U Virovitici su u utorak započeli radovi na izgradnji Centra za istraživanje i razvoj u mljekarstvu.
Izgradnja Centra, vrijednog 36,6 milijuna kuna, dio je Razvojnog Sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema, a njegovim otvaranjem stvorit će se uvjeti za bolje pozicioniranje mliječne industrije na tržištu.
Zbog niza problema s kojima se susreću proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, osnovana je potporna institucija koja će razvijati nove metode proizvodnje i kvalitetnije proizvode koji mogu konkurirati u sektoru mljekarstva. Centar se gradi na 1.500 četvornih metara, a nudit će usluge za istraživanje i razvoj novih proizvoda na bazi mlijeka, zatim usluga probne proizvodnje novih proizvoda od mlijeka prema zahtjevu poduzetnika iz mljekarskog sektora, kao i usluge laboratorijskih istraživanja.
Centar će omogućiti edukacije i stručne treninge obrtnika i poljoprivrednih proizvođača.
“Ovaj centar će omogućiti objedinjavanje proizvođača mlijeka, posebno malih i srednjih poduzetnika s područja Virovitičko-podravske županije kao i šireg područja Slavonije, Baranje i Srijema, a proizvođačima će se pružiti mogućnost proizvodnje mliječnih proizvoda u tehničko-tehnološkom proizvodnom pogonu”, objasnila je Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je i otvorila početak radova. Naglasila je kako će se u centru provoditi cijeli niz poslovnih aktivnosti usmjerenih na povećanje konkurentnosti mljekarske industrije, kao što su stjecanje novih znanja i usvajanje novih kompetencija primjenom suvremenih tehnologija, stvaranje boljih uvjeta rada te jačanje ukupne konkurentnosti malih i srednjih poduzetnika, što će rezultirati uvođenjem novih i inovativnih proizvoda, povećanjem ukupne zaposlenosti i većim gospodarskim razvojem.