6 C
Vinkovci
Nedjelja, 27. studenoga 2022.

Za područje donjeg toka rijeke Save ne očekuju se veće ugroze

Više od autora

- vl promo-


Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Prema izvješću Hrvatskih voda jučer je zabilježeno opadanje vodostaja svih vodotoka na području Karlovca. Oborine tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana nova su mogućnost za porast vodostaja rijeka Korane i Kupe u Karlovcu s tim da se ne očekuje da vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu prijeđe +750 cm što je granica za uvođenje redovne obrane od poplava).

Jutros vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosio je +354 cm što je za 103 cm niži vodostaj u odnosu na maksimalno zabilježeni prije 4 dana.

Uz najavljenu kišu očekuje se ponovni porast vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici danas u drugom dijelu dana. Trenutačni vodostaj rijeke Save u Sisku na mjerodavnoj postaji Crnac iznosi +727 cm. Trenutačni vodostaj rijeke Save u Jasenovcu iznosi +870 cm. Za sisačko područje na snazi su redovne mjere obrane od poplava, a za jasenovačko su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Vodni val rijeke Save za sada prolazi bez većih ugroza.

Ukoliko se ostvare hidrometeorološke prognoze, porasta vodostaja rijeke Une tijekom subote i nedjelje te veliki dotoci rijeke Kupe, vodostaj rijeke Save u Jasenovcu mogao bi dosegnuti i blizu +900 cm što je granica za uvođenje izvanrednog stanja obrane od poplava.

Za područje donjeg toka rijeke Save ne očekuju se veće ugroze. Početkom idućeg tjedna na potezu nizvodno od Slavonskog Broda do Županje moguće je uvođenje tek redovnih mjera obrane od poplava. Vodostaj Save kod Županje jutros u 7 sati bio je +799 cm.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno