Kontaktirajte nas

Aktualno

Značaj primalja i primaljstva

Objavljeno

-

Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, prilika je da se naglasi važna uloga primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi te proširi ideja o primaljama i primaljstvu . Tim povodom primalja u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci Gordana Kucljak, predsjednica Povjerenstva za primalje pri Hrvatskom strukovnom sindikatu medicinskih sestara – medicinskih tehničara, kaže kako bi uvijek ponovno izabrala biti primalja iako kod ovoga zanimanja danas ima neriješenih pitanja. “Danas imamo prvostupnice primaljstva s dodatnim obrazovanjem te primalje i primalje asistentice s četverogodišnjom školom. Nakon četverogodišnje škole redovni studij je moguć samo u Splitu i Rijeci, a izvanredni samo u Rijeci. To je velik problem ako se zna da, za razliku od primalja, današnje primalje asistentice ne mogu samostalno porađati”, ističe Gordana Kucljak.

U vinkovačkoj bolnici, inače, trenutačno radi jedna prvostupnica primaljstva i 12 primalja od kojih su dvije na porodiljskom, a mijenjaju ih primalje asistentice. “Primalje asistentice najvjerojatnije će se javiti i ukoliko eventualno bude novoga zapošljavanja. Bilo bi dobro kada bi se javile prvostupnice primaljstva, a najmanje je vjerojatno da će se javiti primalje, jer njih nema. Zadnje primalje iškolovane su 2012 godine, a poslije su to primalje asistentice koje prema Zakonu o primaljstvu nemaju iste kompetencije”, ističe Kucljak. Taj problem možda još uvijek nije toliko primjetan, pogotovo u situaciji kada je broj poroda u vinkovačkoj bolnici prepolovljen. Ali ako se zna da je sedam primalja starije od 50 godina te će, kada krenu umirovljenja, vinkovačka bolnica u vrlo kratkom vremenu ostati bez više od pola primalja, tada će to već biti velik problem, a slična je situacija i u drugim bolnicama u Hrvatskoj. Zbog toga je nužno nastavak školovanja primaljama asistenticama učiniti dostupnijim nego što je to sada kada su opcije jedino Split i Rijeka, za razliku od sestrinstva gdje je samo u Slavoniji nastavak školovanja moguć u nekoliko gradova.

Također, ističe Kucljak, međusobni odnos primalje i rodilje počinje kroz vođenje trudnoće, nastavlja se vođenjem poroda, a trebao bi obuhvatiti i razdoblje nakon poroda. Povjerenstvo za primalje Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara – medicinskih tehničara zato se zalaže da primalja kroz novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti uđe i u tim patronaže, kao što je to nekada bilo.

U samom radu, u vinkovačkoj bolnici zajednički je cilj razvijanje primaljstva za što primalje imaju potporu i ravnatelja i voditelja odjela i glavne sestre. Uz porod na stolu za rađanje, moguć je i porod na stolčiću, a do poroda rodilje mogu biti i na loptama ili mogu šetati i općenito je atmosfera opuštenija nego nekada. Patronaža Doma zdravlja Vinkovci organizira tečajeve za trudnice u čijem provođenju sudjeluju primalje, a dopušteno je da porodu nazoči bilo koja osoba koju rodilja želi ako je ta osoba prošla tečaj. “Moja preporuka bi bila da svaka rodilja prođe tečaj kako bi porod dočekala spremna, a preporučila bih i pratnju pri porodu jer nazočnost bliske osobe puno znači rodiljama kao psihološka podrška”, istaknula je Gordana Kucljak uz čestitku svim primaljama u povodu Svjetskog dana primalja i želju da se primaljstvo što bolje razvija, a primaljama omogući sve ono što doista i zaslužuju.

Aktualno

Osobni rezultati za plivača VPK-a na Prvenstvu Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    347 pregleda

Na Prvenstvu Hrvatske koje je danas završeno nastupio je i jedini Vinkovčanin član Vinkovačkog plivačkog kluba Marko Polešćuk. Plivao je u drugom dijelu 100 m slobodno s vremenom od 1:01:41, a u trećem dijelu i 100 m leđno koje je otplivao za 1:14:23. Isplivanim rezultatima ostvario je osobne rekorde, a trener Josip Gajčević oduševljen je njegovim nastupom i uspjehom perspektivnog Marka Polešćuka. Naporan trud i rad isplatio se i treneru i samom plivaču, ističu u Vinkovačkom plivačkom klubu, a cijeli klub je ponosan na ove dobre rezultate. Ovo je veliki poticaj ostalim plivačicama i plivačima da slijede put i primjer mladog Marka.

Nastavi čitati

Aktualno

Prva projekcija filma u projektu Kino pod zvijezdama

Objavljeno

-

Napisao/la

    408 pregleda

Pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci danas je u lapidariju vinkovačkog muzeja započelo Kino pod zvijezdama. Kino projekcije filmova bit će svake subote do 14. kolovoza.

„U razgovoru sa Slavenom Nuhanovićem i Samirom Ragužem iz umjetničke organizacije Asser Savus iznjedrilo se puno ideja. Ovo je prva od tih ideja koje ćemo realizirati, a treba reći kako su oni suorganizatori ovog projekta”, rekao je predsjednik Kulturno centra Vinkovci Darko Domaćinović.

Danas gledatelji uživaju u filmu Put kući jednog psa (A dog’s way home), a program počinje svake subote u 21 sat. Projekcije filmova održavaju se na filmskom platnu veličine 7×4 metra što je dovoljno veliko za ugodno gledanje filmova.

„Ovim putem pozivam sve koji su slobodni i imaju vremena da dođu u lapidarij gradskog muzeja i u subotama koje nam dolaze”, poručio je Domaćinović. Svi oni koji žele doći i uživati u gledanju filmova pod zvijezdama ne moraju se prijavljivati, postavljano je nešto malo manje od 100 sjedećih mjesta što će biti dovoljno za početak, a ako se pokaže da treba još sjedećih mjesta, postupat će se po epidemiološkim mjerama o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

Nastavi čitati

Aktualno

Projekt poboljšanja kvalitete života svih mještana

Objavljeno

-

Napisao/la

    691 pregleda

U Općini Privlaka trenutno je u tijeku postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice, odnosno višenamjenske zgrade koja će svojom izgradnjom pružiti adekvatan i pristojan prostor za sve udruge i njihove potrebe s područja Općine Privlaka, dok će izgrađena dvorana omogućiti ostala okupljanja mještana.

Zgrada će se graditi na mjestu današnjih zgrada starih škola u Ulici bana Josipa Šokčevića, nasuprot nove crkve svetog Martina biskupa. Ovaj projekt je od velikog značaja za Općinu Privlaka i poboljšanje kvalitete života svih mještana Privlake. Vrijednost ovog projekta je preko 7.000.000,00 kuna, u čiju vrijednost, osim izgradnje, ulazi i opremanje nove zgrade.

Općina Privlaka je u ovom trenutku osigurala tri izvora financiranja, dva od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te jedan od Ministarstva kulture, koji su prepoznali kvalitetu i vrijednost navedenog projekta. Također, ova općina je u svom proračunu za 2021. godinu osigurala dio sredstava za realizaciju ovog projekta za koji se očekuje da će se već ove godine, nakon provedenog postupka javne nabave, sklopiti Ugovor o izvođenju radova.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 9 sati

Osobni rezultati za plivača VPK-a na Prvenstvu Hrvatske

Na Prvenstvu Hrvatske koje je danas završeno nastupio je i jedini Vinkovčanin član Vinkovačkog plivačkog kluba Marko Polešćuk. Plivao je...

Aktualnoprije 9 sati

Prva projekcija filma u projektu Kino pod zvijezdama

Pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca u organizaciji Kulturnog centra Vinkovci danas je u lapidariju vinkovačkog muzeja započelo Kino pod zvijezdama. Kino...

Aktualnoprije 12 sati

Projekt poboljšanja kvalitete života svih mještana

U Općini Privlaka trenutno je u tijeku postupak savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za projekt izgradnje narodne knjižnice i čitaonice,...

Aktualnoprije 14 sati

Ante Brkić odličnim izvedbama u Rusiji došao nadomak najboljih 100 igrača svijeta

Nažalost Ante Brkić nije uspio prirediti novu senzaciju. Remi u drugoj partiji bio je dovoljan Armencu Martirosyanu za plasman u...

Aktualnoprije 15 sati

Zaštitna ograda na relaciji Rokovci-Vinkovci

Do konca mjeseca na sjednici Upravnog vijeća bit će razmotreno polugodišnje izvršenje plana za 2021. godinu, budući da je u...

Aktualnoprije 16 sati

Hrvatska bilježi 191 novozaraženu osobu

Nacionalni stožer Civilne zaštite RH izvijestio je o  191 novom slučaju zaraze koronavirusom. Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je...

Aktualnoprije 17 sati

Udaran turistički vikend, na Lučkom rampa pala na aute

Vrhunac je turističke sezone, a osim po broju dolazaka u našu zemlju, primjetan je i po gužvama na prometnicama. Kada...

Aktualnoprije 18 sati

U županiji bez novopozitivnih na koronavirus

U Vukovarsko – srijemskoj županiji u posljednja 24 sata nema novih pozitivnih osoba na COVID-19. Nema ni preminulih. Od početka...

Najčitanije