Nakon što je prije dvije godine bio na velikom remontu, oko splava na Bosutu u središtu Vinkovaca ovih su dana pokrenute nove aktivnosti. Splav je danas fiksiran, a uskoro će biti prilagođen i osobama s invaliditetom.

Velikodušna gesta Vinkovačkih lađara polako poprima svoje prve obrise i poznati splav uskoro ćemo na našem Bosutu moći vidjeti u nešto drugačijem izdanju. Uz financijsku pomoć i potporu Vukovarsko-srijemske županije i župana Bože Galića napravit će novu lađu prilagođenu osobama s invaliditetom, pa će se i osobe s raznim tjelesnim i mentalnim oštećenjima moći okušati u veslanju.

Članovi udruge Vinkovački lađari privode kraju završne radove na splavu postavljanjem metalnih stepenica i mosta s rukohvatom na prilazu objektu, a danas je posebno radno bilo jer su pripadnici HGSS-a sudjelovali u izvlačenju splava koji se nasukao. Međutim, zahvaljujući radovima koji su u tijeku, to se više ne bi trebalo događati.

“Uz pomoć željeznih cijevi splav je sada fiksiran, stavili smo ih dva metra u mulj. Tako će on sada ići gore dolje u mjestu, ovisno o tome kolika će biti razina vode. Ovih dana postavit ćemo i most dug šest metara prema obali i širok jedan metar, uz željezne stepenice, tako da se splav više nikada neće nasukati”, pojasnio nam je Stjepan Sertić, predsjednik Kajak-kanu kluba i udruge Vinkovački lađari.


Ovim putem Vinkovački lađari pozivaju sve sugrađane svih starosnih dobi da se uključe u trenažni, natjecateljski i rekreativni program na nama najdražem Bosutu.

Sertić se osvrnuo i na prvi nastup ove sezone na maratonu lađa u Zagrebu, točnije na Jarunu u povodu Dana grada Zagreba. U utrci dugoj 9,5 kilometara naši lađari završili su na posljednje, devetom mjestu, no kako je rekao Sertić, rezultat im nije toliko bitan.

“Mi smo na Jarunu bili atrakcija. Normalno smo odradili maraton, a kad smo ulazili u cilj zapalili smo baklje i pjevali pjesme o Vinkovcima. Nismo uopće bili opterećeni rezultatom”, rekao je. Dodaje kako ih sljedeća utrka čeka u Đakovu 19. lipnja, a vjeruju u malo bolji uspjeh jer će do tada odraditi malo više treninga. “Sve su to tek predigre za Metković”, ističe Sertić.