Kontaktirajte nas

Glazba

22.7.1977. | Elvis Costello: My Aim Is True

Objavljeno

-

Foto: Estate Of Keith Morris/Redferns/Getty + Hulton-Deutsch Collection

Na današnji dan 22. srpnja 1977. godine Elvis Costello je objavio svoj čuveni debi album “My Aim Is True“, koji se kod nas pojavio s zakašnjenjem od zamalo dvije godine. Stoga vam, u prilog ovoj obljetnici, donosim vam “prilagođeni” tekst iz Džuboksu objavljen 27. travnja 1979. a koji je dao osvrt na ovaj slavni album. Uživajte…

Ako ste jednom vidjeli fotografiju Elvisa Costella, teško da ste uspjeli zaboraviti njegov neobični lik. Kratko ošišana kosa, naočale sa debelim staklima, lice neuspjelog štrebera, uredan ali izrazito demode sako nekada možda i elegantnog odijela i uske, neuredno podvrnute nogavice traperica. Takav lik i ime Elvis Costello nije baš lako izbrisati iz sjećanja. No, odmah vas moramo obradovati. Naime, niste se oboružali, suvišnim znanjem, jer Elvis Costello je trenutno jedna od najzanimljivivih ličnosti engleskog, pa samim tim i svjetskog rocka.

Pravim imenom Declan Patrick McManus, rodio je se prije 23 godine. Otac mu, je također bio glazbenik, dugogodišnji pjevač u poznatom Big Bandu Joe Lossa. U ponekim nastupima i pri potpisivanju skladbi, McManus senior upotrebljavao je umjetnički pseudonim Day Costello. Kad se napomene da je Ross McManus snimio jednu ploču pod naslovom “Ross McManus Sings Elvis Presley’s Greatest Hìts”, nijee teško otkriti otkud njegovom sinu ideja da iskuje pseudonim Elvis Costello.

Još kao vrlo mladi teenager, Elvis je s ocem odlazio na snimanje “Joe Loss Show”, gdje je imao prilike vidjeti i slušati The Beatles, The Rolling Stones, The Hollies i ostale protagoniste beata. McManus Stariji je surađivao s vrhunskim imenima engleskog jazza poput pokojnog Phil Seamena, Ronnie i Tuby Scotta ili Tuby Mayesa, a posjedovao je j poveliku jazz kolekciju, te se pravom može tvrditi da je mali Declan bio vrlo rano izložen najrazličitijim glazbenim utjecajima i doživljajima.

Počeci Costellove glazbene karijere nisu detaljni, jer ih namjerno zakopao. Već iz opisa Costellove neobične pojave nije teško pogoditi da je on jedan iz kruga ekscentrika koje je lansirala diskografska kuća Stiff a njihova suradnja je primjer samostalne gramofonke tvrtke koja doista funkcionira i djeluje u mjeri svojih štićenika. Dobro montiranom propagandnom akcijom Costello je na sebe skrenuo pozornost već svojim prvim singlom  “Less Than Zero” a pozornost koju je izazvao taj single bila je dovoljna da kritičari vrlo pažljivo preslušaju i izanaliziraju njegov prvi album “My Aim Is True” i obaspu ga nedvosmislenim pohvalama. Elvis Costello je potpuno originalan u svojem glazbenom stvaralaštvu, iako nije teško povući neke paralele ili prepoznati neke izvore njegove inspiracije. Pri prvom slušanju može se vrlo lako pasti u napast da se Costella ubroji u sve izraženiju i mnogobrojniju skupinu bjelačkih “soul” interpreta. Pritom mislim na liniju koja se od Van Morrisona, Brucea Springsteena, Southside Johnnyja preko Phila Lynota i pogotovo Grahama Parkera sve intenzivnije primjećuje na engleskoj rock sceni. Iako pod primjetnim utjecajem “soul” i “rhythm & blues” tradicije, Elvis Costello u skladu sa svojim imenom iskazuje snažnu rock osnovu.

Costello se najizrazitije razlikuje od svojih direktnih suparnika, pogotovo od onih koji su mu po instrumentaciji najbliži, kao recimo Graham Parker, po svom izraženom skladateljskom talentu i neuobičajenim tekstovima.

“My Aim is True” gotovo je psihoanalitički album, neskrivena je bespoštedna analiza Costellovih neuroza i opsesija. Costello iskazuje veliku oštrinu i preciznost zapažanju, izuzetno ciničnu lucidnost i sposobnost da svoje životne nedaće pretvori u emocionalno nabijene izričaje i skladbe s autentičnim dahom “soul” tradicije. On ne zapada niti u morbidno samožaljenje niti u jeftinu melodramu — njegove pjesme su neka vrsta osvete, naknade za pretrpljena poniženja pogotovo doživljena u odnosima sa ženama.

Kritičar New Musical Expressa Nick Kent nazvao je Costellov stil “estetikom frustracije” i naglasio da je mržnja i frustracija vrlo često bila predložak najimpresivnijih rock skladbi, pogotovo u stvaralaštvu Petea Townshenda i Boba Dylana.

Tijekom snimanja “My Aim is True” Costello je imao veliku podršku u producentu Nick Loweu, pogotovu stoga što u to vrijeme nije još okupio prateću grupu The Attractions, te je surađivao s članovima američke grupe Clover koji su zamijenili standardnu ekipu session glazbenika. Loweov talenat i iskustvo u tonskim studijima omogučili su uspješnu suradnju neobičnih partnera, tako da su Amerikanci uspjeli stvoriti vrlo prikladnu pozadinu za Costellove skladbe.

Osnovni paradoks “My Aim is True” je raskorak između ugođaja glazbe i raspoloženja kojeg sugeriraju tekstovi. Dok je glazba ukorijenjena u “rhythm &blues” i rock tradiciji, dakle u žanrovima koji tradicionalno veličaju muški šovinizam, tekstovi neskriveno prikazuju drastično različite životne prizore i uvjerenja. Osim toga u skladbama poput doista fascinantne “Alison”. Costello uspijeva spojiti naizgled proturječne komponente — nježnost i ciničnost. Upravo skladbe kompleksnih, višeznačnih emocionalnih opredjeljenja predstavljaju vrhunac Costellovog stvaralaštva jer on uspijeva naznačiti sukob emocija i stavova u žanru kojeg tradicionalno povezujemo sa standardiziranom, stereotipiziranom osjećajnošću.

Costello nije dugo čekao da se splasne oduševljenje koje izazvao album “My Aim is True”, te je ubrzo dao još jedan dokaz svog izuzetnog talenta.

Riječ je o singlu “Watching the Detectives”, jednom od najboljih primjera bjelačkog reggea, a ujedno jedan od ponajboljih singlova izdanih te 1977 godine. Najfascinantniji aspekt “Watching the Detectives” je briljantna tonska produkcija koja se koristi, tzv. “dub” tehnikom snimanja. Bogata zvučna slika, u kojoj se stalno mijenja intenzitet i instrumentacija a vokal povremeno izbija u prvi plan da bi odmah nakon toga bio potisnut i zagušen u bogatoj instrumentalnoj teksturi, sjajno ilustriraju Costellovu bizarnu priču o djevojci kojoj je nemoguće prići zbog njezine opsjednutosti kriminalističkim TV serijama.

Svojim drugim albumom “This Year’s Model”, Costello je definitivno potvrdio svoj status jednog od najznačajnijih mlađih rock skladatelja. Ako je se nakon njegovih prvih nastupa isticala sličnost s Grahamom Parkerom i oslanjanje na tradiciju bjelačkog soula na tragu Vana Morrisona, “This Year’s Model” dokazao je da je Costello slojevitiji, originalniji i izraženiji autor od svih onih s kojima bi se njegovo stvaralaštvo moglo stilistički usporediti.

I u svojim, uvjetno govoreći, političkim pjesmama Costello ispoljava veliku uvjerljivost i umješnost, te nam i one svjedoče o jedinstvenost i dosljednosti njegove autroske vizije. Prema onome što je dosada snimio, Elvis Costello zaslužuje naziv najuspješnijeg skladatelja unutar britanskog novog vala, a nije teško pretpostaviti da će njegov uspjeh znatno duže potrajati od popularnosti žanra unutar kojega se je prvi puta predstavio rock publici.

Popis pjesama: 1. Welcome To The Working Week | 2. Miracle Man | 3. No Dancing | 4. Blame It On Cain | 5. Alison | 6. Sneaky Feelings | 7. (The Angels Wanna Wear My) Red Shoes | 8. Less Than Zero | 9. Mystery Dance | 10. Pay It Back | 11. I’m Not Angry | 12. Waiting For The End Of The World

Film i glazba

Novo ime na domaćem r’n’r nebu: B. Confidentail and The Secret Four

Objavljeno

-

Napisao/la

    169 pregleda

Foto: Ištvan Širola Pišta

Početkom 9. mjeseca zagrebački r’n’r sastav B. Confidential and The Secret Four objavio je svoj prvi single “Black Is the Colour Of My Baby’s Soul / Satan Is Her Name”. Single je izašao za slovensku etiketu Martin’s Garage Records. Snimljen je sredinom ljeta 2020. u Vintage Industrial Bar-u, a pjesme je miksao i producirao Mike Mariconda (The Devil Dogs, The Raunch Hands). Artwork za singl osmislio je Zvonimir Haramija – Hans. Za pjesmu “Satan is Her Name“, na kojoj na sakso-fonu gostuje Spencer Evoy (MFC Chicken), snimljen je i spot.

Drugi singl za Martin’s Garage Records je u pripremi i trebao bi izaći do kraja godine.

Instrumentalni bend The Secret Four nastao je krajem 2019. godine na incijativu Dalibora Pavičića (The Bambi Moles-ters, The Strange) kojem su se pridružili Bruno Vrgoč (gitara), Ivan Horvatić (bubnjevi) i Mislav Kurspahić (bas). Nedugo nakon osnivanja u bend dolazi pjevač Branko Radovančević (B. & The Bops) i bend mijenja ime u B. Confidential and The Secret Four. Dolaskom Branka, prvotno zamišljeni instrumentalni repertoar, na tragu onoga što je Dalibor radio u The Bambi Molesters, proširuje se primitive garage pop soul klasicima i obradama opskurnih pjesama 50-tih i 60-tih.

B.Confidential and The Secret Four trenutno svira u sastavu: Branko Radovančević (vocal), Dalibor Pavičić (guitar), Matko Botić (guitar), Mislav Kurspahić (bass) i Ivan Horvatić (drums).

Nastavi čitati

Film i glazba

“Pandorina kutija” Dine Dvornika od sada i na vinilu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    143 pregleda

Foto: Dancing Bear press

Dino Dvornik, hrvatski kralj funka i glazbeni vizionar, bio je uvijek ispred svog vremena te je ostavio nezaboravan trag u povijesti hrvatske glazbe. Prošlo je 13 godina od njegovog preranog odlaska, a njegov će trag ostati upečatljiv za sva vremena pa Dancing Bear  ponosno predstavlja finalno vinilno izdanje njegovog posljednjeg albuma “Pandorina kutija – Special Edition 2021.”.

Cijela priča s fenomenalnim albumom “Pandorina kutija” krenula je 2006. kada je Dino krenuo raditi na albumu nakon šestogodišnje diskografske pauze. Javnost je prvi put okusila plodove albuma početkom ljeta 2008., kada se održala promocija prvog singla “Hipnotiziran”, koji je istog trena oduševio publiku, a pjesma i dan danas nanovo osvaja sve svojim neodoljivim, hipnotizirajućim ritmom. Osim što je “Hipnotiziran” oduševio publiku, radijski i televizijski eter bili preplavljeni singlom, čime se Dino Dvornik i službeno vratio na vrh domaće scene, iako se u očima mnogih nikada nije ni povukao s tog vrha.

Nažalost, naš kralj funka nije dočekao izlazak svog posljednjeg albuma koji je osvojio čak četiri Porina. “Pandorina kutija” tako je osvojila kristalne statue za Album godine, Najbolji pop album, Najbolje likovno oblikovanje te Najbolji video. Uz to je album bio nominiran za Porina za Najbolju mušku vokalnu izvedbu, Najbolju vokalnu suradnju, Najbolju snimku te Najbolju produkciju.

Izuzev spomenutog singla “Hipnotiziran”, na originalnom izdanju albuma “Pandorina kutija” iz 2008. smjestilo se devet pjesama, među kojima je duet s Davorom Gopcem na pjesmi “Sretan Božić, sretna Nova godina” koja je završena nakon Dinove smrti, no dovršena je na vrijeme kako bi se smjestila na albumu. Posthumno je realizirana i suradnja s TBF-om na pjesmi “Shlapa (Daj mi još tog funka)” čiji video spot posebno izdvajamo kao podsjetnik, baš kao i pjesme “Splitska noć” i “‘Ko sam onda ja” koje su završene u suradnji s DJ Harisom te naknadno objavljene na Limited Edition dvostrukom CD-u. Popis od četiri bonus pjesama zaključuje akustična verzija pjesme “Pelin i med”, realizirana u suradnji s Fabrique de la Musique Acoustique, koja se dosad mogla naći jedino na digitalnom izdanju “Pelin i med” (EP).

Sve u svemu, Special edition vinil “Pandorina kutija” izlazi kao poklon svim štovateljima Dina Dvornika čije pjesme premošćuju generacijski jaz i koje nemaju rok trajanja. Uz to, ovaj posebni vinil spomenik je u čast unikatnom Dvorniku koji je svojim finalnim albumom potvrdio kako je do posljednjeg daha bio beskrajno talentirani glazbeni genije koji se na ovim prostorima pojavio jednom i nikada više. Nama ostaje uspomena na jednu od najsjajnijih zvijezda glazbenog neba naše regije, sjajne pjesme i taj ritam koji nas tjera da se gibamo lijevo, desno.

Popis pjesama:

A1 Iden ća ka i moj ćaća
A2 Hipnotiziran
A3 Ideja
A4 Više ili manje
A5 Zašto mi radiš to
A6 Nadahnuće
A7 Pelin i med

B1 Ljubav do boli
B2 Sretan Božić, sretna Nova godina ft. Davor Gobac
B3 Shlapa (Daj mi još tog funka) ft. TBF
B4 Splitska noć ft. Haris
B5 ‘Ko sam onda ja ft. Haris
B6 Pelin i med (Acoustique) ft. Fabrique de la Musique Acoustique

Nastavi čitati

Film i glazba

Ljubljanski projekt sa makedonskim korijenima Rush to Relax kreće na kratku ex-YU turneji!

Objavljeno

-

Napisao/la

    141 pregleda

Foto: Jan Kmet

Projekt, koji je počeo kao totalni DIY domaći izliv pod utjecajem globalne rokenrol ostavštine, sada nastupa kao četvoročlani bend: osim Damjana Manevskog (autora projekta; vokal, gitara) u trenutnoj formaciji nalaze se još Jan Cizej (Morvern) na bas gitari, Erik Kerpan (Long Dumb Voices) na gitari i Vasja Onič (persons from porlock, ujma) na bubnjevima.

Rush to Relax je u rujnu 2019 objavio debitantsku kazetu za ljubljanskog izdavača Look Back And Laugh, a od tada je bilo još nekoliko singlova, koji su se našli na aktuelnim kompilacijama iz regije (Nije se desilo, POP Depresija; Sounds From Slovenian Bedrooms, ŠOP Records). Energični solo nastupi su se sada nadgrađeni jer je sad riječ o cjelovitom bendu, stoga nemojte propusti iskrenu i sirovu emociju koja dominira bitkom projekta Rush to Relax!

Koncerti:
22. 9. AKC Medika, Zagreb
23. 9. Dom B-612, Novi Sad
24. 9. MKC, Skopje
25. 9. Vezilka, Bitola
26. 9. KC Grad, Beograd

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 11 minuta

Na poziv građana policija preuzela veću količinu oružja i eksplozivnih sredstava

Akcijom Ministarstva unutarnjih poslova „Manje oružja, manje tragedija“ građanima je omogućeno da bez sankcija prijave i predaju policiji oružje i...

Aktualnoprije 1 sat

Od ponoći nove cijene goriva

Kako najavljuje web portal Cijenegoriva.info, od ponoći bi na benzinskim crpkama u Hrvatskoj vozače očekuju nove cijene goriva. Prema najavi benzin...

Aktualnoprije 1 sat

U Vinkovcima nikad veći zabavni park

Uspješno su održane 56. Vinkovačke jeseni, a na nekoliko lokacija u gradu Vinkovčani, Vinkovčanke i njihovi gosti uživali su u...

Aktualnoprije 2 sata

Petar Tomić više nije trener prve momčadi Cibalije

Na službenom Facebook profilu HNK Cibalia Vinkovci upravo je objavljeno priopćenje u kojem se navodi da braća Tomić više nisu...

Aktualnoprije 3 sata

Sufinanciranje troškova putovanja vlakom redovitim studentima

Vukovarsko-srijemska županija će od 1. listopada do 31. prosinca 2021. godine ili do utroška predviđenih novčanih sredstava, sufinancirati prijevoz vlakom...

Aktualnoprije 4 sata

U Hrvatskoj 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, umrlo 14 osoba

U posljednja 24 sata potvrđena su 264 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrlo je 14 osoba, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 5 sati

U Ceriću lopovi operirali po osobnim automobilima

Tijekom vikenda zabilježene su dvije provale u osobne automobile u Ceriću. U ulici Slavka Mađera, tijekom noći s 18. na...

Vijestiprije 6 sati

Procijepljen veći broj umirovljenika, stanje u domovima za starije i nemoćne zadovoljavajuće

U Vinkovcima je danas održana 32. sjednica Odbora za skrb o osobama treće životne dobi. Razgovaralo se ponajviše o cijepljenju...

Najčitanije