11 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. travnja 2024.

30. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Više od autora

- vl promo-
Tihana Papac
Tihana Papachttps://novosti.hr
tihana.papac@novosti.hr

Vinkovčani se sjećaju čestitke iz pravca okupiranih Mirkovaca, a na isti datum šest godina kasnije završena je Mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.

“Održali smo se u prošlosti, pobijedili u sadašnjosti, naša je budućnost!” rekao je 15. siječnja 1992. godine, slaveći diplomatsku pobjedu u jeku Domovinskoga rata na glavnom zagrebačkom trgu, prvi hrvatski predsjednik Dr. Franjo Tuđman.

Republiku Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu priznale su toga dana sve zemlje tadašnje Europske zajednice: Austrija, Belgija, Danska, Francuska, Grčka, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Španjolska, Velika Britanija, a istog dana svoje priznanje objavila je Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prethodno, od 26. lipnja do 14. prosinca 1991.g., priznale su nas zemlje koje su se tad i same borile za međunarodno priznanje: Slovenija, Litva, Ukrajina i Latvija.

Prva međunarodno priznata država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je ovu odluku donio 19. prosinca 1991., kada i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja, danom priznanja i ostalih članica EZ-a.

Dva dana ranije, 13. siječnja 1992., Hrvatsku je međunarodno priznala Sveta Stolica. Vatikanska diplomacija, kao prva u svijetu, još je 3. listopada 1991. godine javno objavila da je pokrenula postupak međunarodnog priznanja Hrvatske. Time je Vatikan dao nemjerljiv doprinos međunarodnom priznanju i samostalnosti Hrvatske.Taj je događaj, barem na kratko unio optimizam među tisuće ljudi koji su živjeli pritisnuti ratnim strahotama ili su sudjelovali u stvaranju i obrani domovine.

Vinkovčani se sjećaju da im je toga dana čestitka stigla iz smjera Mirkovaca dok su u podrumu na televizijskom ekranu pratili crawl – liniju na kojoj su se izmjenjivala imena zemalja koje su Hrvatsku redom priznavale. Još žešći napad na grad uslijedio je tri mjeseca kasnije nakon što nas je priznao SAD.

Ujedno je ovo i Dan mirne reintegracije – spomen na završetak procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja – povratka istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske 1998. godine, a koji je trajao točno dvije godine.

To je jedina uspješna mirovna operacija u povijesti UN-a, pobjeda razuma, kažu sudionici tadašnjih događanja.

Foto: Jutarnji list

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno