Kontaktirajte nas

Aktualno

Značaj primalja i primaljstva

Objavljeno

-

Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, prilika je da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi te proširi ideja o primaljama i primaljstvu . Tim povodom primalja u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci Gordana Kucljak, predsjednica Povjerenstva za primalje pri Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara – medicinskih tehničara, kaže kako bi uvijek ponovno izabrala biti primalja iako kod ovoga zanimanja danas ima neriješenih pitanja. “Danas imamo prvostupnice primaljstva s dodatnim obrazovanjem te primalje i primalje asistentice s četverogodišnjom školom. Nakon četverogodišnje škole redovni studij je moguć samo u Splitu i Rijeci, a izvanredni samo u Rijeci. To je velik problem ako se zna da, za razliku od primalja, današnje primalje asistentice ne mogu samostalno porađati”, ističe Gordana Kucljak.

U vinkovačkoj bolnici, inače, trenutačno radi jedna prvostupnica primaljstva i 12 primalja od kojih su dvije na porodiljskom, a mijenjaju ih primalje asistentice. “Primalje asistentice najvjerojatnije će se javiti i ukoliko eventualno bude novoga zapošljavanja. Bilo bi dobro kada bi se javile prvostupnice primaljstva, a najmanje je vjerojatno da će se javiti primalje, jer njih nema. Zadnje primalje iškolovane su 2012 godine, a poslije su to primalje asistentice koje prema Zakonu o primaljstvu nemaju iste kompetencije”, ističe Kucljak. Taj problem možda još uvijek nije toliko primjetan, pogotovo u situaciji kada je broj poroda u vinkovačkoj bolnici prepolovljen. Ali ako se zna da je sedam primalja starije od 50 godina te će, kada krenu umirovljenja, vinkovačka bolnica u vrlo kratkom vremenu ostati bez više od pola primalja, tada će to već biti velik problem, a slična je situacija i u drugim bolnicama u Hrvatskoj. Zbog toga je nužno nastavak školovanja primaljama asistenticama učiniti dostupnijim nego što je to sada kada su opcije jedino Split i Rijeka, za razliku od sestrinstva gdje je samo u Slavoniji nastavak školovanja moguć u nekoliko gradova.

Također, ističe Kucljak, međusobni odnos primalje i rodilje počinje kroz vođenje trudnoće, nastavlja se vođenjem poroda, a trebao bi obuhvatiti i razdoblje nakon poroda. Povjerenstvo za primalje Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara zato se zalaže da primalja kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti uđe i u tim patronaže, kao što je to nekada bilo.

U samom radu, u vinkovačkoj bolnici zajednički je cilj razvijanje primaljstva za što primalje imaju potporu i ravnatelja i voditelja odjela i glavne sestre. Uz porod na stolu za rađanje, moguć je i porod na stolčiću, a do poroda rodilje mogu biti i na loptama ili mogu šetati i općenito je atmosfera opuštenija nego nekada. Patronaža Doma zdravlja Vinkovci organizira tečajeve za trudnice u čijem provođenju sudjeluju primalje, a dopušteno je da porodu nazoči bilo koja osoba koju rodilja želi ako je ta osoba prošla tečaj. “Moja preporuka bi bila da svaka rodilja prođe tečaj kako bi porod dočekala spremna, a preporučila bih i pratnju pri porodu jer nazočnost bliske osobe puno znači rodiljama kao psihološka podrška”, istaknula je Gordana Kucljak uz čestitku svim primaljama u povodu Svjetskog dana primalja i želju da se primaljstvo što bolje razvija, a primaljama omogući sve ono što doista i zaslužuju.

Aktualno

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Objavljeno

-

Napisao/la

    94 pregleda

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Davor Božinović, rekao je kako Europska unija nije u potpunosti spremna za novi val migranata.

Najistočnija županija prva je na udaru dolaska migranata, ali za sada sveukupno stanje sigurnosti na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske je zadovoljavajuće. „Policijska uprava vukovarsko-srijemska redovito izvješćuje javnost o sigurnosno-interesantnim događajima koje evidentira te savjetuje građane o samo zaštitnom ponašanju. Također, suradnja s lokalnom zajednicom je na visokoj razini“, rekao je Dragoslav Živković, glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske dodavši kako u proteklih devet mjeseci bilježimo pad postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu RH od 3,2% u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

Najčešće se radi o državljanima Afganistana, Turske, Kosova, Sirije te Pakistana, a u Lijepu našu pokušavaju ući skrivajući se u teretnim vozilima, najčešće na graničnim prijelazima Bajakovo i Tovarnik, ali i preko šumskog područja uz državnu granicu te obrađenih polja.

„Potrebno je posebno istaknuti krijumčare koji su angažirani već u Srbiji ili BiH i koji nakon prelaska državne granice vozilima na graničnim prijelazima „kupe“ migrante uz cestovne komunikacije koje su unaprijed dogovorene mobilnim aplikacijama ili društvenim mrežama“, naveo je Živković.

U devet mjeseci ove godine evidentirali su 71 kazneno djelo „Protuzakonit ulazak, kretanje i boravak u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Schengenskog sporazuma“ za koje su procesuirali 82 počinitelja dok je u istom razdoblju prošle godine evidentirano 67 kaznenih djela te 70 počinitelja što čini povećanje od 6%.

Za one koji nezakonito uđu i borave u Hrvatskoj, a nisu zatražili međunarodnu zaštitu, policija je dužna donijeti rješenje o povratku i poduzeti sve mjere za njihov odlazak iz Europskog gospodarskog prostora. Međutim, ako državljanin treće zemlje izrazi namjeru za podnošenjem zahtjeva za međunarodnu zaštitu, primjenjuju se odredbe Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te se, u skladu sa standardnim operativnim procedurama za postupanje prema tražiteljima međunarodne zaštite, službeno zaprima izjava o izraženoj namjeri i osobu se smješta u Prihvatilište za tražitelje azila. Posebna pažnja posvećuje se ranjivim skupinama kao što su žene, trudnice, djeca i slično, a od početka godine zahtjev za međunarodnom zaštitom na području ove Policijske uprave podnijele su 34 osobe.

Nastavi čitati

Aktualno

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Objavljeno

-

Napisao/la

    123 pregleda
Foto: Facebook HNK Cibalia Vinkovci

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi nisu bili pravi. Jedna blijeda partija u kojoj je bilo pogrešaka u obrani, a prvo poluvrijeme donijelo je nekoliko prilika s obje strane.

Inter je imao najbolje prilike u prvom dijelu utakmice koje nisu uspjeli iskoristiti, dok dvije dobre prilike za Cibaliu nisu iskoristili Perić-Komšić i Bubnjar. Za kraj poluvremena iz slobodnog udarca pokušao je Bubnjar, ali udarac nije bio dovoljno opasan da se ugrozi vratar gostiju.

U drugo poluvrijeme, koje je bilo siromašno s prilikama, Cibalia ulazi nešto bolje i čvršće. No, gosti su ti koji su prvi poveli preko Rešetara u 65. minuti nakon jedne duge lopte koju obrana Nebeskoplavih nije ispratila. U 80. minuti Bubnjar nije iskoristio sjajnu priliku nakon odlične lopte Miljanića. Bubnjarov udarac je prošao malo pored vratnice.

Momčad Darka Jozinovića uspjela je doći do boda u samom finišu utakmice, kada Tomašević postiže pogodak za konačnih 1:1. Na kraju po bod svakome, a zadovoljniji mogu biti Vinkovčani koji su na sladak način došli do remija.

Nebeskoplavi u 11. kolu putuju u Zagreb gdje će ih čekati Kustošija.

Nastavi čitati

Aktualno

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Objavljeno

-

Napisao/la

    129 pregleda

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine. 

Poticaj se dodjeljuje obiteljima koje su tijekom prošle, 2020., i tekuće kalendarske godine kupile nekretninu za stanovanje ili ishodili građevinsku dozvolu za gradnju, koja je u cijelosti vlasništvo korisnika poticaja u iznosu 15 tisuća kuna. Ostvariti se može samo jedanput i isplaćuje se na račun korisnika, stoji u uvjetima natječaja.

Pravo dodjele sredstava ima obitelj uz uvjet da supružnici nemaju u vlasništvu stan, kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje. Osim toga, zainteresirani za ovu pogodnost, isto kao i svi članovi uže obitelji, moraju prijaviti boravište na adresi nekretnine te ga moraju zadržati tamo neprekidno sljedećih deset godina.

Natječaj je otvoren do 8. studenog 2021., prijave se podnose u zatvorenoj omotnici s naznakom “Javni natječaj za dodjelu poticaja”, preporučenom poštom ili osobno u jedinstveni upravni odjel Općine Tordinci, na adresi Trg hrvatskih žrtava 9, a pri prijavi je potrebno priložiti presliku kupoprodajnog ugovora ili presliku građevinske dozvole, zemljišno knjižni izvadak za kupljenu nekretninu (ne stariji od 30 dana) i kopiju katastarskog plana, izjavu da korisnici poticaja, oba supružnika posebno, nemaju stan, kuću ili kuću za odmor pogodnu za stanovanje koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika te podatke o bankovnom računu. 

Prije zaključenja ugovora mora se dostaviti bjanko zadužnica, najmanje u vrijednosti dodijeljenog poticaja, ovjerena kod javnog bilježnika, a odluku o dodjeli poticaja donijet će Povjerenstvo koje se sastoji od tri člana, imenovano od strane Općinskog načelnika.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 sati

U državi 3,2% manje nezakonitih ulazaka migranata

Nedavne situacije u Afganistanu potaknule su europske čelnike na razmišljanje o novom migrantskom valu, a ministar unutarnjih poslova Republike Hrvatske,...

Aktualnoprije 9 sati

Tomašević u 90. minuti za bod protiv Intera

Cibalia nije uspjela uzeti maksimalnih 6 bodova u dvije domaće utakmice u nizu. Inter iz Vinkovaca odlazi s bodom. Nebeskoplavi...

Aktualnoprije 10 sati

Općina Tordinci raspisala natječaj za dodjelu poticaja za prvu nekretninu

Općina Tordinci objavila je javni natječaj za dodjelu poticaja za kupnju i izgradnju prve nekretnine na području općine.  Poticaj se...

Aktualnoprije 11 sati

Plin poskupio 3% u odnosu na prošlu godinu

Iako nas ovih dana grije zubato sunce, večernje temperature od samo nekoliko Celzijevih stupnjeva nagovještaju kako smo sve bliže pravom...

Aktualnoprije 13 sati

Projekt “Budi aktivna II” i u idućih 12 mjeseci

“Budi aktivna II” projekt je koji ima za cilj smanjivanje nezaposlenosti i rizik od siromaštva, zapošljavanjem žena, pripadnica ranjivih skupina...

Aktualnoprije 14 sati

U Hrvatskoj danas 3585 novoboljelih od koronavirusa, u samoizolaciji 27714 osoba

U posljednja 24 sata zabilježeno je 3.585 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas...

Aktualnoprije 15 sati

U tijeku kušanje prikupljenih uzoraka za 3. po redu Festival šunke, vina, rakije i kulena

Treći Festival šunke, vina, rakije i kulena i ove jeseni donosi veliko gastronomsko bogatstvo našega kraja, a ocjene žirija pokazat...

Aktualnoprije 16 sati

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 103 nove pozitivne osobe

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19,...

Najčitanije