Njena ljubav prema likovnom izražavanju rodila se vrlo rano. Još kao djevojčica igračke je rado zamijenila blokom za crtanje i bojama, ali i zidovima sobe. Njeni roditelji prepoznali su ljubav prema takvom izražavanju i umjetnosti te ju poticali u radu i obrazovanju. Na samom kraju omogućili su joj da se nastavi baviti grafikom i nakon završetka fakulteta, što mnogi nemaju priliku s obzirom na materijale koje grafika zahtjeva kao npr. grafička preša.

Sudjelovala je na brojnim grupnim izložbama i umjetničkim radionicama, kako u Hrvatskoj tako i u inozemstvu, a neke od njih su: Međunarodna grafička radionica IWAGO #6 Osijek, Grupna izložba i sudjelovanje na Petom internacionalnom festivalu analogne fotografije, videa i zvuka pod imenom Analogmania u Rumunjskoj, Međunarodna izložba minijatura u Zaprešiću, te Radionica Mokri kolodij u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Ona je Iva Muškić iz Vinkovaca i diplomirala je na odsjeku za likovnu kulturu, modul grafike na Umjetničkoj Akademiji u Osijeku.

Na Akademiji je prednost ta što studenti na godinama preddiplomskog studija slušaju brojne kolegije, pa je imala sreću biti upoznata s kiparstvom, slikarstvom, fotografijom, ilustracijom i grafikom. Ovakav način rada dao joj je prostora da savlada različite tehnike, ali i vremena da odluči čime se želi baviti na diplomskom studiju, ali i kasnije u životu. Na diplomskom studiju upisala je modul grafike. Grafika nudi brojne mogućnosti, od interveniranja na metalne matrice kiselinom ili modrom galicom, do otiskivanja kartona ili linoleuma te brojne eksperimente stoga je grafika bila očit izbor.

“Mislim da je svaka izložba važna, trenutno sam u fazi gdje po završetku Akademije pratim i prijavljujem natječaje kako bih imala samostalnu izložbu te se predstavila publici. U kolovozu pripremam rezidenciju u MMML studiju u Osijeku što smatram odličnim početkom. Nakon toga nastavit ću s intenzivnim radom te se nadam da će mi se otvoriti i brojne druge prilike”, ističe Iva te dodaje:

“Oni koji su upoznati s mojim radom znaju da sam zaljubljenik u velike formate te su mi radovi često sastavljeni od više dijelova. Služim se vedrim bojama i često apstraktnim motivima, čistim velikim plohama, no radim i crteže i grafike u poliperspektivi gdje nastojim prenijeti vedrinu, brige, maštanja, prostor koji me okružuje i brojne druge motive”.

Osim likovne umjetnosti, veliku ljubav gaji prema glazbi. Trenutno je u fazi skupljanja
gramofonskih ploča i razmjenjivanja istih. Glazba je pokretač emocija, uz nju lakše radi, ona inspirira i opušta.

Radi i apstraktne i figurativne motive. Ovi figurativni nikako nisu realistični, poliperspektivni su i naginju dječjem crtežu. U samoj izradi ovakvih radova, motiv direktno radi na matrici ili papiru bez prethodne skice. Ako se radi o apstraktnim radovima nastalim u tehnici visokog ili dubokog tiska, prije samog otiskivanja rada radi masku za otiskivanje, odnosno pripremu prije samog otiska, na koju se ucrtavaju ploče, kako bi sam otisak bio što precizniji. Izuzev rada u grafici i crtežu radi i digitalne radove, jer smatra da treba biti u skladu s vremenom, i napredovanjem tehnologije, svakako se uvijek voli okušati u nečem novom.

“Cilj mi je baviti se umjetnošću sada i uvijek. Uvijek naći vremena za umjetničko izražavanje, pa kakve god prilike u životu bile. Voljela bih jednog dana imati veliki atelje u kojem bih mogla raditi svaki dan, pozivati druge umjetnike na rad i suradnju, jer “brainstorming” je u umjetnosti vrlo važan. Kroz razgovor s drugima širimo vidike, produbljujemo ali i mijenjamo mišljenja uvijek saznajemo nešto novo, učimo, a važno je učiti cijeli život”, dodaje Iva.

Misli da je danas u Hrvatskoj dosta teško živjeti samo od umjetnosti, gledajući kolege većinom svi imaju neki posao sa strane pa tako i ona. Iskreno se nada da će se situacija u skorije vrijeme popraviti, no valja napomenuti da se od kreativnog rada može živjeti ako pogledamo da je sve više handmade brendova, i mladih ljudi koji pokreću takve poslove.

“Za pet ili deset godina vidim se naravno za grafičkom prešom gdje otiskujem, za papirom, ili nekom novom tehnikom koju ću otkriti. Ne znam gdje će me život odvesti tako da ne mogu točno reći gdje ću živjeti i od čega ću živjeti, ali matrica i igla, olovka i papir uvijek će biti tu pri ruci”, poručuje.