Sindikat strojovođa Hrvatske najavio je priopćenjem za medije kako će sutra, subota, 20. listopada, s ciljem ostvarivanja prava radnika i davanja potpore sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme “Doživi mirovinu”, provesti “industrijsku akciju” u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo. Tako će sutra u podne zaustaviti na minutu svoje vlakove na cijelom području Hrvatske, a strojovođe će se oglasiti lokomotivskim sirenama.

Sindikat strojovođa traži objavu i dostavu stručne dokumentacije na temelju koje su predložene izmjene Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem. Predlagatelj, ističe se, nema niti jednog razloga za smanjenje beneficiranog radnog staža, jer se nisu promijenile okolnosti obavljanja poslova na radnom mjestu strojovođa (sada za jednu godinu priznaje se 18 mjeseci radnog staža, a predlaže se smanjenje na 16 mjeseci), a da je tome tako najbolji je pokazatelj da nema izrađene stručne dokumentacije s točno navedenim razlozima smanjenja beneficiranog radnog staža kroz Izmjene i dopune Zakona o stažu osiguranja s povećanim trajanjem.

Također, traži se da se odustane od donošenja Izmjena i dopuna Zakona o stažu s uvećanim trajanjem i smanjenja staža s uvećanim trajanjem.

Potrebno je utvrditi ispitivanjem, ističe se, je li došlo do promjena u psihofiziološkom naprezanju strojovođa što je razlog da je 1990. godine došlo do povećanja beneficiranog radnog staža sa 16 na 18 mjeseci za jednu godinu provedenu na poslovima strojovođe. Ne može se raditi o političkoj odluci ili za takvu odluku biti razlog produljenje radnog vijeka radnika. Kod željezničkih radnika povećanjem dobne granice sa 65 na 67 godina života i smanjenjem beneficije, dovodi se do dvostrukog produljenja radnog staža, stoji u priopćenju Sindikata strojovođa Hrvatske.