28 C
Vinkovci
Petak, 12. kolovoza 2022.

Zatvoren pružni prijelaz na Slaviji, gradonačelnik uz ispriku najavljuje raniji završetak radova

Više od autora

- vl promo-

Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Započeli su radovi na pruzi Vinkovci–Vukovar, koji su povod zatvaranju željezničko-cestovnog prijelaza s kojim je zapadni dio Slavije povezan s ostatkom grada. Dio je to projekta “Nadogradnja i elektrifikacija željezničke pruge Vinkovci–Vukovar” vrijednog gotovo 678 milijuna kuna te posljedično od ogromnog značaja za razvoj gospodarstva Vinkovaca, Vukovara i cijele Vukovarsko -srijemske županije  županije.

S obzirom na nezadovoljstvo prometnom izoliranošću dijela građana koji žive u tom dijelu grada, gradonačelnik Ivan Bosančić je poručio: “Svjesni smo nezadovoljstva naših građana na Slaviji i želim stoga naglasiti da činimo sve što je u našoj moći kako bi im olakšali ovaj period. Osiguran je besplatan autobusni prijevoz za djecu osnovne škole, pješacima i biciklistima bit će omogućen stalan prelazak pruge na osiguranom prijelazu, a pri kraju je i asfaltiranje Borinačke ulice što će vozačima omogućiti brži dolazak do središta grada. Treba napomenuti i kako će radovi trajati desetak radnih dana. Razgovarali smo s izvođačima radova i dobili objašnjenje kako je 22. listopada krajnji rok te da očekuju, ukoliko vremenske prilike dozvole, dosta raniji završetak,” ohrabruje gradski čelnik sugrađane iz ovog dijela Vinkovaca kojima, ruku na srce, nije lako, no nakon što radovi budu završeni uređenost pružnog prijelaza bit će sigurnija kako za pješake tako i za automobile.

Uz isprike na neugodnostima, građane je zamolio za strpljenje i razumijevanje jer riječ je o jednom od ključnih projekata kada je razvoj Vinkovaca u pitanju, poručio je Bosančić.

Foto: Grad Vinkovci

Modernizacijom pruge povećat će se opseg željezničkog prometa i prekrcaja roba u luci Vukovar te bolja povezanost željezničkog putničkog prijevoza Vukovarsko-srijemske županije s glavnim prometnim koridorima i drugim županijama. Dionica pruge Vinkovci–Vukovar bit će osposobljena za brzinu vlakova od 120 km/h, čime će se vrijeme putovanja dvostruko skratiti te će vožnja u putničkom prijevozu trajati 20, a u teretnom 30 minuta.

“Suvišno je i govoriti koliki je značaj ovoga projekta za naše gospodarstvo, odnosno koje se sve mogućnosti otvaraju našim gospodarstvenicima po njegovu završetku. Upravo je stvaranje preduvjeta za razvoj gospodarstva ono na čemu radimo i na što smo posebno fokusirani, a ovakvi su nam projekti veliki vjetar u leđa,” istaknuo je Ivan Bosančić.

Foto: Grad Vinkovci

Kapitalni projekt Hrvatskih željeznica od nacionalne je važnosti. Važno je za istaknuti kako su Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za modernizaciju ove pružne dionice, ukupne vrijednosti gotovo 678 milijuna kuna, još 21. svibnja 2018. godine potpisali Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) i HŽ Infrastruktura. Projekt sufinancira Europska unija iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija iz Kohezijskog fonda s 85 posto od prihvatljivih troškova, a s 15 posto Vlada RH.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno