Jesen je godišnje doba u kojemu se pripremamo za zimu, a jedna od najpoznatijih, ali i najdražih priprema je upravo pravljenje zimnice. Međutim, rujan je za mnoge domaćice protekao u dilemi – spremati u vlastitoj kuhinji ili ne? Ono što je svakako utjecalo na odluku su cijene voća i povrća u trgovačkim centrima i na tržnici.

Godina s dugim sušnim, pa dugim kišnim razdobljima, opustošila je mnoge vrtove, ali i utjecala na veće proizvodnje, pa sezonsko povrće, kao što su paprika, rajčica, krastavci i drugo, već dugo drži cijenu. Iz tog razloga posjetili smo vinkovačku tržnicu kako bi saznali isplati li se uopće spremati zimnicu ili je bolje kupiti već gotovu.

Cijene su daleko od uobičajenih. Primjerice, rajčica i paprika dugo su držale cijenu od 10 ili 12 kuna po kilogramu, sada su između 8 i 10 kuna. I dalje mnogima previše da bi se odlučili na taj način praviti zimnicu. Paprika je 5 ili 6 kuna, dok je u godinama koje nisu imale velika vremenska odstupanja bila do 3 kune. Luk smo pronašli za 9 kuna po kilogramu, krastavce za 7 kuna, a kupus za 4 i 5 kuna. Cijene svih ovih namirnica su u trgovačkim centrima za čak 3 ili 4 kune jeftinije, zbog čega su mnogi ove godine odustali od pravljenja zimnice.

“Previše je. Posljednjih nekoliko godine domaće, svježe povrće mogli ste dobiti puno jeftinije, ali je ova godina utjecala na kašnjenje i loš urod, pa su zato cijene tako visoke. Ja sam pravila zimnicu, uglavnom kisele krastavce i papriku, no ove godine mi se ne isplati. Nas u kući nema puno i dok kupim ocat, sol, šećer, vodu, teglice i ostalo, lakše mi je kupiti gotovu“, rekla je Anica Budimir iz Vođinaca te dodala kako bi to sve možda i bilo drugačije da ima svoj vrt u kojemu može zasaditi dovoljno povrća za prodaju i pripremu zimnice.

Obilazeći tržnicu, nismo vidjeli puno staklenih teglica. Tek poneku u kojima se nalazi ajvar ili pekmez, no one s povrćem – samo na jednom mjestu. Upitali smo prodavačicu kako to da je sama, a ona odmahuje rukom: “Doći će i ostali, polako“. Dodaje kako se na ovaj korak odlučila jer je to tradicija u njezinoj obitelji, a kako ima vlastiti uzgoj zna da je sve povrće svježe i kvalitetno. Na svome štandu nudi kisele krastavce, kiselu papriku, ciklu, kupus i luk, a cijena svake je 10 kuna.

“Ako imaš svoj vrt nema bolje i jeftinije od toga. Ja i moja obitelj znamo što jedemo i s lakoćom to nudim svojim kupcima jer znam da je kvalitetno. Unatoč cijenama, nisam razmišljala o tome hoću li praviti ili ne“, istaknula je Marija.

Priprema domaće zimnice traži puno prostora, vremena i truda, stoga mnogi smatraju kako ju je najlakše kupiti u trgovini. Izbor je velik, a može se kupiti u bilo koje vrijeme. Cijene teglica kreću se uglavnom između 8 i 12 kuna, ovisno o proizvodu.

Bilo kako bilo, uz svoj vrt i domaće proizvode, ipak je najjeftinija vlastita proizvodnja. Kad se izračunaju troškovi sjemena i sastojaka, jedna teglica bi proizvođača izašla oko 6 kuna. Ako pak odlučite kupovati na tržnici, ta teglica će vas izaći do 3 ili 4 kune skuplje.