15 C
Vinkovci
Utorak, 7. svibnja 2024.

Za projekte i projektne aktivnosti 4,3 milijuna kuna

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Grad Vinkovci od obročne prodaje, zakupa, koncesije, privremenog korištenja i dugogodišnjeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske, u protekloj godini realizirao je 4.292.792,03 kuna vrijedne projekte i projektne aktivnosti.

Najznačajniji dio sredstava, ističe Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, usmjeren je na izgradnju i održavanje infrastrukture vezane uz poljoprivredu.

„U prvom redu, riječ je o redovitom održavanju poljoprivrednih puteva i lenija nasipanjem kamena kako bi se stvorili potrebni uvjeti za pristup poljoprivrednim površinama, a nasut je čak 1.641 kubični metar kamena. Isto tako, asfaltirane su dvije ulice, Osječka na Slaviji te Ulica bare u Mirkovcima, koje su praktično i rubne ceste koje izravno kroz naselje vode prema poljoprivrednim površinama. Tako je vraćen dug stanovnicima tih ulica u kojima je do sada prolazak poljoprivredne mehanizacije otežavao uvjete života. Izgrađena je i otresnica koja spaja Slaviju i Malu Bosnu, a na koju se izravno naslanja 17 poljoprivrednih parcela te neposredno još njih 50-ak. Do sada su poljoprivrednici s tih čestica izravno izlazili na glavne prometnice, nerijetko s blatnom mehanizacijom, a sada je i taj problem eliminiran. Takva otresnica karakteristikama zadovoljava i prometne potrebe stanovništva iz ovih naselja, a stvoren je i adekvatan zamjenski pravac za put od sjevernog dijela grada prema centru uz izbjegavanje podvožnjaka”, ističe Hrvoje Niče.

U konačnici, izgrađena je i pristupna cesta prema Šokačkom stanu čime je zaokruženo ulaganje u lokaciju na kojoj se uspješno privodi kraju EU projekt Pannonia Gourmet.


„Ako želimo razvijati Šokački stan kao ruralnu turističku destinaciju, moramo osigurati i uvjete kao što su pristupne ceste. Svi znamo kako se ova lokacija nalazi u srcu poljoprivrednih površina gdje teška poljoprivredna mehanizacija značajno utječe na kvalitetu prometovanja. Kako je ujedno i riječ o prostoru na kojem se provode ili su se provela čak četiri velika EU projekta (navodnjavanje, poučne staze, Pannonia Gourmet) vrijedna više od 43 milijuna kuna, daljnja ulaganja na toj lokaciji upravo je ono što se posebno cijeni prilikom bodovanja budućih EU projekata. Izgradnjom asfaltnih slojeva, više od 3 km, na otresnici i pristupnih cesta, sredstva koja smo do sada trošili za tekuće održavanje kroz nasipanje kamena, sada ćemo moći koristiti za investicijske projekte”, ističe Niče dodajući kako je financiran i dio troškova Pannonia Gourmet projekta u dijelu obveze Grada za sufinanciranje provedbe projekta.

Dio sredstava otišao je i u smjeru uređenja tržnice kako bi mali poljoprivrednici imali što bolje uvjete za plasman proizvoda. Po prvi put su i dodijeljene potpore pčelarima, a s praksom potpore svim poljoprivrednicima koji se bave intenzivnom proizvodnjom i preradom, Grad će nastaviti i ubuduće.

Puno se radilo i na saniranju divljih deponija uz poljoprivredne površine te zbrinjavanju klaoničkog otpada, već treću godinu besplatno u reciklažnom dvorištu Nevkoša gdje prikupljeno čak 42,6 tona. Cilj je izbjeći nesavjesno odbacivanje po šumama i kanalima što je nemjerljivo veći trošak, ali i opasnost po zdravlje, kaže Hrvoje Niče, ističući i aktivnosti na suzbijanju komaraca, 2 avionska, jedan sa zemlje te tri larvicidna tretmana, kao i deratizaciju javnih zelenih površina te 914 šahtova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno