Sajam zdravlja je jedna od tri najvažnije središnje manifestacije Hrvatske mreže zdravih gradova. Ovogodišnji 23. Sajam zdravlja, s međunarodnim sudjelovanjem, održat će se u Vinkovcima od 12. do 14. travnja 2019. godine, sa središnjom temom “Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja”. Organizatori su Grad Vinkovci, Vukovarsko-srijemska županija i Hrvatska mreža zdravih gradova.

Središnjom temom Ulaganja u rani razvoj djece želi se povezivati sve ključne dionike na svim razinama iz područja: zdravstva, komunikacija, medija, socijalne skrbi, znanosti i obrazovanja, zapošljavanja, sporta i rekreacije, nevladinog sektora, uprave, tehničku struku uključivo urbaniste i arhitekte (s prilagodbom prostora).

Sajam zdravlja je mjesto susreta osoba koje su predane zdravlju i zagovaraju zdravlje kao osnovni pokretač cjelokupnog gospodarskog, društvenog i kulturnog života. Kroz Sajam zdravlja želi se doprinijeti povezivanju iskustava iz različitih struka i područja rada u svrhu očuvanja i unapređenja zdravlja i kvalitete života u urbanom okruženju. Kroz susrete sudionika i posjetitelja Sajma zdravlja želi se napraviti novi, zajednički iskorak s novim mogućnostima za zdravlje, kvalitetu života, poštivanje ljudskih prava i različitosti, te za sveobuhvatni pristup okolišu i budućnosti – održivom razvitku.

Cilj Sajma zdravlja jeste povezati zdravstveni i nezdravstveni sektor, struke i osobe koje neposredno rade na očuvanju i promicanju zdravlja, te im omogućiti razmjenu znanja, iskustava, vještina i ideja, uz uvažavanje sveobuhvatnosti i interdisciplinarnosti pristupa na unapređenju zdravlja i kvalitete života. Svrha Sajma zdravlja jeste edukacija, razvijanje zdravih životnih navika, poboljšanje i promicanje zdravlja, što će utjecati na poboljšanje rezultata u području gospodarstva, kulture i društvenog života.

Tijekom Sajma zdravlja organizirati će se i niz dodatnih sadržaja poput foruma, seminara, radionica, sportskih aktivnosti i atraktivnosti namijenjenih sudionicima i posjetiteljima – svim ljudima dobre volje. Tema Platforma ulaganja u rani razvoj djece – značaj predškolskog obrazovanja pruža mogućnost suradnje s velikim brojem ministarstava, gospodarskim sektorom te velikim brojem institucija i nevladinog sektora.