28 C
Vinkovci
Četvrtak, 25. srpnja 2024.

Vinkovci kao dio svjetske kviz scene

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Individualno svjetsko omladinsko i juniorsko prvenstvo natjecanje je koje diljem svijeta okuplja mlade kvizaše, a koje je 2017. godine stiglo i u Hrvatsku. Organizirano je na način da se ista pitanja rješavaju u cijelom svijetu, a termin je točno određen jer prema pravilima Svjetske kvizaške asocijacije natjecanje mora početi u cijelom svijetu u isto vrijeme.

Natjecanje je u Hrvatskoj, u organizaciji Hrvatskog kviz saveza, održano na šest lokacija, a po prvi puta jedna od njih bili su i Vinkovci. Kviz se sastojao od 120 kategorija podijeljenih u 15 pitanja po 8 kategorija: kultura, zabava, povijest, mediji, lifestyle, znanost, sport i igre te svijet. Najlošije riješena kategorija se nije uzimala u obzir, tako da je maksimalno bilo moguće osvojiti 105 bodova. Pobjednici u Hrvatskoj bili su Juraj Strgar iz Zagreba u omladinskoj kategoriji sa 75 bodova te Lucian Šošić iz Splita u juniorskoj kategoriji s 89 bodova, a tim rezultatom zauzeo je 3. mjesto u svijetu.

Vinkovci su u ovoj priči sudjelovali s tri natjecatelja u juniorskoj kategoriji. Najbolji je bio Filip Drezgić s 82 boda čime je osvojio 9. mjesto u Hrvatskoj i 14. mjesto u svijetu. Drugi je bio Filip Škrlec sa 69 bodova i 22. mjestom u Hrvatskoj te 48. mjestom u svijetu, a treći Stjepan Božić sa 63 boda i 27. mjestom u Hrvatskoj te 72. mjestom u svijetu.

Zanimljivo je spomenuti kako je Filip Drezgić u kategoriji „kultura“ imao najbolji rezultat u Hrvatskoj i prvi rezultat u svijetu s još trojicom igrača. Isto to ponovio je i u kategoriji znanost, uz razliku što je prvo mjesto u Hrvatskoj u toj kategoriji podijelio s još tri igrača.

Debi ovog natjecanja u našem gradu prošao je relativno uspješno, a dečki koji su se odvažili sudjelovati na ovom natjecanju su, uz izvrsne rezultate, pokazali i što znači hrabrost i volja. Nadamo se kako će njihovi rezultati motivirati i druge kvizaše te da će budućim natjecanjima pristupiti više natjecatelja iz grada i okolice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno