U dvorani Barun Trenk u Vinkovcima danas je održana konferencija za medije na kojoj je predstavljeno drugo izdanje knjige „Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema”. Bila je to i najava 16. Zlatne jabuke, natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u Vinkovcima, koje se ponovno vraća na scenu nakon dvogodišnje stanke uslijed pandemije.
Na knjizi „Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema” Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije radi već dvadesetak godina, a ova je knjiga u svom drugom izdanju nadopunjena i redizajnirana, istaknuo je Jozo Gale, predsjednik udruge.
„Dok smo istraživali ove recepte primijetili smo da svako selo ima svoj recept za određeno jelo, a ponekad se i u istom selu ili kraju, jedno jelo radi na dva, tri načina. Mi smo pokušali približiti recepturu i slikom prikazati jela kako bi ih mogao raditi svaki kuhar početnik, ali i da ih mogu restorani uvrstiti u svoje jelovnike na temu tradicijskih jela. Danas je suvremeno doba, tehnologija je otišla naprijed i kuhari moraju pratiti tehnologiju i umjetnost kuharstva. Tradiciju smo poštivali i poštivamo je i dalje, ali danas je neko novo doba kojemu smo i mi pokušali pristupiti što kvalitetnije”, istaknuo je Jozo Gale.
Kako je najavio, 16. Zlatna jabuka bit će održana 20. i 21. listopada. U Vinkovcima će se još jednom okupiti vrhunski kuhari iz cijele Hrvatske koji će se natjecati za „Kristalnu kuhaču“, a u revijalnom dijelu delicije će spravljati i kuhari sudionici natjecanja iz ranijih godina.
Prvoga dana, koji je i Svjetski dan kuhara, 20. listopada, u Srednjoj strukovnoj školi predstavit će se domaće i gostujuće ugostiteljske kuće koje će prezentirati tradicijska jela koja nude u svojim restoranima i tako promovirati svoju gastronomsku ponudu. Svoja jela predstavit će u Srednjoj strukovnoj školi od 14 do 17 sati, a uz učenike na degustaciju su pozvani i građani.
HKK 16. „Zlatna jabuka” bit će održan 21. listopada u restoranu Barun Trenk. Tema su tradicijska jela Slavonije i Srijema pripremljena po starim recepturama, a servirana na suvremeni način. Izvor za njihovo spravljanje upravo je drugo izdanje kuharice „Slavonsko-srijemski recopis – kulinarska baština Slavonije i Srijema”.
Na svečanoj večeri s dodjelom nagrada predviđena je i bogata tombola te aukcija torte domaće kuharice Marije Bošnjak s kojom je ove godine osvojila prvo mjesto na „Danima hrvatskog kulinarstva“ u Varaždinskim toplicama.
HKK 16. ”Zlatna jabuka” organizira Udruga kuhara i slastičara VSŽ u suradnji s Hrvatskim kuharskim savezom i uz potporu Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije.
„Pred nama je ponovno jedan lijep događaj koji pruža priliku vrhunskim kuharima da pokažu svoje umijeće. Zahvaljujem predsjedniku i svim članovima udruge što na gastronomski način promiču našu županiju i naš grad. Mi stojimo uz „Zlatnu jabuku i uz udrugu kuhara koja ovim natjecanjem promovira Slavoniju kao područje s najboljom kuhinjom, gastronomski prepoznatljivo u Hrvatskoj, ali i šire”, istaknuo je danas gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.
U ime Vukovarsko-srijemske županije obratila se pročelnica za turizam i kulturu Tamara Kalistović: „Danas predstavljena kuharica, kao i sama 16. „Zlatna jabuka”, na jedan poseban način promoviraju našu turističku kulturnu baštinu. Vjerujem da je pred nama još jedno uspješno natjecanje Hrvatskog kuharskog kupa u Vinkovcima”.
Značaj ovoga kulinarskog natjecanja u promociji Vinkovaca i županije istaknula je i pročelnica za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Marija Liščić Drmić: „Drago mi je što možemo najaviti 16. „Zlatnu jabuku” koja će promovirati kulinarsku baštinu upravo našega kraja budući da su tradicijska jela Slavonije i Srijema ovogodišnja tema”.