17 C
Vinkovci
Srijeda, 29. svibnja 2024.

Ivan Bosančić među deset gradonačelnika s najviše glasova na parlamentarnim izborima

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Kako piše Gradonačelnik.hr, na parlamentarnim izborima 17. travnja natjecala su se i 54 gradonačelnika i gradonačelnice, a u Sabor je izabrano njih 22 – troje više nego u prethodnom mandatu. Deset gradonačelnika nastavlja svoju parlamentarnu karijeru, dok ih 12 po prvi put ulazi u Sabor.

Među 151 zastupnika kojima su građani na izborima 17.4 povjerili saborski mandat su i 22 gradonačelnika i gradonačelnice. U naredne četiri godine, ne dogode li nam se prije toga novi izbori u slučaju nemogućnosti formiranja Vlade, u Saboru ćemo tako gledati i slušati tri gradska čelnika više nego u proteklom mandatu u kojem smo imali 19 zastupnika iz redova gradonačelnika.

Najviše gradonačelnika i u ovom će mandatu, kao i dosada, imati HDZ, a najveći gradonačelnički ‘boom’ u Saboru bilježi SDP. Među 61 HDZ-ovih zastupnika u Sabor je tako ušlo i 9 gradonačelnika, četvero manje nego u prošlom mandatu, dok će SDP zastupati čak 6 gradonačelnika i gradonačelnica. U prošlom mandatu, podsjetimo, SDP je u Saboru imao samo jednog gradonačelnika – Mišela Jakšića iz Koprivnice koji je na ovim izborima u svojoj, 4. izbornoj jedinici, reizabran u Sabor sa osvojenih 12.685 glasova, što je drugi najbolji rezultat među gradonačelnicima na parlamentarnim izborima.Najjači rezultat i najveći broj glasova među gradonačelnicima, ali i ukupno u svojoj – 5. izbornoj jedinici, ostvario je gradonačelnik Vukovara, DP-ovac, Ivan Penava čije ime je na biračkom listiću zaokružilo 16.801 građana. Drugi je prvi čovjek Koprivnice Mišel Jakšić sa osvojenih 12.685 glasova, što je ujedno i drugi najjači rezultat u 4. izbornoj jedinici. Bolji rezultat od Jakšića ostvario je samo Ivan Anušić, ministar obrane i bivši župan Osječko-baranjske županije.

S osvojenih 6.127 glasova, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić našao se na devetom mjestu. Jedan je od 12 gradonačelnika koji će prvi put ući u Sabor i tamo, osim stranačkih, braniti i promicati interese našega grada i građana te promovirati dobru praksu iz naše lokalne sredine.

Gradonačelnik.hr

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno