1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Započela obuka 21. naraštaja dragovoljnih ročnika

Više od autora

- vl promo-


Novosti
Novosti
mario.brcic@novosti.hr

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan“ Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH u Požegi u petak, 9. veljače 2018. godine započela je obuka 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju u OS RH te obuka 1. naraštaja ročnika kandidata za vojne specijaliste. Služenje je započelo prihvatom ročnika i potpisivanjem ugovora s MORH-om o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. U ovom naraštaju prihvaćen je 341 ročnik, od kojih je 47 ročnica. Na obuku ročnika kandidata za vojne specijaliste pristupilo je pet ročnika, od čega jedna ročnica. Ročnicima predstoji tjedan dana prilagodbe te upoznavanja i savladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.
Ročnici će na dragovoljnom vojnom osposobljavanju provesti osam tjedana u Središtu za temeljnu obuku u Požegi. Prva faza obuke u trajanju od dva tjedna provodi se u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, a druga faza obuke u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi, Logističkom vježbalištu „Glavica“ i na strelištu „Novo Selo“ u terenskim uvjetima u trajanju od pet tjedna, te treća faza obuke u trajanju od jednog tjedna koja se provodi također u vojarni „123. brigade HV“ u Požegi. Tijekom obuke ročni vojnici obučavaju se iz programskih područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika.
Dragovoljni ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva te samim time ispunjava jedan od propisanih uvijeta za prijem u djelatnu vojnu službu. Završetak obuke ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 6. travnja 2018. godine, a ročnika kandidata za vojne specijaliste do 1. ožujka 2018. godine.
Od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine do 2017. godine dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo 6988 ročnika.

Fotografija: www.morh.hr

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno