13 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Zabranjena istina s kraja II. svjetskog rata i iz poraća

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Programu obilježavanja Dana grada Vinkovaca, blagdana sv. Ilije, zaštitnika grada, pridružili su se zajedničkim programom Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima, Povjerenstvo za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata – Široki Brijeg i Hrvatska Matica iseljenika – Podružnica Vukovar.

Tako je sinoć u dvorani OMH u Vinkovcima predstavljeno dvoknjižje “Otkopana istina Širokog Brijega – iz II. svjetskog rata i poraća” i “Od Širokog Brijega do Bleiburga i nazad”. Knjige su predstavili Hrvoje Janković, član Predsjedništva MH Vinkovci te autor Velimir Mabić i suradnik na istraživanju Dinko Grbešić.


Riječ je o plodu osmogodišnjega istraživačkog rada Povjerenstva za obilježavanje i uređivanje grobišta II. svjetskog rata i poraća grada Širokog Brijega. Ovo traganje za zabranjenom istinom s kraja II. svjetskog rata i iz poraća na Širokom Brijegu i na Križnom putu temelji se na autoriziranim iskazima 246 svjedoka, a sadrži: otkrivena i obilježena grobišta, stratišta, četničke pokolje i mučenja, provođenje ekshumacija, popis žrtava i demografske gubitke te svjedočenja preživjelih s Križnoga puta.

Kroz osam godina istraživanja te na temelju iskaza 246 svjedoka i drugih prikupljenih podataka utvrđen je broj od ukupno 2165 žrtava. Na Križnom putu nestalo je 919 osoba, a 1565 djece ostalo je bez roditelja. Utvrđeno je da je u 161 grobištu na prostoru Širokog Brijega od 550 do 600 žrtava, u 12 grobišta ekshumirano je 149 žrtava, tri žrtve su identificirane i njihovi ostaci predani su obiteljima. Na području Širokog Brijega bilo je 218 stratišta na kojima su ubijene 303 osobe, a 95 posto zemnih ostataka preneseno je u groblja. Utvrđeno je da je 36 osoba bilo žrtva četničkog pokolja te da je 25 žrtava umrlo od mučenja. Među nevinim žrtvama je i 66 hercegovačkih franjevaca, od čega 30 njih iz širokobriješkog samostana, a 13 ubijenih fratara rođeno je u Širokom.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno