23 C
Vinkovci
Utorak, 28. svibnja 2024.

Zvonimir Pinter: Plivanje je najzdraviji sport, idealan za razvoj mladih i rekreaciju

Više od autora

- vl promo-

Plivanje je po brojnim istraživanjima najzdraviji sport, a u našem je gradu ponovno sve popularniji. Samo u Vinkovačkom plivačkom klubu ovom aktivnošću bavi se oko 250 članova, a s beneftima vodenog sporta upoznao nas je trener Vinkovačkog plivačkog kluba Zvonimir Pinter.

„Kada se pliva opterećenje zglobova i kralježnice je manje, a poboljšava se i cirkulacija. Također, ova aktivnost se smatra kao najkompletniji dio vježbanja gdje se poboljšava rad srca i pluća, a baviti se mogu svi, stari i mladi,“ pojašnjava.

Ključ je zapravo u vodi, u njoj se tijelo i duša opuštaju, kaže. To su rezultati znanstvenih istraživanja, a upravo se plivanjem ljudi rehabilitiraju.

FOTO: VPK

U blagodatima ovog sporta svakodnevno uživaju mladi, ali i oni nešto stariji. Umirovljenici u klubu imaju treninge ponedjeljkom, srijedom i petkom, odaziv je jako dobar, a osim što su fizički često aktivni, velika je prednost što spajaju ugodno s korisnim, rekreaciju i druženje.


„Plivanje dovodi do oblikovanja kompletnog mišićnog sustava kod djece, ortopedi i fizijatri vide kod plivača vrlo dobro držanje. Također, oni djecu s ravnim stopalima usmjeravaju na plivanje, na cijeli razvoj skeleta utječe kretanje u vodi, odnosno dolazi do intenzivnog rasta kostiju i dobrog oblikovanja u ranoj dobi“, istaknuo je Pinter dodavši kako je sam sport sjajan za socijalizacijumladih, s obzirom na treninge u grupama i brojna putovanja.

Osim što služi kao dobra zabava, ovom disciplinom jačaju se pluća, ali i širi se njihov kapacitet. Nadalje, plivanje je vrlo korisno prilikom mršavljenja, ono zahtijeva potrošnju velikog broja kalorija. Međutim, ne smije se uoči treninga preopteretiti trbuh, stoga se preporuča dva sata uoči ulaska u bazen ne jesti.

„Svi mišići rade tijekom plivanja, cijelo tijelo je u treningu. Nadalje, ova aktivnost pomlađuje, smanjuje stres. Stopa smrtnosti je kod aktivnih plivača manja, čak je 50% manja u odnosnu na ljude koji se bave trčanjem“, podvukao je jedan od trenera u Vinkovačkom plivačkom klubu.

FOTO: VPK

Za sve uzraste preporuča se barem tri puta na tjednoj bazi odlazak na bazen, a za rekreativce dovoljno je plivati po pola sata. Voda je oko 700 puta gušća od zraka, samim tim tijelo se jako umara, a to daje odlične rezultate.

„Pozivam sve da nam se pridruže. Od ponedjeljka do subote smo na bazenu ujutro i poslijepodne“, poručuje Zvonimir Pinter, svima dobro znano vinkovačko plivačko ime.

FOTO: VPK

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno