32 C
Vinkovci
Utorak, 28. lipnja 2022.

Za domaćinstva ogrjevno je drvo osigurano u dovoljnim količinama

Više od autora

- vl promo-
Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr
Iako je ljeto, oni koji se griju na drva svoj su ogrjev za novu zimsku sezonu već nabavili ili ga nabavljaju ovih dana pa se pred mnogim kućama mogu vidjeti uredno naslagane metrice, koje se, prije rezanja, cijepanja i slaganja u drvarnice, još malo suše na zraku kako bi drvo izgubilo što više vlage. Ogrjevno drvo kupuje se na različitim stranama, a jedna od povoljnijih opcija svakako su Hrvatske šume i zbog toga je svake godine veliko zanimanje građana za ponudu ogrjevnog drveta i u šumarijama Uprave šuma Podružnica Vinkovci. Poznato je kako je jedno vrijeme, ako niste bili njihov radnik ili umirovljenik, bilo gotovo nemoguće nabaviti drva u šumarijama. Kakva je situacija sada raspitali smo se u u Šumariji Vinkovci. “Prije nekih pet, šest godina, tadašnja Uprava društva potpisala je ugovore s velikim energanama o isporuci energetskog drveta, prostornog drveta. Ti ugovori potpisani su na više godina pa i danas postoje ugovorne obveze isporuke drvnog materijala, a ono što su ti ugovori donijeli bila je i promjena namjene potrošnje prostornog drveta. Došli smo u situaciju da je za domaćinstva ogrjevnog drveta bilo manje u odnosu na potrebe, a na sve to došla je i odluka da isporuka ide preko natječaja što je neminovno dovelo i do povećanja cijene ogrjeva”, ističe Branko Trifunović, upravitelj Šumarije Vinkovci.
Međutim, srećom po građane, unazad dvije godine situacija se promijenila. Ugovorene količine moraju se i dalje isporučivati, ali se sada ponovno osigurava dovoljna količina ogrjevnog drveta i za domaćinstva, a zahvaljujući tome došlo je i do novog zapošljavanja sjekača što je također veliki benefit za ovo područje. Inače, potrebe domaćinstava u Vukovarsko-srijemskoj županiji su oko 100.000 m3 ogrjevnog drveta po sezoni, a četiri su osnovne vrste ogrjeva: izrađeni ogrjev na cesti, izrađeni ogrjev u šumi, samoizrada te višemetarski ogrjev na pomoćnom stovarištu koji u pravilu ide za podmirenje ugovornih obveza. “Tako da se potrebe pučanstva naše županije nastoje zadovoljiti kroz prve tri kategorije, a u dogovoru s našom Upravom posebno su gradske šumarije, pa tako i Šumarija Vinkovci, usmjerene na to da se resursi koji su nam na raspolaganju maksimalno kanaliziraju prema pučanstvu. Tako je Šumarija Vinkovci u prvoj polovini ove godine realizirala oko 5.000 m3 ogrjeva kroz samoizradu i oko 1.300 m3 izrađenog ogrjeva na cesti, a sada je u tijeku proizvodnja izrađenog ogrjeva u šumi”, ističe Trifunović.

Važno je i to što kupovanje ogrjevnog drveta za domaćinstva direktno od šumarija znači i povoljniju cijenu. Iznosi ovise o vrstama drveta, a u Šumariji Vinkovci to su hrast, jasen ili grab. Prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva na cesti bila je oko 220 kuna s PDV-om dok je prosječna cijena za 1 m3 izrađenog ogrjeva u šumi, koji se sada proizvodi, 186 kuna. A što znače ove cijene, i kada se doda trošak dovoza odnosno izvlačenja i dovoza kod izrađenog ogrjeva u šumi, dovoljno govori veliki interes građana budući da su ova drva još uvijek jeftinija u odnosu na ostalu ponudu metrica gdje se cijene kreću i do 350 kuna s dovozom kući. “Htio bih naglasiti kako je ove godine došlo do povećanja cijena gotovih proizvoda Hrvatskih šuma pa tako i ogrjevnog drveta. Međutim, Uprava Društva donijela je odluku kojom je uveden popust za domaćinstva tako da su cijene za građane praktički ostale iste kao i lani”, ističe Branko Trifunović te zaključuje: “Dakle pokušali smo zatvoriti jedan ciklus: da osiguramo ogrjevno drvo za pučanstvo, da zaposlimo ljude koji će ga proizvoditi i da ta proizvedena drva budu jeftinija nego što je ostala ponuda na tržištu te tako i dostupnija domaćinstvima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno