“U Hrvatskoj u protekla 24 sata imamo novodijagnosticiranih 36 oboljelih. To je ukupno 2161. Ukupan postotak nalaza jučer je 4,98. Hospitaliziranih je 184, četiri manje nego četiri. 21 osoba je otpuštena iz bolnica. Ukupno je oporavljenih 1689”, rekao je Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Beroš je potvrdio da je 22 od 36 novozaraženih s Brača.

“Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan. Pozivam i svoje otočane da se pridržavaju mjera, to onemogućava virus”, dodao je.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak napomenuo je kako ovo pokazuje da se situacija preko noći može promijeniti, ali ovo nije posljedica popuštanja mjera.

“Ova brojka od 36 je dokaz da se preko noći sve može promijeniti. Imali smo danima jednoznamenkaste brojke, danas imamo 36. Ne radi se ovdje o posljedicama popuštanja mjera, na Braču su tri epidemiologa i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Radi se, kako sad stvari stoje, o pacijentu koji se vratio iz splitske bolnice, kojeg su posjetili prijatelji, rodbina. U Dubrovniku imamo dva novozaraženih”, rekao je Capak.

“Na temelju informacija koje imamo, ovo što se dogodilo u Domu u Splitu se odavno razriješilo o čemu se radi. Što se novih događaja tiče, nemamo još informacija ima li elemenata propusta i krivnje. Činjenica je da Splitsko-dalmatinska županija ima najviše zaraženih u Hrvatskoj, ali to je druga najveća sredina nakon Zagreba, nema ništa čudno u toj brojci”, rekao je Capak.

“Navodno je jučer testiran i taj potencijalni nulti bolesnik koji se vratio iz splitske bolnice. On je bio u bolnici od 11. do 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo”, rekao je Beroš.