2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

Do sljedeće godine još 200 novih radnih mjesta u drvnoj industriji

Više od autora

- vl promo-


Vinkovački List
Vinkovački List
info@novosti.hr

U zagrebačkom hotelu „Westin“ održana je 8. Međunarodna konferencija o biomasi i obnovljivim izvorima energije, na kojoj je sudjelovao župan Božo Galić. Na tradicionalnom skupu, među 230 sudionika, bili su i predstavnici iz drvoprerađivačkog sektora, proizvođači biomase, drvnog i poljoprivrednog peleta, dobavljači tehnologija, predstavnici čak pet ministarstava, niz zastupnika u Hrvatskom saboru, zastupnici u Europskom parlamentu, predstavnici županija, gradova i općina, kao i udruga, nadležnih institucija iz Hrvatske i inozemstva koji žele bolje iskoristiti obnovljive izvore energije za regionalni razvoj.Na Konferenciji su govornici i panelisti kvalitetnim izlaganjima dali pregled aktualne situacije u sektoru, razmijenili mišljenja te dali podlogu za kvalitetne zaključke i preporuke. Uz predstavljanje najnovijih tehnologija, naglasak je bio na EU energetskim politikama, direktivi RED II te tržišnom položaju biomase i drvnih goriva.

Sudjelujući na konferenciji u raspravi župan Galić je istaknuo da sa strateškim razvojnim resursom – Spačvanskim bazenom i slavonskim hrastom, s najvećom drvnom industrijom u Hrvatskoj, Spačvom s preko 850 zaposlenih, na prostoru Vukovarsko-srijemske županije rade na održivom razvoju i povećanju konkurentnosti baziranom na pametnom i održivom korištenju vrijednog drvnog šumskog resursa. Imamo finalne proizvode i osigurano tržište, dostatne prerađivačke kapacitete za svu lokalnu sirovinu, međutim suočeni smo s činjenicom da i dalje trupci odlaze izvan naše županije i da se količine sirovine za naše drvoprerađivače ponovo smanjuju. To znači otpuštanja, umjesto planiranih zapošljavanja. Pametno i održivo korištenje drvne sirovine moguće je samo ako lokalnu sirovinu koristi lokalna drvna industrija, u skladu s direktivama i strategijama EU, RH i u skladu s Deklaracijom Skupštine Vukovarsko-srijemske županije.

Mali, srednji i veliki drvoprerađivači s područja Vukovarsko-srijemske županije okupljeni u Drvnom klasteru SLAVONSKI HRAST, predvođeni Spačvom d.d. u posljednje 2 godine otvorili su više od 300 novih radnih mjesta. S postojećim prerađivačkim kapacitetima u finalnoj proizvodnji plan je do sljedeće godine otvoriti još 200 novih radnih mjesta.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno