13 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 3. listopada 2022.

1. Festival poljskih filmova Visla ovog tjedna u kinu Urania

Više od autora

- vl promo-Ovo proljeće se kino Urania pretvorilo u pravi mali Cool Tour festival. Osim filmova s redovnog programa, u suradnji s veleposlanstvima ćemo nakon frankofone upoznati poljsku, slovensku i čehoslovačku kinematografiju. Izbor filmova je osmišljen da bude ponešto za sve dobne skupine, stoga vas pozivamo da nam se pridružite te da zajedno otputujemo u neke druge zemlje i upoznamo njihove kulture, običaje, tradiciju itd.
Ovogodišnji Festival poljskih filmova Visla svoj filmski put oko svijeta započinje u Hrvatskoj.

U vremenu od travnja do studenog, Visla će stići u Uzbekistan, Tadžikistan, Rusiju, Azerbajdžan, Kazahstan, Kirgistan i Srbiju, a u utorak 24. travnja u kino Urania. Projekcije će potrajati sve do 29. travnja, neke od njih će se prikazivati besplatno, a imat ćete priliku pogledati iduće filmske naslove Nepobjedivi, Najbolji, Te moje kćeri, Bogovi, Umjetnost ljubavi, Planet samaca, Nevolje i Život je lijep. Gosti prisutni na svečanosti otvaranja će biti veleposlanik Andrzej Jasionowski, ravnateljica Festivala Małgorzata Skulska, redateljica Kinga Dębska i glumac Szymon Piotr Warszawski te producent Zbigniew Domagalski. Moći ćemo pogledati predstavu „Kazalište zelena guska“ u izvedbi studenata Umjetničke akademije Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, a svečanost će glazbeno uveličati talentirana solo pijanistica Katarina Ešegović.

Da bi što više djece dobilo priliku upoznati se s osnovama medijske pismenosti, Agencija za elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, u suradnji s brojnim partnerima i medijskim kućama provodi Dane medijske pismenosti. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i Ministarstva znanosti i obrazovanja, a pod nazivom Revija europskog dječjeg filma i stvaralaštva bit će provedeni i u kinu Urania. Ovaj tjedan s početkom u 18:30 h ćemo gledati filmove Genijalni mladi um (četvrtak 19.4.), Dječak u oblacima (petak 20.4.) i Victoria (subota 21.4.), a u nedjelju u 17:30 h je na rasporedu film Gaston: Šeprtlja nad šeprtljama.

Cool Tour putovanje se nastavlja u svibnju s Danima Slovenije u Slavoniji, a od 2.-6. svibnja nas očekuju Dani smijeha u kino mreži – čehoslovačke komedije. U pet dana i čak 22 kina iz Kino mreže, bit će prikazana tri čehoslovačka novovalna klasika: Ljubavi jedne plavuše nedavno preminulog Miloša Formana (romantična komedija iz 1965.), briljantni klasik Jirija Menzela Strogo kontrolirani vlakovi (dobitnik Oscara za najbolji strani film 1968.) te neobičnu horor-komediju Kremator (redatelja Juraja Herza iz 1969.).

Novi filmski tjedan uz poljski festival i Reviju dječjeg filma premijerno donosi animiranu i sinkroniziranu avanturu Leo da Vinci: Misija Mona Lisa i crnohumornu komediju Smrt Staljina, a na programu i dalje ostaju od kritičara hvaljeni triler Mjesto tišine i komedija Neće moći ove noći.

Novi program kina Urania možete pogledati OVDJE, a program 1. Festivala poljskih filmova Visla OVDJE.

Leo da Vinci: Misija Mona Lisa nova je talijanska sinkronizirana i animirana avantura za cijelu obitelj. Život u gradu Vinciju prolazi mirno: mladi Leo da Vinci radi na novim izumima uz pomoć prijatelja Lorenza dok ih njegova simpatija Lisa promatra i podruguje im se. Jednog dana Lisinu kuću zahvati iznenadni požar te obitelj više ne može plaćati dugove. Da bi spasili Lisu od neželjene udaje za plemića, ekipa se upusti u avanturu pronalaženja blaga i sukoba s piratima uz pomoć Leovih genijalnih izuma.

Provjerite je li film o Staljinu, koji je zabranjen u Rusiji, uistinu to i zaslužio! Radnja političke satire Smrt Staljina vrti se oko ministara koji se nakon smrti svog velikog vođe tuku za kontrolu: neki žele uvesti pozitivne promjene u Sovjetskom savezu, a drugi imaju puno mračnije motive. Međutim svi dijele jedan zajednički motiv: očajnički žele preživjeti. Riječ je o kombinaciji urnebesne komedije, drame i političke intrige koja na jedan potpuno drugačiji način prikazuje ljude koji su u ključnim trenucima povijesti SSSR-a odlučivali o životima i sudbini milijuna ljudi.

Udruženi roditelji pokušavaju spriječiti kćeri tinejdžerke u njihovom naumu da na dan maturalne večeri baš sve što žele i dobiju… odnosno izgube. Ovo su riječi koje najbolje opisuju radnju nove američke komedije Neće moći ove noći. Julie, Sam i Kayla znaju kako bi trebala izgledati njihova savršena maturalna zabava. Besprijekorna šminka, frizura, haljina, ples, odlična zabava i noć u kojoj će napokon izgubiti nevinost. Prijateljice su stvorile #SeksPakt2018, a paktovi stvoreni s prijateljima nikad se ne izdaju. Hoće li ipak moći ove noći, doznajte u petak u kinu Urania.

Iz studija Paramount Pictures stiže novi triler Mjesto tišine, redatelja Johna Krasinskija s nagrađivanom Emily Blunt u glavnoj ulozi. Poput svih horor filmova i ovaj počinje provokativnim scenarijem iz najgorih noćnih mora, no Krasinski mu je odredio i drugi smjer: povezati ljubav i strah te aktivno uključiti publiku i u jedno i u drugo. Kritičari već sada pozivaju u kina, a opisuju ga kao jedinstven, originalan, zastrašujuć, ali zabavan film koji se ne propušta. Kako bismo vas dodatno zaintrigirali, evo nekoliko riječi o samoj radnji: svijet su zauzeli naizgled neranjivi grabežljivci, a da biste preživjeli trebate slijediti jedno jedino pravilo: nikada ne stvaraj nikakav zvuk. Jedna obitelj uspjela je preživjeti u tišini…

Nakon izvrsnog SladoledaMiro Gavran nas sa svojim Teatrom vodi u Hollywood. U predstavi Zaboravi Hollywood, glavni junaci su profesionalni glumac i profesor na kazališnoj akademiji te mladi kazališni amater koji već godinama pokušava položiti prijemni ispit i postati glumcem. Susret mentora i zanesenog učenika, zahvaljujući njihovim različitim karakterima, rezultirat će dramatičnim i komičnim sukobima, koji će uz izobilje humora razotkriti do kraja i njih dvojicu i glumačku profesiju. Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 23. travnja 2018. s početkom u 20 h, a ulaznice po cijeni od 80 kn možete kupiti na blagajni kina Urania.

U četvrtak 19. travnja nam u goste ponovno dolazi Vlatko Štampar, koji će nam ovaj put reći riječ-dvije o Odraslosti. Sve ulaznice su već rasprodane, pa ćemo ovaj stand up vjerojatno morati ponoviti.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentsku, umirovljeničku i Kohorta Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 20 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 18 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 180 kn). Kako svi nakon dobrog filma obično ogladnimo, dobro nam dođe Early Birds paket uz koji za 45 kn dobijete ulaznicu za film + obrok u restoranu Lumiere.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno