3 C
Vinkovci
Utorak, 5. ožujka 2024.

Zahvaljujući vinkovačkim bajkerima Mia danas slavi rođendan u novim kolicima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Članovi Moto kluba Vinkovci po tko zna koji put pokazali su i dokazali da nisu tek cure i dečki u kožnim jaknama koji jure na motorima. Ujedinili su svoja velika srca i malenoj Miji, djevojčici rođena s dijagnozom spine bifide, kupili potrebna kolica i olakšali joj kretanje.

Mia Bošnjak svoj život živi punim plućima, unatoč dijagnosticiranoj bolesti naziva spina bifida zbog koje svoj mladi život mora provoditi u invalidskim kolicima. No, za nju prepreka nema. Pronalazi svoj vlastiti način za igru, druženje i sport pa čak je i vlasnica žutog pojasa u karateu. Kolica su njezine noge i nema toga što ona ne može, kaže njezina majka Lidija. Mia upravo na današnji dan slavi svoj osmi rođendan, a zahvaljujući članovima Moto kluba Vinkovci, provodi ga s „novim nogama”, u novim kolicima koja u potpunosti zadovoljavaju sve njezine potrebe.

Put do novih kolica poprilično je bio buran. Kako nam je ispričala Lidija, obitelj je posljednjih nekoliko mjeseci imala većih problema, kako financijskih, tako i onih s krovom nad glavom, a vinkovački motoristi pomogli su baš onda kad je bilo najpotrebnije. Uz sve to imaju i dijete s poteškoćama u razvoju što oduzima jako puno vremena, energije i novca. Mia je, laički rečeno, rođena s rupom leđima i još prošle godine počela se javljati potreba za novim kolicima, budući da je stara prerasla. Pred njom je i operacija kralježnice u Ljubljani kojom će joj ugraditi šipku u leđa pa su nova kolica bila stavljena na čekanje.

„Nadali smo se da će se Mia nakon operacije izdužiti pa nije bilo ni smisla kupovati nova kolica. Međutim, preko ljeta i jeseni ona je strašno narasla i jednostavno nismo mogli čekati. Bili smo u jako teškoj životnoj situaciji, ali nije više moglo biti otezanja, morali smo krenuti u nabavku”, priča Lidija i dodaje kako je, kada su u pitanju Mijine potrebe, svaki mjesec priča za sebe – jedan mjesec potroši 500, drugi 5 tisuća kuna. „Uz sve ostale probleme još nas je čekala i kupovina kolica koja nisu jeftina, a što nismo predvidjeli”, dodaje.Tada uskače prijateljica Nives, članica Moto kluba Vinkovci i popularna Baka Mraz. Ponudila je pomoć kluba, organizaciju humanitarne akcije kojom bi ovoj veseloj i vrckavoj djevojčici kupili sve ono što joj je potrebno. Iako se najprije nećkala, Lidija je odlučila prihvatiti pomoć. „Na Facebooku sam naišla na sliku: „Najhrabrije što možeš napraviti je priznati da trebaš pomoć” i to je bilo to. Prihvatila sam jer nisam imala izlaza”, pojašnjava.

Osnovna cijena novih kolica, bez dodataka, je između 7 i 8 tisuća kuna. Dečki i cure iz kluba najprije su htjeli da Lidija kaže o kakvim se kolicima radi pa će ih oni kupiti, no kako cijeli taj proces traje oko dva mjeseca, akcija je bila usmjerena na prikupljanje sredstava. Uz to, imali su i pravo na pomoć države. „Skupili su dosta sredstava, ali ja sam uzela samo onoliko koliko mi je potrebno da nadoplatimo za kolica. Ostatak smo preusmjerili za jednu obitelj kojoj članovi Moto kluba pomažu u obnovi kuće”, rekla je Bošnjak. Prva aktivna kolica Mia je koristila četiri godine i iskoristila ih je maksimalno. Kako raste i razvija se, trebala bi ih mijenjati češće. Do sedme godine imala je pravo na nova kolica svake godine, nakon sedme jednom u dvije godine. Ova nova koja je dobila prije nekoliko tjedana trebala bi, napominje Lidija, koristiti sljedeće tri do četiri godine, a kako se ona mogu nadograđivati, možda i duže.

U Moto klubu Vinkovci i više su nego ponosni što su upravo oni jedan od brojnih razloga Mijinog osmijeha. Predsjednik Ilija Zirdum ističe kako nikada ne propuštaju priliku pomoći svojim sugrađanima u nevolji pa ni s obitelji Bošnjak to nije bio slučaj. „Sve smo radili u dogovoru s majkom, kako je ona rekla tako je i bilo. Velik broj naših članova angažirao se maksimalno, svatko koliko je mogao i drago nam je što smo uspjeli malenoj pomoći s novim kolicima”, kazao nam je Ilija Zirdum. Dodaje i kako uz kolica idu još posebni dodatci poput pojasa i prsluka, no ni to za ove humane Vinkovčane nije predstavljalo problem. „Sve što je potrebno mi bi omogućili”, zaključio je predsjednik.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno