno

-

Napisao/la

    28 pregleda

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, rekao je kako Europska unija nije u potpunosti spremna za novi val migranata.

Najistočnija županija prva je na udaru dolaska migranata, ali za sada sveukupno stanje sigurnosti na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske je zadovoljavajuće. „Policijska uprava vukovarsko-srijemska redovito izvješćuje javnost o sigurnosno-interesantnim događajima koje evidentira te savjetuje građane o samo zaštitnom ponašanju. Također, suradnja s lokalnom zajednicom je na visokoj razini“, rekao je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske dodavši kako u proteklih devet mjeseci bilježimo pad postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu RH od 3,2% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske, Kosova, Sirije te Pakistana, a u Lijepu našu pokušavaju ući skrivajući se u teretnim vozilima, najčešće na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik, ali i preko šumskog područja uz državnu granicu te obrađenih polja.

„Potrebno je posebno istaknuti krijumčare koji su angažirani već u Srbiji ili BiH i koji nakon prelaska državne granice vozilima na graničnim prijelazima „kupe“ migrante uz cestovne komunikacije koje su unaprijed dogovorene mobilnim aplikacijama ili društvenim mrežama“, naveo je Živković.

U devet mjeseci ove godine evidentirali su 71 kazneno djelo „Protuzakonit ulazak, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma“ za koje su procesuirali 82 počinitelja dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 67 kaznenih djela te 70 počinitelja što čini povećanje od 6%.

Za one koji nezakonito uđu i borave u Hrvatskoj, a nisu zatražili međunarodnu zaštitu, policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti sve mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Međutim, ako državljanin treće zemlje izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu, primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se, u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite, službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila. Posebna pažnja posvećuje se ranjivim skupinama kao što su žene, trudnice, djeca i slično, a od početka godine zahtjev za međunarodnom zaštitom na području ove Policijske uprave podnijele su 34 osobe.

Nastavi čitati

Aktualno

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Objavljeno

-

Napisao/la

    56 pregleda
Foto: Facebook HNK Cibalia Vinkovci

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi nisu bili pravi. Jedna blijeda partija u kojoj je bilo pogrešaka u obrani, a prvo poluvrijeme donijelo je nekoliko prilika s obje strane.

Inter je imao najbolje prilike u prvom dijelu utakmice koje nisu uspjeli iskoristiti, dok dvije dobre prilike za Cibaliu nisu iskoristili Perić-Komšić i Bubnjar. Za kraj poluvremena iz slobodnog udarca pokušao je Bubnjar, ali udarac nije bio dovoljno opasan da se ugrozi vratar gostiju.

U drugo poluvrijeme, koje je bilo siromašno s prilikama, Cibalia ulazi nešto bolje i čvršće. No, gosti su ti koji su prvi poveli preko Rešetara u 65. minuti nakon jedne duge lopte koju obrana Nebeskoplavih nije ispratila. U 80. minuti Bubnjar nije iskoristio sjajnu priliku nakon odlične lopte Miljanića. Bubnjarov udarac je prošao malo pored vratnice.

Momčad Darka Jozinovića uspjela je doći do boda u samom finišu utakmice, kada Tomašević postiže pogodak za konačnih 1:1. Na kraju po bod svakome, a zadovoljniji mogu biti Vinkovčani koji su na sladak način došli do remija.

Nebeskoplavi u 11. kolu putuju u Zagreb gdje će ih čekati Kustošija.

Nastavi čitati

Aktualno

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

Poticaj se dodjeljuje obiteljima koje su tijekom prošle, 2020., i tekuće kalendarske godine kupile nekretninu za stanovanje ili ishodili građevinsku dozvolu za gradnju, koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja u iznosu 15 tisuća kuna. Ostvariti se može samo jedanput i isplaćuje se na račun korisnika, stoji u uvjetima natječaja.

Pravo dodjele sredstava ima obitelj uz uvjet da supružnici nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Osim toga, zainteresirani za ovu pogodnost, isto kao i svi članovi uže obitelji, moraju prijaviti boravište na adresi nekretnine te ga moraju zadržati tamo neprekidno sljedećih deset godina.

Natječaj je otvoren do 8. studenog 2021., prijave se podnose u zatvorenoj omotnici s naznakom “Javni natječaj za dodjelu poticaja”, preporučenom poštom ili osobno u jedinstveni upravni odjel Općine Tordinci, na adresi Trg hrvatskih žrtava 9, a pri prijavi je potrebno priložiti presliku kupoprodajnog ugovora ili presliku građevinske dozvole, zemljišno knjižni izvadak za kupljenu nekretninu (ne stariji od 30 dana) i kopiju katastarskog plana, izjavu da korisnici poticaja, oba supružnika posebno, nemaju stan, kuću ili kuću za odmor pogodnu za stanovanje koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika te podatke o bankovnom računu. 

Prije zaključenja ugovora mora se dostaviti bjanko zadužnica, najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja, ovjerena kod javnog bilježnika, a odluku o dodjeli poticaja donijet će Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, imenovano od strane Općinskog načelnika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 45 minuta

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 2 sata

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 3 sata

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 5 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 6 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 7 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 8 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 9 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije