“Izražavam žaljenje zbog onoga što se jutros dogodilo u Zagrebu i poručujem svima kojima je pomoć potrebna da kao Grad Vinkovci stojimo na raspolaganju. Uz sve probleme s koronavirusom, ovaj potres je dodatno zakomplicirao situaciju i vjerujem da će se sada mijenjati svi oni planovi i strategije koji su do sada dogovoreni. Procjene su da ćemo već danas imati priliv naših građana koji su na radu ili borave u Zagrebu, stoga ovim putem apeliramo na njih da se pridržavaju svih odredbi i da ako su bili u bilo kakvom kontaktu s osobama u izolaciji ili zaraženim osobama, odnosno, ako imaju bilo kakvih sumnji po pitanju zaraze, da budu odgovorni i odu u samoizolaciju”, rekao je uvodno na današnjoj medijskoj konferenciji Stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca gradonačelnik Ivan Bosančić.

Također, poručio je da su sve službe građanima na raspolaganju neprestano, te da od danas svi gradski službenici imaju službene akreditacije i jakne po kojima ih se može prepoznati. Podsjetio je i da je ukinut međugradski prijevoz, te najavio da će od sutra slične mjere na snazi biti i kada je gradski prijevoz u pitanju.

“Ipak smo odlučili još uvijek zadržati linije prema Slaviji i Novom Selu, kako bi oni koji moraju na posao, kod liječnika ili nešto drugo hitno obaviti imali kako doći do središta grada. No, apeliramo na građane da javni prijevoz koriste što manje, samo ako je to uistinu nužno. Moram pohvaliti Vinkovčane, vidimo da se većina pridržava propisanih mjera i to nas raduje, ali možemo mi i bolje. Još jednom pozivam sve da budu mirni, staloženi, slušaju upute i ne šire paniku, jer panika ne može donijeti ništa dobroga”, poručio je gradonačelnik.

A da posebne akreditacije koje Grad priprema za svoje službe nisu uzaludne govore i dojave građana da su se u gradu počeli pojavljivati sumnjivi likovi pod maskama u odijelima koji pokušavaju ući u kuće i stanove pod izlikom vršenja dezinfekcije.

“Upozoravamo građane da budu posebno pažljivi, a što je već preporučeno u smislu samozaštite od virusne zaraze, s kim stupate u kontakt i kome odobravate ulazak u svoj dom ako niste u obvezujućoj samoizolaciji. Vodite računa o mogućim zlonamjernicima koji bi mogli koristiti različite performanse, najčešće lažna predstavljanja, koristeći lažne ili otuđene dokumente i odore, kako bi vas doveli u zabludu, prevarili i oštetili. Pozivamo vas da prijavite svako sumnjivo kretanje osoba u vašem vidokrugu, sumnjive diskurse ili zahtjeve osoba koje se predstavljaju kao službene osobe iz određenih institucija ili organizacija koje su mjerodavne za pružanje pomoći pri pandemijskoj zarazi, kao što su Crveni križ i Civilna zaštita. Ukoliko posumnjate u namjere takve osobe, zatražite dokaz o identitetu. Svakako pozovite policiju prema ukazanoj potrebi”, odgovaraju nam iz policije na naš upit imaju li kakvih saznanja o ovim slučajevima.