S radionicom za djecu predškolske i rane školske dobi “Čitaj mi priču”, održanom danas u pješačkoj zoni, Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci pridružila se Zavodu za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo u promociji Nacionalnog programa “Živjeti zdravo”.

“Želja nam je bila prikazati djeci čari čitanja, privući ih čitanju, da se zaljube u knjigu i čitanje. Na radionici ćemo im pročitati jednu priču, a onda ćemo prema tim likovima i događajima crtati, ilustrirati tu priču i na kraju napraviti i malu izložbu nastalih radova. S ovom radionicom na otvorenom u kontekstu programa “Živjeti zdravo” promoviramo čitanje na otvorenom kao zdravu aktivnost gdje oni mogu uživati i u čitanju i u boravku na otvorenom”, istaknula je knjižničarka Tia Pažanin.

Programi i aktivnosti Nacionalnog programa “Živjeti zdravo” usmjereni su poboljšanju zdravlja cijele populacije jer djelovanjem u lokalnoj zajednici nastoje informirati, educirati i senzibilizirati građane svih dobnih skupina o pozitivnim aspektima zdravih stilova života. Pet komponenti ovog programa koje uključuju pojedine projekte su: Zdravstveno obrazovanje, Zdravstveni turizam, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš. Ciljana populacija Nacionalnog programa su: djeca i mladi, osobe srednje i starije dobi, općenitoosobe s povećanim bihevioralnim i biomedicinskim čimbenicima rizika.