20 C
Vinkovci
Četvrtak, 30. ožujka 2023.

Značaj primalja i primaljstva

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, prilika je da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi te proširi ideja o primaljama i primaljstvu . Tim povodom primalja u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci Gordana Kucljak, predsjednica Povjerenstva za primalje pri Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara – medicinskih tehničara, kaže kako bi uvijek ponovno izabrala biti primalja iako kod ovoga zanimanja danas ima neriješenih pitanja. “Danas imamo prvostupnice primaljstva s dodatnim obrazovanjem te primalje i primalje asistentice s četverogodišnjom školom. Nakon četverogodišnje škole redovni studij je moguć samo u Splitu i Rijeci, a izvanredni samo u Rijeci. To je velik problem ako se zna da, za razliku od primalja, današnje primalje asistentice ne mogu samostalno porađati”, ističe Gordana Kucljak.

U vinkovačkoj bolnici, inače, trenutačno radi jedna prvostupnica primaljstva i 12 primalja od kojih su dvije na porodiljskom, a mijenjaju ih primalje asistentice. “Primalje asistentice najvjerojatnije će se javiti i ukoliko eventualno bude novoga zapošljavanja. Bilo bi dobro kada bi se javile prvostupnice primaljstva, a najmanje je vjerojatno da će se javiti primalje, jer njih nema. Zadnje primalje iškolovane su 2012 godine, a poslije su to primalje asistentice koje prema Zakonu o primaljstvu nemaju iste kompetencije”, ističe Kucljak. Taj problem možda još uvijek nije toliko primjetan, pogotovo u situaciji kada je broj poroda u vinkovačkoj bolnici prepolovljen. Ali ako se zna da je sedam primalja starije od 50 godina te će, kada krenu umirovljenja, vinkovačka bolnica u vrlo kratkom vremenu ostati bez više od pola primalja, tada će to već biti velik problem, a slična je situacija i u drugim bolnicama u Hrvatskoj. Zbog toga je nužno nastavak školovanja primaljama asistenticama učiniti dostupnijim nego što je to sada kada su opcije jedino Split i Rijeka, za razliku od sestrinstva gdje je samo u Slavoniji nastavak školovanja moguć u nekoliko gradova.


Također, ističe Kucljak, međusobni odnos primalje i rodilje počinje kroz vođenje trudnoće, nastavlja se vođenjem poroda, a trebao bi obuhvatiti i razdoblje nakon poroda. Povjerenstvo za primalje Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara zato se zalaže da primalja kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti uđe i u tim patronaže, kao što je to nekada bilo.

U samom radu, u vinkovačkoj bolnici zajednički je cilj razvijanje primaljstva za što primalje imaju potporu i ravnatelja i voditelja odjela i glavne sestre. Uz porod na stolu za rađanje, moguć je i porod na stolčiću, a do poroda rodilje mogu biti i na loptama ili mogu šetati i općenito je atmosfera opuštenija nego nekada. Patronaža Doma zdravlja Vinkovci organizira tečajeve za trudnice u čijem provođenju sudjeluju primalje, a dopušteno je da porodu nazoči bilo koja osoba koju rodilja želi ako je ta osoba prošla tečaj. “Moja preporuka bi bila da svaka rodilja prođe tečaj kako bi porod dočekala spremna, a preporučila bih i pratnju pri porodu jer nazočnost bliske osobe puno znači rodiljama kao psihološka podrška”, istaknula je Gordana Kucljak uz čestitku svim primaljama u povodu Svjetskog dana primalja i želju da se primaljstvo što bolje razvija, a primaljama omogući sve ono što doista i zaslužuju.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno