29 C
Vinkovci
Nedjelja, 14. travnja 2024.

21. susreti vinkovačkih željezničkih umirovljenika

Više od autora

- vl promo-
Mario Kurhelec
Mario Kurhelec
mario.kurhelec@novosti.hr

Vinkovci su grad bogate željezničke povijesti koja traje 145 godina, a uoči dana svete Lucije tradicionalno se obilježavaju susreti članova Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci. Ovogodišnji susreti, 21. po redu, održani su u hotelu Admiral u Vinkovcima.

„Kako je korona kriza prošla, ove smo godine nešto intenzivnije radili, osjetilo se jedno zanimanje za izlaske i druženje. Nadam se da će se društvo osjećati ugodno večeras, da ćemo u dobrom raspoloženju obilježiti ovo predblagdansko vrijeme”, izjavio je Drago Majstorović predsjednik Udruge željezničkih umirovljenika HŽ-a Vinkovci koja broji oko 160 članova. Godišnje aktivnosti su im uglavnom vezane uz izlete, hodočašća, obilazak kulturnih spomenika i spomenika iz Domovinskog rata, a do kraja godine imaju, poručuju, još jednu aktivnost, odlazak u Pakrac 19. prosinca.

Prisjećajući se radnih dana, navodi Majstorović, željeznički kruh je kruh s 9 kora. Gotovo svaka treća obitelj imala je nekog na željeznici u svoje zlatno doba, no danas je realnost nešto drugačija. „Nastavak obiteljske tradicije bila je normalna i prije nisi mogao reći ne ljudima čiji su roditelji bili zaposleni na željeznici. Jednostavno to je bilo nužno i tu nema govora o nepotizmu. Bojim se da će s mojim sinom tradicija željezničara polako izumrijeti. Unuci nemaju nikakvog afiniteta da se uključe i bojim se kako će nam djeca malo pomalo tražiti bolje podneblja i izglednije budućnosti”, dodaje predsjednik udruge koja nije samo za željezničare nego se udruzi može priključiti bilo koji umirovljenik.21. susretima željezničara nazočio je i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić koji je napomenuo sljedeće: „Uvijek je lijepo kada se nekadašnje radne kolege, a danas članovi udruge ponovno okupe u ovako velikom broju kao što je večeras. Vinkovci jesu grad željeznice i grad željezničara te su oni svojim radom upravo obilježili jedan period našeg grada kada smo bili prometno željezničko čvorište ovog dijela Europe. Grad je rasta kako je rasla željeznica i ovi ljudi nas svojim primjerom, radom i životnim iskustvom mogu puno toga naučiti. Ja im mogu samo čestitati na dosadašnjem dugogodišnjem radu i na svemu onome što čine za svoje članove i želim im još puno godina takvog rada.”

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno