27 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Za torture u Stajićevu i Mitrovici u Osijeku suđenje Danelu Ello iz Berka

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr
Na Županijskom sudu u Osijeku u tijeku je suđenje Danelu Ello za ratne zločine počinjene u logorima Stajićevo i Sremska Mitrovica, izvijestio je Hrvatski radio Osijek. Tereti ga se da je 1991. i 1992. godine zlostavljao i iživljavao se na ratnim zarobljenicima, većinom vukovarskim braniteljima i civilima od čega je više njih tada preminulo.
Okrivljenik Danel Ello iz Berka 1991. služio je vojni rok u JNA u Čačku, a svjedok na sudu koji je prepoznao čuvara logora i svoga mučitelja pod nadimkom “Rambo”, zagrebački je branitelj Vukovara Boris Žuvela.
“Prvi susret s ovim sam imao u Stajićevu. Netko me prokazao od naših jer su me tražili po Stajićevu. Ja  sam kao dragovoljac došao iz Zagreba. Došao je jedan maskirani čovjek s naočalama tamo i 2 stražara s njim i on je pokazao na mene. A pokazao je na mene jer smo svi morali rukave zavrnuti i taj me prepoznao po tetovažama i onda su me nakon pola sata izveli van tamo negdje na livadu, što ja znam ‘di i tamo su me ubijali od batina”, posvjedočio je Žuvela.
“Meni i dan danas nije jasno da se u ljudskom mozgu može tako nešto rađati. Nikad ne vidjeti ljude prije toga, a onda ih mlatiti, cipelariti, drobiti. Nemam riječi za to. Nemam nijednog zuba, vilica mi je pukla, glava napuknuta, ruke i noge polomljene. Meni je teško što ja sad moram dokazivati da je to on”, dodao je Ilija Ačkar i sam žrtva mučenja u logorima.
“Očigledno je da ovaj svjedok o nekom drugom govori. Ovaj postupak se vodi protiv optuženog koji, prema optužnici, ima nadimak “Mađar”, a danas smo čuli da svjedok govori o “Rambu”. Prema tome ovo je gadna pogreška. Njega nitko nije prepoznao i radnja prepoznavanja nikada nije obavljena”, rekao je branitelj optuženog Tomislav Filaković, tvrdeći kako njegov branjenik nikada nije bio u Stajićevu, a u Sremskoj Mitrovici vrlo kratko samo kao vozač saniteta, dodaje.
Žuvela i Ačkar, prenosi Radio Osijek, tvrde kako se dobro sjećaju svega iz logora, te su im se osobe i događaji iz tog vremena duboko urezali u sjećanja.
“Očima se svojim kunem da je to bio jedan od najgorih i najzvjerskijih čuvara. Oni su se nazivali raznim nadimcima i morali smo imati pognute glave, no kad si mjesecima u logoru vidiš ih i čuješ svašta”, ističe Ačkar.
“Milijun posto sam siguran da je to on, đubre srpsko. Milijun posto sam siguran”, rekao je Žuvela sumnjajući u krajnji ishod i presudu jer “oni u Srbiji mogu navesti 20 četnika koji će potpisati da je on vozio sanitet”, pojasnio je.
Datum sljedeće rasprave bit će poznat nakon što se s Višim sudom u Beogradu dogovori ispitivanje svjedoka videovezom, no to neće biti jednostavno jer na protekle dvije zamolnice upućene diplomatskim putem preko Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske na Višem sudu u Beogradu nisu reagirali, potvrdili su na osječkom Županijskom sudu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno