24 C
Vinkovci
Petak, 19. kolovoza 2022.

Za vrijeme grmljavine isključite kućanske aparate

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Još početkom travnja prognostičari su najavljivali izrazito vruće, ali ne i suho ljeto. Naime, prema prognozama, čekaju nas česta grmljavinska nevremena koja većini građana zadaju glavobolju, prije svega iz straha za vlastitu imovnu. Svjedoci smo u zadnje vrijeme brojnih izvješća koja govore o strašnim olujama koje haraju, najčešće središnjim dijelom Hrvatske, a koja uz olujne vjetrove i snažnu grmljavinu donose i led veličine jajeta. Takve oluje, za sada, nisu česte kod nas, a zašto je to tako pitali smo stručnjake u Državnom hidrometeorološkom zavodu, ispostava Gradište iz kojeg objašnjavaju da je u posljednjih desetak godina na našem području došlo do promjena u razvoju ciklona.

“Prije smo imali kratke fronte sa zapada koje bi brzo došle, ali brzo i prošle i one su često bile praćene grmljavinskim olujama. Danas su pak češće ciklone s istoka koje nisu toliko brze i intenzivne i koje znaju danima kružiti iznad našeg područja. Kada govorimo o količini tuče koja padne kod nas, istina je da su to znatno manje količine nego u nekim drugim krajevima. Razlog je vrlo jednostavan, naime, naša i Osiječko-baranjska županija pokrivene su protugradnom obranom, a zbog velike pokrivenosti poljoprivrednim površinama, odnosno zbog potencijalne štete koju tuča može prouzročiti na istima”, ističu iz DHMZ-a.

Najčešće postavljeno pitanje, kada su oluje praćene jakom grmljavinom u pitanju, je kako zaštititi kućanske uređaje, jer nemali je broj primjera kada je udar munje prouzročio požar ili uništio telefone, računala, televizore. “Iskapčanje svih kućanskih aparata iz zidnih priključaka jedina je djelotvorna pomoć protiv posljedica udara munje. A ukoliko te zaboravljate ili ne stignete učiniti, najpametnije je osigurati sve svoje aparate i ukoliko dođe do nesreće od osiguranja tražiti novac. Nekada su uređaji bili znatno otporniji na takve strujne šokove, imali su pojedini čak i ugrađenu zaštitu. Ovi današnji su pak jako loše napravljeni, samim time i prilično osjetljivi, pa poslije svakog jačeg nevremena sve veći broj građana donosi svoje uređaje na popravak. Neke uspijem popraviti, dok većini ipak nema spasa”, priča nam jedan vinkovački serviser elektroničkih uređaja, koji nas je molio da ovoga puta ostane anoniman.

Napominje da se građani u posljednje vrijeme odlučuju i na postavljanje gromobranske zaštite na svoje objekte, u kojoj vide spas za svoje uređaje. To je međutim zabluda, jer gromobrani nikako ne mogu zaštititi kućanske aparate, nego tek ublažiti posljedice.

Kod udara groma javlja se, naime, užasno velika struja koju do danas nitko nije uspio točno izmjeriti. Ako munja udari u kuću, ta će struja spržiti sve kućne instalacije i uništiti kućanske aparate. Stoga je prilikom grmljavine potrebno iz struje isključiti sve uređaje. No, isključivanjem uređaja iz struje zaštitit će se samo oni, dok još uvijek postoji opasnost za kućne instalacije. Za njihovu zaštitu postoje katodni odvodnici koji se postavljaju u razvodne kutije. Ti uređaji kontroliraju napon i kod svake njegove promjene, kada se stvara nedopušteni napon, zaustavljaju struju te je preusmjeravaju u zemlju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno