25 C
Vinkovci
Srijeda, 6. srpnja 2022.

287 godina od rođenja i 221 godina od smrti M. A. Relkovića

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Matija Antun Relković rodio se 6. siječnja 1732. godine u Svinjaru, koji se danas zove Davor. Nakon umirovljenja 1786. godine do smrti, 22. siječnja 1798. godine živio je u Vinkovcima. Najznačajnije djelo velikog hrvatskog književnika, gramatičara i prevoditelja didaktički je spjev “Satir ili ti divji čovik”.

Matija Antun Relković, hrvatski prosvjetitelj prozaik, sin je krajiškoga časnika. Osnovno je obrazovanje stekao je u franjevačkom samostanu u Cerniku te, vjerojatno, u nekom od slavonskih samostana. Godine 1748. stupio je u vojsku, gdje je napredovao do čina kapetana, 1756. godine otišao je u Sedmogodišnji rat, a 1757. pao u prusko zarobljeništvo koje provodi u Frankfurtu na Odri, u kući obrazovana čovjeka gdje je imao na raspolaganju bogatu knjižnicu i gdje je naučio francuski. Nakon povratka iz zarobljeništva još je nekoliko puta odlazio na ratište. Car Josip II. dodijelio mu je 1785. titulu plemića, pa je Relković svojemu prezimenu dodao von Ehrendorf. Njegov sin Josip Stjepan također je bio pisac.

Najznačajnije je Relkovićevo djelo je “Satir iliti divji čovik” didaktičko-satirički ep tiskan 1762. godine u Dresdenu. Sastoji se od 11 pjevanja kroz koja Relković daje svoju kritiku tadašnjih gospodarskih i moralnih prilika u Slavoniji. On je zabrinut zbog tadašnjeg teškog razdoblja koje se dogodilo nakon što je Slavonija oslobođena od Turaka, a u djelu je i izrazio želju da se takvo stanje nadvlada. Smatra da se zlo i nesreća mogu nadvladati kroz prosvjetu. “Satir je postigao veliki uspjeh, iako je bilo i mnogo kritika. Prvo izdanje od 1500 primjeraka razgrabljeno je u dvije godine te Relković daje u Osijeku tiskati novo izdanje. Ono što je bilo različito je opširniji predgovor, a i knjiga je podijeljena na dva dijela: “Satir piva u verše Slavoncem” i “Slavonac odpiva u verše Satiru”. Prvi dio sastoji se od trinaest odjeljaka, a drugi od devet. U svakom autor se posvetio određenom dijelu života koji je vodio slavonski seljak tadašnjeg vremena.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno