17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Zvonimir Tanocki: Žedni preko vode

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci večeras je otvorena izložba fotografija Zvonimira Tanockog povodom desete obljetnice katastrofalnih poplava u županjskoj Posavini.

Izložba intrigantnog i simboličnog naziva „Žedni preko vode”, jer, kaže Tanocki, svatko tko sa sobom nije imao bočicu vode bio je osuđen na žeđ iako okružen tom silnom vodom, donosi 50-ak fotografija od preko 2000 koliko ih je Tanocki zabilježio na poplavljenom području.

Tamo sam kao pripadnik HGSS-a proveo prvih 20-ak dana u poplavi. Prvo u spašavanju, zatim u zbrinjavanju posljedica od poplave. Ta je zadaća bila na prvom mjestu, a onda je tu bio neizbježno i moj fotoaparat i tako je nastalo preko 2000 fotografija“, istaknuo je autor dodavši kako snimljene fotografije čine i okosnicu monografije „Poplava 2014.” koju je objavio 2023. godine.

Večeras otvorena izložba realizirana je u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Vinkovci, Gradom Vinkovcima, HGSS Stanicom Vinkovci i Učilištem Cibalae. Prostor je zahtijevao od stotina i stotina fotografija odlučiti se za njih 50-ak, a Tanocki kaže kako je odabrao najbolje, većinom one koje prikazuju ljude, ljude stradalnike i ljude koji su im došli pomoći.Program je moderirao knjižničar Tihomir Marojević, a uz autora prigodnim riječima obratili su se Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu Vukovarsko-srijemske županije, Zlatko Becić, pročelnik HGSS Stanice Vinkovci i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić.

Fotografije nastale u poplavi Zvonimir Tanocki već godinama koristi za skupne izložbe, a neke od njih su i nagrađene. Tako je dobio i prestižnu nagradu američke udruge „Photographic Society of America” za dokumentarnu fotografiju te nagradu „Rovinj Photodays” u kategoriji krajolik i pejsaž. Večerašnja izložba prva je samostalna izložba fotografija nastalih u poplavi 2014. godine.

Izložba „Žedni preko vode” u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci može se pogledati sljedećih mjesec dana. Podsjetnik je to na prvu prirodnu katastrofu u samostalnoj Hrvatskoj i kataklizmičnu situaciju koju je tako dojmljivo zabilježio Zvonimir Tanocki, predani HGSS-ovac i fotograf par excellence.

    

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno