2 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. prosinca 2023.

Za početak ulaganje u Spačvu od 5-6 milijuna eura

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Prilikom preuzimanja Spačve prije dva mjeseca član Uprave Bjelin Stjepan Vojinić rekao je da je najvažniji razlog zašto je Bjelin tvrtka preuzela vinkovačku drvnu industriju to što je njezina proizvodnja komplementarna s onom Pervanovo grupe i zbog tog je ta akvizicija samo prirodni slijed poslovanja Bjelin grupe. Tada je Vojinić dodao kako će Spačva nastaviti dosadašnji proizvodni program samo na još jedan učinkovitiji način najavivši i promjene, a pogotovo kad je u pitanju proizvodnja lamela.

Novi predsjednik Uprave otkrio nam je kako je stanje koje su zatekli očekivano jer je Spačva, a u skoroj budućnosti Bjelin Spačva veliki drvni gigant koji iziskuje velika ulaganja i veliki potencijal koji će skupa s Bjelin Otokom, svojom sestrinskom firmom, biti vodeći proizvođač furnira za drvne obloge u ovom dijelu Europe.

Spačva je tvrtka bogate povijesti usmjerena modernom dobu, a proizvodi Spačve spajaju moderan dizajn i visoko kvalitetnu izradu s drvom koje dozrijeva između 100 i 120 godina.

„Za početak nam je plan uložiti 5 do 6 milijuna eura u infrastrukturu, strojni park i ljudske potencije jer kvalitetan stručni kadar i potrebna mehanizacija, glavni su preduvjet za uspješno poslovanje jedne tvrtke”, poručio je Vladimir Bataković.
Spačva je danas uspješno poduzeće koje zapošljava 850 radnika i zbog toga je jedan od najvećih poslodavaca u Vinkovcima i Vukovarsko-srijemskoj županiji, a hrastovi finalni proizvodi dobro su poznati u svijetu. Spačva je prva drvna industrija u Hrvatskoj koja je dobila certifikat FSC, svjetski priznati certifikat koji garantira da naša sirovina dolazi iz šume kojom se odgovorno upravlja te da se proces proizvodnje odvija po prihvaćenim ekološkim, socijalnim i ekonomskim standardima. No, nova vlasnička struktura ima velike planove za ovo poduzeće koje je u rukama hrvatskog poduzetnika iz Švedske Darka Pervana.

„Višegodišnji planovi su investicije u postrojenja za proizvodnju furnira, masivnih oplemenjenih ploča, lamela raznih dimenzija za naše potrebe podnih obloga u Ogulinu, proizvodnju parketa s mehaničkim “klik” spojem i nastavak proizvodnje pelata i briketa”, istaknuo je Bataković.

Pervanovi poslovni planovi od prije 3 godine proveli su se u djelo pa je Hrvatska, možemo reći, postala središte svjetske drvne industrije što i ne čudi s obzirom na to da je izgradio poslovno carstvo na svojim izumima u industriji podnih obloga. „Bjelin Spačvu, odnosno cijelu grupaciju Bjelin u sljedećih nekoliko godina vidimo kao lidera u drvnoj branši, a cilj nam je postati najveći i vodeći svjetski proizvođač drvnih obloga”, zaključio je naš razgovor predsjednik Uprave Spačve Vladimir Bataković. Podsjetimo, po objavljenim podacima iz revidiranog financijskog izvješća, Spačva je u prošloj 2020. godini imala ukupne prihode od 249,6 milijuna kuna što je 2 posto manje nego godinu prije, dok su ukupni rashodi pali za 5 posto, na 241 milijun kuna.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno