4 C
Vinkovci
Četvrtak, 23. ožujka 2023.

Zla smrt (1981.)

Više od autora

- vl promo-

Radnja uključuje petero mladih na odmoru: Asha (Bruce Campbell), njegovu djevojku Lindu (Betsy Barker), njihove kolege Cheryl (Ellen Sandweiss), Scotta (Hal Delrich) i Shelly (Sarah York). Neplanirano se zaustave kraj napuštene planinske kolibe koju okružuje neprohodna šuma. Prije negoli su se smjestili da prenoće, otkriju knjigu sličnu onim drevnim, punu nejasnih hijeroglifa i sablasnih ilustracija, kao i bodež napravljen od ljudskih kostiju i audiosnimku.

Na snimci profesor arheologije opisuje sadržaj sumerske „Knjige mrtvih“ punu čarolija kojima su se onozemaljski demoni oživljavali i koji su potom opsjedali žive. U nastavku se navodi da se opsjednute osobe može zaustaviti samo na način da se potpuno raskomadaju. Kada puste snimku kasnije, snimljeni prijevod ritualnih čarolija prestravi vidovitu Shelly i istodobno oslobode zlo iz šume. Zli se duhovi s užitkom bacaju na svoj posao…

Odličan kultni horor iz 1981. godine u vrijeme izlazska izazvao je puno kontroverzi, najviše zbog velike količine nasilja i brutalnosti kojima je ispunjen sam film. Tolika doza nasilja rezultirala je odbijenicom američkih distributera, što je bio očiti znak da se nešto “opako” nalazi iza naslova The Evil Dead. Ljudi, ko ljudi zbog te činjenice suprotno očekivanju, pokazuju veliku zainteresiranost za sam film, te sam film doživljava veliki uspjeh na kino blagajnama. U distribucijju ga preuzima europski distributer, te se fama oko problema am. distributera potpuno zaboravlja.

U vrijeme izlaska, kritike su bile dosta podijeljene. Neki su ga hvalili i gledali par puta, dok su neki izlazili iz kino dvorana u pola filma, s zgražanjem i vrlo negativnim kritikama. Danas je Evil Dead sinonim za klasik horror žanra i omiljen je horor većine gledatelja.

Također bitno je napomenuti da je većina zemalja zabranila i prikazivanje same Zle smrti. No i na tome polju The Evil Dead je profitirao i baš u tim zemljama postigao najveću prodaju na crnom tržištu. Najveća protivnica premijere samog filma bila je Njemačka, koja je premijeru odgađala punih 10 godina, a tek se 2001. godine pojavilo prvo legalno necenzurirano izdanje.

Evil Dead je definitivno klasik kojega vrijedi pogledati, unatoč brutalnim scenama kojima je prožeta većina filma. [mojTV.hr / Horovizija.net]

Film je režirao i napisao scenarij Sam Raimi a u glavnim se ulogama pojavljuju Bruce Campbell, Betsy Barker, Ellen Sandweiss, Hal Delrich i Sarah York.

Originalni naslov: The Evil Dead, 1981.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno