12 C
Vinkovci
Četvrtak, 29. veljače 2024.

Žitelji općine pozvani na donaciju ili posudbu za Muzej u Nuštru

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Kako se moglo čuti na završnoj konferenciji projekta ”Izrada projektno-tehničke dokumentacije za dvorac Khuen-Bellasy u Nuštru”, u pripremi dokumentacije za ovaj kapitalni projekt preostali su još izvedbeni projekti za Gospodarske zgrade i zgradu Plodina.

A dok se postupak ishođenja dokumentacije privodi kraju, Gradski muzej Vinkovci, pokrenuo je aktivnosti vezane za jedan od ključnih sadržaja u obnovljenom Dvorcu.

Uz Knjižnicu, naime, bit će to i Muzej, kojim će upravljati GMV, a predstavljat će povijest Nuštra i općine Nuštar od Prapovijesti do Domovinskog rata, s posebnim naglaskom na Avare pronađene u Nuštru, obitelj Khuen-Belassy i Domovinski rat.

Ovim putem molimo za pomoć u realizaciji ovog za Nuštar vrlo važnog projekta i nudimo mogućnost sudjelovanja u kreiranju muzejske zbirke koja će biti na ponos svim žiteljima i na divljenje posjetiteljima”, poručili su iz GMV.

Tim povodom pozivaju i na sastanak na ovu temu u ponedjeljak, 4. prosinca, u 18 sati u Domu kulture


Kako ističu, broj predmeta koje čuvaju, a koji potječu s područja Nustra, Marinaca i Cerića, relativno je skroman pogotovo kada je riječ o novijoj povijesti i etnologiji.

Zato vas molimo da nam pomognete i poklonite ili posudite predmete vezane uz Nuštar, Cerić i Marince, koje možda imate u kućama. Zanimljivi su nam svi predmeti: stari dokumenti, fotografije, ručni radovi, nošnje, ukrasi, oružje…, pa i oni koje možda smatrate beznačajnima, a koji iz muzejske perspektive mogu biti potencijalno dragocjeni izlošci. Posebno nas zanimaju predmeti vezani uz grofovsku obitelj, tradicijsku kulturu i Domovinski rat. Osim predmeta, prikupljamo i priče i svjedočanstva koja možete zapisati ili ćemo Vas snimiti i na taj način sačuvati sjećanja o prošlosti za budućnost”, ističu muzealci.

Predmeti, napominju, mogu biti poklonjeni ili samo posuđeni Muzeju uz posudbeni ugovor, a svi odabrani predmeti bit će pažljivo dokumentirani, konzervirani i zbrinuti kako bi se sačuvali za buduće generacije. Kod izlaganja, ime i podaci o predmetu (posudbi ili poklonu) bit će posebno naglašeni.

Kontak: 032/332-504, muzel@muzelvk.hr, FB: Potpuno neslužbena stranica Gradskog muzeja Vinkovci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno