Svake godine se, 12. svibnja, na dan rođenja Florence Nightingale, utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva, svijetom obilježava Međunarodni dan sestrinstva. Tim povodom danas je medicinske sestre u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci posjetio vukovarsko – srijemski župan Božo Galić sa suradnicima.

O ulozi i značaju medicinskih sestara kraću prezentaciju održala je Martina Rajić, glavna sestra Odjela pedijatrije vinkovačke bolnice. “Medicinske sestre u našoj ustanovi su najbrojnija grupacija djelatnika i svakodnevno svojim doprinosom činimo maksimum u održavanju zdravstvenog sustava, a dijelić smo svjetske populacije medicinskih sestara s kojima dijelimo civilizacijski razvoj sestrinstva, kao i izazove budućnosti razvoja sestrinske prakse. Naša je svakodnevica neumorno nastojanje i rad na jačanju profesije kako bi se u potpunosti mogle posvetiti izazovima i težnjama, ciljevima i održavanja razvoja u znanstvenom smislu.”, rekla je Rajić te dodala kako se ovogodišnji Međunarodni dan sestrinstva obilježava pod sloganom “Sestrinstvo – glas koji vodi: zdravlje za sve!”.

Vukovarsko – srijemski župan Božo Galić zahvalio se medicinskim sestrama na zahtjevnom poslu koji obavljaju istaknuvši važnu ulogu medicinske sestre u poticanju zdravlja za sve. “Ovaj zahtjevan posao nije dovoljno nagrađen i mi želimo da medicinske sestre ne odlaze iz Hrvatske. Želimo stvoriti bolje uvijete za rad medicinskih sestara, da se educiraju i spašavaju živote i u budućnosti.”, rekao je župan Galić.

Ravnatelj vinkovačke bolnice dr. Krunoslav Šporčić zahvalio se županu na posjeti te istaknuo kako ih je jako obradovala jučerašnja izjava gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića o spremnosti grada i županije da pomognu u nabavi ultrazvučnog uređaja za Odjel ginekologije OŽB Vinkovci.

“Imamo na Odjelu ginekologije dva uređaja koja su već niz godina u upotrebi i nisu to danas više uređaji koji zadovoljavaju standarde koje želimo u našoj bolnici. Plan nam je da nabavimo uređaj koji ima mogućnost 3D i 4D projekcija. On bi nam značajno pripomogao u ranoj dijagnostici neonatoloških oboljenja i dijagnostici nekih oboljenja bebe prije nego što se rodi, a pomogao bi i u dijagnostici ginekoloških oboljenja.”, rekao je ravnatelj Šporčić.