27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Za projekt Osnove lutkarstva, gunjanskoj školi 14 000 kuna

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

OŠ „Antun i Stjepan Radić“ prijavila se na Poziv za financiranje projekata u sklopu izvannastavnih aktivnosti osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova u školskoj godini 2022./2023.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja školi je odobrilo iznos od 14 000 kn za provedbu projekta Osnove lutkarstva – od papira do lutke i natrag kroz čaroliju filmske montaže.

“Vrijednost je ovoga projekta u tome što on, osim izrade lutke kao scenskog rekvizita koji potiče scensko stvaralaštvo (kojim se uspješno djeluje na dječje osjećaje, koordinaciju pokreta, i govor), obuhvaća i kreativan rad na filmskoj montaži kroz usvajanja teorijskih i praktičnih znanja o filmskoj umjetnosti”, poručuli su iz škole.

FOTO: OŠ Gunja

Cilj projekta je osim upotrebe lutke kao medija u interpretaciji književnog djela, bogaćenje dječjeg izričaja i razvitak kritičkog mišljenja kroz upotrebu lutke, ali i razvijanje svijesti o važnosti i utjecaju filma i filmske kulture na mlade kroz kreativno i suradničko korištenje tehnologije (programi za montažu).

Voditeljica projekta u školi je školska knjižničarka dr. sc. Anita Tufekčić. U projekt su još uključene učiteljice Ružica Taragdžić, Anita Miočić Milevoj, Jelena Cvijović i defektologinja Snježana Barić.

U dugoročnom razdoblju želja im je popularizirati lutkarstvo kao umjetnost, senzibilizirati, potaknuti i ohrabriti učenike na kreativno dramsko-scensko izražavanje te zainteresirati djecu za bavljenje filmom i filmskom umjetnošću u najranijoj dobi.

Među osmoljetkama u županiji, 15 000 kuna osigurala je OŠ I.G. Kovačića iz Vinkovaca za projekt ViDiK; OŠ Ilača – Banovci 20 000 kuna za Pozdravi zdravlje; za Povratak korijenima OŠ Tordinci 10 000 kuna. 

Poljoprivredno šumarska škola priskrbila je 20 000 kuna za Higijenu kroz vrijeme, županjska Industrijsko obrtnička 8000 za Meteorološka istraživanja u Vukovarsko-srijemskoj županiji, dok je Srednjoj strukovnoj školi miz Vukovara odobreno 30 000 kuna za Eko proizvode od lavande.

Srednje škole u Hrvatskoj podijelile su gotovo 2 milijuna kuna, dok je osnovnima pripalo nešto više od 1,7 milijuna kuna.

Popis odabranih škola dostupan je na poveznici.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno