Sukladno terminskom planu odvijanja EU projekta “Školski pribor i školska oprema za Slavoniju i Pounje“, Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci je započelo s dostavom školskog pribora i školske opreme za 438 učenica i učenika koji ispunjavaju kriterije i koji će u školskoj godini 2019./2020. pohađati od 1. do 8. razreda svih osnovnih škola na području djelovanja GDCK Vinkovci koje obuhvaća gradove Vinkovci i Otok i općine: Andrijaševci, Ivankovo, Jarmina, Markušica, Nijemci, Nuštar, Privlaka, Stari Jankovci, Stari Mikanovci, Tordinci i Vođinci.

U suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave i školama na području djelovanja GDCK Vinkovci, školski pribor i školska oprema će do kraja idućeg tjedna, odnosno do početka nove školske godine biti uručeni učenicama i učenicima u njihovim mjestima prebivališta. Roditelji/skrbnici učenica i učenika iz Vinkovaca, uključujući i prigradsko naselje Mirkovci, školski pribor i školsku opremu mogu preuzeti u skladištu Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci u Ulici Josipa Kozarca 10, od ponedjeljka, 2. rujna 2019. do petka 6. rujna 2019. od 9 do 12 sati.

Materijalnu pomoć u školskom priboru i školskoj opremi iz ovog projekta dobit će 438 djece čiji su roditelji/skrbnici djece dostavili dokumentaciju o ispunjavanju jednog od četiri projektom prihvatljiva kriterija:

  1. djeca iz obitelji primatelja zajamčene minimalne naknade, kojima je pravo utvrđeno rješenjem Centra za socijalnu skrb Vinkovci
  2. djeca samohranih roditelja s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH od 3.276,00 kuna.
  3. djeca iz obitelji s 3 i više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.025 kuna kao iznosa prosječne neto plaće za svibanj 2017.
  4. iznimno, djeca iz obitelji s jednim ili više zaposlenih od kojih nitko nije dobio plaću dulje od 3 mjeseca, ostali nezaposleni ili zaposleni bez ili blokiranih primanja, te obitelji koje zbog različitih razloga ne mogu zadovoljiti osnovne životne potrebe i privremeno su u problemu.

Sukladno projektu, učenici od 1. do 4. razreda primaju školski pribor (školska torba, set olovaka i kemijskih olovaka, šiljila i gumice, set materijala za likovni odgoj (drvene bojice, flomasteri, vodene bojice, kistove i sl., set trokuta/ravnala u ukupnoj vrijednosti 464,25 kuna s PDV-om) i školsku opremu (bijele majice, kratke hlače, sportska obuća – platnene patike za dvoranu i patike za vanjske prostore, trenirka, te vrećicu za opremu za tjelesni odgoj, a u ukupnoj vrijednosti 499,65 kuna s PDV-om), odnosno sveukupno 963,90 kuna. Učenici od 5. do 8. razreda primaju samo školsku opremu (bijele majice, kratke hlače, sportska obuća – platnene patike za dvoranu i patike za vanjske prostore, trenirka, te vrećicu za opremu za tjelesni odgoj, a u ukupnoj vrijednosti do 499,65 kuna s PDV-om).

Crveni križ Vinkovci ovaj projekt provodi u partnerstvu s GDCK Slavonski Brod, GDCK Novska, GDCK Hrvatska Kostajnica, GDCK Glina, GDCK Ilok, GDCK Vukovar i GDCK Županja. Prijavitelj EU-projekta Hrvatskog Crvenog križa „Školski pribor i školska oprema za Slavoniju i Pounje“ je GDCK Slavonski Brod, a posredničko tijelo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.