19 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 23. svibnja 2022.

Zadar na dlanu u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
U okviru 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji sinoć su gosti Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima bili matičari iz Zadra, predsjednik OMH u Zadru dr.sc. Radomir Jurić i član Predsjedništva Miljenko Dujela. Riječi dobrodošlice gostima je uputio predsjednik MH Vinkovci doc.dr.sc. Dražen Švagelj, a u nastavku prvo je ukratko predstavljen rad zadarskog Ogranka.

“Naš Ogranak djeluje na širem zadarskom prostoru i pokriva najvećim dijelom prostor Zadarske županije s nizom povjereništava u gradovima, ali i nizu većih sela. Matica hrvatska je danas stožerna kulturna udruga na zadarskom području i trudit ćemo se da to budemo i dalje. Naša djelatnost se ogleda u nizu vidova. Tu je bogata nakladnička djelatnost koja se ogleda u prvom redu u Zadarskoj smotri, koja izlazi u šest brojeva godišnje zahvaljujući našem uredniku prof. Josipu Liscu, poznatom hrvatskom jezikoslovcu, potom u tiskanju raznih autorskih knjiga, književnih djela, zbornika… Posebice je zanimljivo da smo tisakali 13 knjiga mjesnih govora zadarskoga područja i nekoliko zbornika koji se zove Domaća rič. Posebice promičemo i gajimo čakavsku poeziju zadarskoga kraja, ali općenito i stvaralaštvo mladih te smo u zadnje vrijeme pristupili afirmaciji i uopće jednoj vrsti animacije zadarskih studenata koji su sada ponovno u Matici hrvatskoj u Zadru i imaju svoj poseban program, koji sami organiziraju”, istaknuo je Jurić izdvojivši, među ostalim, i predavačku djelatnost te organizaciju simpozija i znanstvenih skupova, samostalno ili u suradnji sa zadarskim Sveučilištem ili Zavodom za povijesne znanosti HAZU.

Radomir Jurić Vinkovčanima je predstavio i grad Zadar kroz prezentaciju pod nazivom “Zadar na dlanu”. Kako se može i vidjeti na jednom od snimaka iz zraka, Zadar, kazao je Jurić, doista i izgleda kao jedan dlan iz kojega izlaze zvonici, crkve, rimski forum, muzeji, jedinstveni spomenik suncu i morske orgulje…, sva ta bogata zadarska povijest i kulturno blago, baštinjeno i suvremeno.

Večer u organizaciji vinkovačkog i zadarskog ogranka MH završena je projekcijom osmominutnog dokumentarnog uratka Miljenka Dujele i Igora Goića “Ranjene crkve u Zadarskoj nadbiskupiji”. “Materijal je snimljen po nagovoru dva zadarska nadbiskupa koji su danas blagopokojni, nadbiskupa Ivana Prendže i nadbiskupa u miru Marijana Oblaka. Želio sam prikazati crkve koje nisu srušene od granata, nego su minirane na okupiranom području, a snimke su nastale u danima prije Oluje u mjestima gdje se to moglo u zaleđu Zadra i dopustili su mi da mogu snimati dan nakon Oluje na oslobođenom području. Ovaj uradak od osam minuta nastao je u suradnji s Igorom Goićem i to je samo jedan mali dio koji pokazuje koji je to zločin napravljen. Mislim da će biti i jedan veći dokumentarac, ali i ovakav mali uradak može poslužiti da se zna istina o našem Domovinskom ratu. Moja je obveza bila to snimiti i zabilježiti i žao mi je što se te stvari ne daju u javnost”, istaknuo je Dujela.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno