U Vinkovcima je danas prigodnom svečanosti obilježena je 27. obljetnica osnutka 5. gardijske brigade koja je ratovala na mnogim bojištima i kroz koju je prošlo pet tisuća pripadnika, a 83 ih je poginulo u obrani domovine.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske i posebni savjetnik za branitelje Ante Deur, izalsanik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Dražen Milinković, izaslanik dopredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića zapovjednik HKoV general-bojnik Siniša Jurković, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić te predstavnici Ministarstva obrane, Oružanih snaga, braniteljskih udruga i lokalne vlasti.

“Danas u Vinkovcima prenosim izraze ponosa i poštovanja za sve što su pripadnici 5. gardijske brigade učinili u Domovinskom ratu riječima hvale za njihovu nesebičnost i žrtvu u Domovinskom ratu, a nama daljnji podstrek za organizaciju događanja ovakvog sadržaja, poglavito onih koji govore o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu. Hrvatski vojnik je izašao iz naroda i njemu služi, kako u vrijeme Domovinskog rata tako i danas.”, rekao je Zoran Marunček, predsjednik Udruge veterana 5. gardijske brigade te dodao kako hrvatski branitelji neće biti taoci politika bez obzira od kuda one dolaze te da su sposobni odlučivati sami o sebi i upravljati državom koju su stvorili u Domovinskog ratu te da još imaju volje i snage da odlučuju o budućnosti zemlje i njezinih stanovnika.

Nazočnima se obratio i zapovjednik 1. mehanizirane bojne Sokolovi pukovnik Robert Poljak i zapovjednik HKoV general-bojnik Siniša Jurković. Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Hrvatske vojske Ante Deur čestitao je veteranima 5. gardijske brigade njihov dan te im zahvalio na doprinosu u obrani domovine. “Jako nam je dobro poznata uloga 5. GBR kao i prethodne, 204 brigade. Ova brigada dala je nemjerljiv doprinos obrani Hrvatske i uistinu je zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest.”, rekao je Ante Deur.

Svečanost obilježavanja započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja u vojarni, a nastavljena je mimohodom 1. mehanizirane brigade „Sokolovi“, postroja Udruge veterana 5. gardijske brigade i uzvanika od vojarne do centra grada. Potom je u crkvi svetih Euzebija i Poliona služena misa, dok je na parkiralištu ispred hotela Slavonija održano svečano postrojavanje pripadnika HV-a i udruge veterana. Održana je i metodsko pokazna vježba vojno-obavještajne satnije kojom je prezentiran dio sposobnosti i njezino djelovanje u urbanim operacijama.

Svi zainteresirani mogu danas do 16,00 sati na parkiralištu hotela Slavonija razgledati i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Gardijske oklopno – mehanizirane brigade.