28 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Za vinkovačke poduzetnike gotovo 1,2 milijuna kuna: Lakše do opreme za rad, ali i veće plaće

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

50 vinkovačkih poduzetnika u sljedeću će godinu ući s malim oduškom. Lakše će do strojeva, opreme i ostalih sredstava koje koriste za svoj rad, a rezultat je to Programa poticanja poduzetništva kojim Grad Vinkovci nastoji stvoriti povoljnije poduzetničko okruženje, ali i privući nove investitore. Za tu namjenu osigurano je gotovo 1,2 milijuna kuna, a danas su poduzetnicima uručeni Ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava.

Grad Vinkovci i ove godine potiče naše poduzetnike preko Programa poticanja poduzetništva kojim se provode mjere s ciljem stvaranja povoljnijeg poduzetničkog okruženja za djelovanje postojećih poduzetnika i privlačenje novih investitora s ciljem poticanja ukupnog gospodarskog i društvenog razvoja na području grada Vinkovaca. Odlukom o dodjeli potpora odobreni su svi projekti koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva, a riječ je o 50 projekata vinkovačkih poduzetnika koji su tražili sufinanciranje u iznosima od 15 do 30 tisuća kuna. Na ovaj način Grad Vinkovci je planirana sredstva za poduzetnike po tom Natječaju povisio sa 600.000 kuna na 1.196.947,01 kuna.

„Bez obzira na situaciju, uspjeli smo u proračunu pronaći sredstva i za naše poduzetnike jer smatramo da su oni temelj budućeg razvoja. To su tvrtke koje u budućnosti moraju zapošljavati, stvarati dodatnu vrijednost, pa vjerujemo da će im ovi iznosi pomoći da lakše prođu krizu, ali i da se pripreme za nove izazove. To će doprinijeti i da njihovi zaposlenici sačuvaju svoje radno mjesto“, rekao je gradonačelnik Ivan Bosančić dodavši kako je ovo dodatni doprinos ukupnom gospodarskom i društvenom razvoju na području grada Vinkovaca te doprinos da i dalje naš grad bude vodeća gospodarska snaga u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Potpore su se dodjeljivale za: nabavu strojeva, uređaja, opreme, alata, operacijskih i računalnih sustava, računalnih programa i računalne opreme do maksimalno 30 posto ukupne vrijednosti projekta. Cjelokupno ulaganje mora se provesti na području grada Vinkovaca.


Uz gradonačelnika, poduzetnicima je ugovore uručio i pročelnik Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče koji je napomenuo kako su im priznati nastali troškovi za nabavku strojeva, alata i opreme od dana stupanja COVID restriktivnih mjera u ožujku, a ne od dana objave natječaja u kolovozu ove godine. Na taj način htjeli su, ističe, posebno nagraditi poduzetnike koji su ulagali u svoje poslovanje bez obzira na neizvjesnosti i rizike koji su tada, ali i sada, bili nepredvidivi.

„Cilj je bio omogućiti sredstva svim poduzetnicima koji zadovoljavaju uvjete i to smo uspjeli ostvariti. Poduzetnici su se svojim zaposlenicima obvezali povećati bruto plaću iznosu od 10 posto, pa tako stvaramo dodatnu vrijednost i vjerujemo da će to pomoći i razvoju grada i samim poduzetnicima. Ovisno o sredstvima koja su tražili, svatko je dobio između 15 i 30 tisuća kuna i smatramo da su sredstva uložena u prave stvari jer su se nabavljali strojevi, uređaji, alati i oprema potrebni za rad“, istaknuo je Niče.

Najviše prijavitelja bilo je iz sektora građevinskih i srodnih djelatnosti, njih 10, slijedi šest poduzetnika iz sektora kozmetičara i frizera, a jednako toliko ih je i u mehaničarskim djelatnostima. Četvero se poduzetnika javilo iz sektora ugostiteljstva, troje je fotografa, dok su ostali iz drugih, uglavnom uslužnih djelatnosti.

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno