Turistička zajednica grada Vinkovaca je prošle godine započela novu aktivnost koju je realizirala i ove godine. Riječ je o 2. Danima otvorenih vrata TZ grada Vinkovaca. Često se susreću s pitanjima građana i posjetitelja što oni to točno rade, a često ih zamijene i za turističke agencije. Mišljenja su da ljudi zaista ne znaju čime se točno Turistička zajednica bavi te su se tim povodom odlučili na ovakav pothvat, drugu godinu za redom.

“Turističko društvo Vinkovci postoji preko 50 godina i izmjenama Zakona do sada mijenjale su se aktivnosti i zadaće današnje Turističke zajednice grada Vinkovaca. Njezin obujam posla uvelike je smanjen, a smanjene su nam i ovlasti. Neki zadaci su promijenjeni i mogućnosti su puno manje nego što su bile do sada. Prije nekoliko mjeseci imali smo otvorenje izložbe povodom 90. rođendana dugogodišnjeg tajnika Turističkog društva Grge Matakovića, pa smo i kroz istraživanje o njegovom radu vidjeli da je Turističko društvo nekada puno više toga moglo raditi”, ističe Martina Matković direktorica Turističkog ureda.

Prošle godine imali su razne edukacije i prezentacije, a ove godine su se odlučili na nešto drukčije. Započeli su s također s jednom prezentacijom – Vizualni identitet Turističke zajednice Vukovarsko – srijemske županije i njihova poveznica s brendom Vinkovaca.

“Danas smo u dogovoru s našim timom iz Vinkovaca, koji će se u subotu natjecati na Red Bull utrci u Zagrebu, predstavili njihovo vozilo koje su morali sastaviti od materijala kojega su kupili ili imali, a tako naši sugrađani imaju priliku premijerno vidjeti to vozilo. Mi smo jedan od pokrovitelja tog našeg tima, tako da im želimo svu sreću. Četiri su člana tima, dva dečka su iz Vinkovaca, jedan je Ličanin, a jedan dečko je iz Divoševaca”, dodaje Matković.

Inače rade razne edukacije sa srednjim školama, pogotovo sa Srednjom strukovnom školom koja im je bliska s aktivnostima, ali surađuju i s vrtićima, prvenstveno kroz Rimske dane. No, danas im je u posjet stigla skupina iz Dječjeg vrtića Vladimir Nazor s kojom su pričali o tome što Turistička zajednica radi i što sve mogu dobiti od njih, kada odu negdje dalje što da posjete, kako to izgleda i slično. Naravno, na njima prihvatljiv način.

“Sutra nam je zadnji Dan otvorenih vrata, pa smo za taj dan ostavili poslastice za kraj, iako mislim da svaka aktivnost može ponuditi puno toga. U 10 sati smo dogovorili jedno svečano postavljanje plakata na Željezničkom kolodvoru u Vinkovcima. Dogovorili smo da na jedan duži period postavimo plakate kojima ćemo informirati sve posjetitelje o Vinkovcima. To su plakati na kojima se na zanimljiv način prikazuju neke crtice iz povijesti Vinkovaca ili zanimljivosti poput primjerice “Ubojstvo u Orient Expressu“, znači čisto jedno blic pitanje – “Znate li da se upravo to dogodilo u Vinkovcima?” Imaju zaista zanimljiva vizualna rješenja i zamolili smo ih da plakati na njihovim panoima budu što je duže moguće. Nakon toga ćemo te plakate nastaviti koristiti i dalje, gdje god to bude moguće”, objašnjava direktorica Matković.

Istoga dana, za kraj, turistički vodič Ivana Popović vodit će posjetitelje kroz baroknu
jezgru Vinkovaca. U 18 sati je polazak ispred spomenika bana Šokčevića i besplatan je za sve naše građane i posjetitelje. U slučaju lošeg vremena, aktivnost neće biti realizirana.